Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:46, 14. 4. 2018.

| Ekonomija

Pomoćnik ministra potvrdio: “Vansi” tražio ograničenje za niški aerodrom, Država pristala

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
aerodrom
Klupko se odmotava; foto: Davorin Dinić

Dok je ministarka Zorana Mihajlović u Nišu tvrdila da gradski aerodrom ni na koji način nije vezan za koncesiju beogradskog, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić objasnio da “samo treba da se konsultuju" sa Francuzima ako niška vazdušna luka pređe milion putnika, pomoćnik ministarke Zoran Ilić navodi da će država "plaćati" penale Vansiju, ako Niš ode preko te granice.

Posle mnogo nagađanja i nepreciznosti, državni vrh je konačno potvrdio da postoji veza između niškog aerodroma i beogradske koncesije. Po navodima pomoćnika ministarke Mihajlović, izrečenim u emisiji "Kontrasti" televizije Al Jazeera, država Srbija se ugovorom obavezala da plati kompenzaciju Vansiju ako niški aerodrom “probije” milion putnika, ili čak i da produži koncesiju.

Da bi dao ponudu, "Vansi" je postavio uslove, koje smo mi uneli u koncesioni akt. U tom ugovoru predviđeno je da država ukoliko razvija aerodrome u radijusu od 230 kilometara od Beograda, država ne može da ih razvija preko milion putnika, a da pritom nema obavezu naknade prema koncesionaru. U tom slučaju, da li je deo “tržišnog kolača” Vansija umanjen, ustanoviće nezavisni revizor ili stručnjak. To će važiti do trenutka kada „Nikola Tesla“ ne dođe do cifre od 12 miliona putnika - rekao je Ilić.

Ekonomski stručnjak Mahmud Bušatlija tvrdi da država koja ima 7 miliona stanovnika “teško” može imati aerodrom sa 12 miliona putnika, što bi značilo da eventualni razvoj “Konstantina Velikog” u Nišu vodi Srbiju u “crvenu zonu” i plaćanje “štete” Francuzima.

Bilo kakvo postavljanje limita smatra lošim za razvoj niškog aerodroma.

Sa trenutnim kapacitetima Niš može da dostigne milion putnika, ali država ne podržava dugoročni razvoj. Ne možete nešto razvijati ako imate ograničenje - kaže Bušatlija.

Kompletan ugovor države sa Vansijem i dalje je tajan.

Aleksandar Vučić je u januaru govorio o ograničenjima za niški aerodrom, što je ocenjeno kao najgori "primer centralizacije".

Podsetimo, gradska vlast odlučila je da pokloni aerodrom državi. Nezadovoljne tom odlukom, Nišlije su protestovale, a opozicija i građanska udruženja tražila su smenu gradskog rukovodstva. Ministarka saobraćaja došla je u Niš i rekla da referendum o predaji aerodroma nije potreban. Dodala je i da niška vazdušna luka nema nikakve veze sa koncesijom za beogradski aerodrom, ali je predsednik Vučić demantovao ministarku.

U debati Južnih vesti, učesnici su naveli da su "sva opravdanja za poklanjanje aerodroma laž". Vrh niškog SNS zatim pozvan je na tajni sastanak u Beograd. Konačnu odluku o svemu trebalo je da donesu odbornici Skupštine grada u utorak 10. aprila, ali je sednica odložena zbog, kako su saopštili iz Parlamenta, "dezinformacija interesnih grupa", a iz vrha niškog SNS-a najavili su Vučićev dolazak u Niš. Građani su na zboru, javnim glasanjem, odbili predaju aerodroma.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan Ljubic

    11:12 // 17. 4. 2018.

    Pa neka plaćaju, nije mi jasno kakve veze mi iz Niša imamo sa tim, osim što AERODROM je NAŠ , I SAMO ZA INFO S.M.A.T.S.A. gradi svoj toranj, na svojih 4 hektara, tako da ovo što su do sada plaćali 5000,00eur aerodromu, biće im lakše, pozdrav sa vazduhoplovaca 24, Niš

  • Lidija

    09:39 // 16. 4. 2018.

    Mučni su mi komentari tipa OVI SENDVIČARI, ONI SENDVIČARI ajde bre a šta su bili Žuti dok su bili u vlasti 15 god. DOBRO OVI SU SENDVIČARI, A OVI PRE TOGA SU JELI KAVIJAR jer su prodali toliko Dobrih preduzeća da su naravno samo kavijar i konzumirali, znači nisam za to da nešto što je Niško i što zapošljava Nišlije ode u ruke drugog grada, ali šta sada izgleda da su svi isti svako po nešto PRODA!

    • Zoran

      10:55 // 16. 4. 2018.

      Lidija , pa zbog ovakvih mutljavina i postupaka su Žuti i izgubili na izborima , a ovi dobili izbore obećavajući da će to iskoreniti. Sada se potvrdila ona narodna : SJAŠI KURTA DA UZJAŠI MURTA.

  • BATA

    19:03 // 15. 4. 2018.

    Ako kao gradjani Nisa kojima je stalo do svog grada dozvolimo da nas pobede sendvicari i tog nas dana okupiraju,namera AV je jasna ,sa pristalicama i gradskim vlastima iz bunkera ce davati objasnjenje zasto je potrebno bolje motati kablove a ne razvijati turizam Nasa masovnost je nas dokaz za odbranu prava.Mora nas biti duplo vise da ih sacekamo.A da je predsednik svih nas bio bi vidljiv na trgu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: