Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:31, 29. 1. 2019.

| Ekonomija

Pomoćnik ministra za saobraćaj: Ugovor sa Vansijem biće objavljen u narednih mesec dana

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
zoran ilic
Da li će ovog puta stvarno ugovor sa "Vansijem" biti objavljen? - Zoran Ilić (u sredini); foto: S. M.

Da li je ugovor sa francuskim Vansijem o koncesiji beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” u bilo kakvoj vezi sa poklanjanjem niškog aerodroma državi i dalje nije poznato, jer se ugovor uprkos brojnim najavama da će biti objavljen i dalje čuva u tajnosti. Pomoćnik ministarke saobraćaja Zoran Ilić obećava da će ugovor konačno biti objavljen, najakasnije u narednih mesec dana.

Ugovor se još krije od javnosti, ali Ilić tvrdi da on nije tajna i da su delovi mogli da budu objavljeni još decembra 2018, ali da to nije učinjeno zbog administrativne procedure.

Sada su se stekli svi uslovi. Mogli smo još decembra da pustimo deo, ali sam vam rekao da se ovih dana uveliko radi na usaglašavanju master plana koji je sastavni deo konkursne dokumentacije. Ja verujem da će u narednih mesec dana, samo da se taj master plan završi - rekao je Ilić.

parlić i bulatović Gradonačelnik Darko Bulatović (levo) i direktor Turističke organizacije Niš Uroš Parlić (desno) otvorili su turistički info-pult na Aerodromu "Konstantin Veliki"; foto: S. M.

Ugovor sa Vansijem potpisan je pre 9 meseci, a da se niški aerodrom u ugovoru o koncesiji ne pominje javnost je uveravala ministarka Mihajlović, koju je odmah demantovao predsednik Vučić.

Da će se penali plaćati Vansiju ako sa niškog aerodroma poleti više od milion putnika, priznao je i pomoćnik ministarke. Osim što je i on demantovao, Mihajlovićeva je uspela i da "sama sebi uskoči u usta", kada je objasnila da država mora da se konsultuje sa koncesionarom ako sa "Konstantina Velikog" poleti više putnika nego što bi smelo po ugovoru.

Prašinu oko tajnog ugovora podiglo je i saznanje da Vansi kroz konzorcijum upravlja i prištinskim Aerodromom "Adem Jašari", a stručnjaci su ocenili da bi zbog toga Niš mogao da ispašta.

Sve dok ugovor građani ne vide svojim očima, mogu samo da (ne)veruju u oprečne izjave državnika o tome koji su pravi razlozi za poklanjanje niške vazdušne luke.

Podsetimo, građani još nisu potpuno uvereni da li se “Konstantin Veliki” pominje u dokumentu, jer različiti predstavnici vlasti za koje dokument nije tajna, na isto pitanje odgovaraju različito i iznose drugačije podatke. Da se ugovor čuva u tajnosti uverili su se i novinari Južnih vesti, kojima Vlada Srbije ni nakon isteka zakonskog roka nije odgovorila na zvaničan Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.

Niška inicijativa i Narodna stranka nepostojanje pisanog dokaza da će Država ulagati u aerodrom vide kao jasan dokaz da je niška vazdušna luka preuzeta samo zbog interesa koncesionara beogradskog aerodroma i da se obećanja državnog i gradskog vrha mogu okačiti "mačku o rep".

Inače, niški aerodrom je juna prošle godine prešao u vlasništvo Republike i pored negodovanja jednog dela Nišlija i brojnih protesta protiv poklanjanja državi. Krajem septembra Wizz air je saopštio da ukida let za Malme sa niškog aerodroma, što je dovelo do bure u javnosti, na koju su iz Ministarstva saobraćaja reagovali saopštenjem da je to odluka avio-kompanije, te da će Vlada uložiti 180 miliona dinara u "Konstanin Veliki" do kraja 2018. godine.

Pomoćnik ministarke u Nišu je bio upravo zbog ulaganja, odnosno najave - kakvi su planovi novog vlasnika sa nekadašnjim niškim aerodromom. Ilić je na aerodromu predstavio vozilo za odleđivanje aviona koje je stiglo u Niš. Pored toga, u holu vazdušne luke, otvoren je info-pult, koji će omogućiti putnicima da se lakše informišu o turističkim destinacijama u "carskom gradu".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stojko

    08:35 // 30. 1. 2019.

    A, Zorane nema. Ne sluti na dobro/po nju/. A, drugo, ne verujem vam, ama baš ništa. Da kažete, da je sreda danas, morao bih da pogledam u kalendar.

  • drax

    07:44 // 30. 1. 2019.

    Ocete da vidite ugovor, povecavaj akcize na. gorivo, cigare, alkohol itd.Eto vam ugovor.

  • Zlobnik

    22:52 // 29. 1. 2019.

    "Ovi" kao da su pisali "Rat i mir" ... ali koje i kakvo "znanje" poseduju - ništa me ne čudi !
    Sigurno negde stoji i klauzula : "A , gde sam tu ja"?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: