Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:51, 12. 7. 2016.

| Ekonomija

Poluprazna gradska kasa: Promašaj ili obaveza?

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Odbornici
Loše upravljanje gradskom kasom ili zakonska obaveza? Foto: JV

Iako su gradske vlasti Niša planirale da u 2015. potroše 12,5 milijardi dinara, u gradski budžet se "slilo" tek nešto više od polovine te sume. Dok opozicija optužuje za neznanje, vlast tvrdi da je reč o zakonskoj obavezi.

Od planiranih 12,5 milijardi, koliko je bilo predviđeno da se u 2015. godini sakupi od raznoraznih poreza i taksi, prikupljeno je svega 7,5 milijardi, odnosno 60 %.

Dugogodišnji predsednik Opštine Medijana i lider Gradskog odbora SDS u Nišu Dragoslav Ćirković ovako veliku razliku između planiranog i ostvarenog vidi kao "promašaj od 5 milijardi dinara".

Ako ljudi koji vode Grad nisu za svo ovo vreme uspeli da nauče da isprojektuju prihodovnu stranu i promaše za 5 milijardi, onda je ozbiljno pitanje da li su oni kadri da vode Grad - kaže Ćirković.

Ovim su, smatra Ćirković, prevareni svi građani koji su iščekivali planirano asfaltiranje ulica, izgradnju kanalizacione i vodovodne mreže, uređenje parkova... 

Zoran Perišić Nije bilo stvar volje, već obaveze; Zoran Perišić, foto: JVIpak, dojučerašnji gradonačelnik Niša, a sada šef odborničke grupe SNS u Skupštini Grada Zoran Perišić kaže da nije reč o grešci, već da su gradske vlasti bile primorane na to.

Prema njegovim rečima u pitanju su propisi koji, primera radi, predviđaju da svi dugovi iz prošle godine moraju da budu "preneti", odnosno prikazani u budžetu za narednu. Time se, tvrdi, planirani troškovi automatski povećavaju.

Još jedan problem je reprogram starih kredita. Mi smo podigli kredite kojima otplaćujemo one stare, jer novi imaju povoljniju kamatu - kaže Perišić.


Vlast krije podatke

I odbornici i poreski obveznici su danas prvi put bili u prilici da saznaju kako su gradske vlasti trošile njihov novac u 2015. godine, jer se na sednici niške Skupštine diskutovalo o završnom računu Grada za prošlu godinu.

Za razliku od perioda do 2014. godine su na sajtu Grada objavljivani finansijski izveštaji na svaka 3 meseca, za 2015. još nije objavljen nijedan.

Pritom, podsetimo, gradske vlasti su skrivale čak i same odluke o budžetima za 2014, 2015. i 2016. godinu i njegove naknadne izmene. Ovi dokumenti su po pravilu javno objavljeni tek nakon serije tekstova "Južnih vesti".

Inače, dok je u Srbiji često veoma teško pronaći čak i najosnovnije finansijske dokumente, u Evropskoj uniji su oni poreskim obveznicima dostupni "na tacni".


Usvojen i rebalans budžeta za 2016. godinu

Odbornici Skupštine Grada su usvojili i prve izmene ovogodišnjeg budžeta.

Planirani prihodi su uvećani za 320 miliona dinara, a rashodi za 76 miliona.

Kako je pojasnio šef odborničke grupe SNS Zoran Perišić, izmenama budžeta je planiran novac za dokapitalizaciju JKP "Gorica" i obeštećenje roditelja koji su skuplje plaćali boravak dece u vrtićima Pčelice.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • shaft

    06:14 // 14. 7. 2016.

    Ma,bas vas briga,ima za redovne plate!

  • Zvonimir Vasković

    08:45 // 13. 7. 2016.

    "Prenete obavezene" predstavljaju potrošena sredstva iz budžeta prethodne fiskalne godine koje nisu isplaćene iz sredstava tog budžeta, odnosno da ste loše planirali i još lošije stvarali obaveze (trošili), odnosno da ste potrošili više nego što ste zaradili i time "zadužili unapred" budžet za sledeću godinu pa u narednoj godini morate da planirate manju potrošnju a ne da nerealno povećavate prih

  • jelena

    07:43 // 13. 7. 2016.

    E sada me baš interesuje kako će odbornici SNS-a počinjati svoja izlaganaja ,
    jer u predhodnom mandatu je svako izlaganje počinjalo sa oni bi ali ovi predhodni su mnogo zabrljali,..
    Ko će biti opravdanje za njihovu nesposobnost u ovom mandatu... opet oni žuti..
    More iz ove perspektive zlatni su bili!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: