Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:01, 21. 7. 2014.

| Ekonomija

Poništen deo tendera za gradski prevoz

Autor:Predrag Blagojević, Ljubica StojanovićIzvor:Južne vesti
gradski-prevoz-Nis.jpg
Ko će voziti Nišlije u narednih 5 godina?

Direkcija za javni prevoz Niša poništila je konkurs za dva od četiri paketa linija gradskog prevoza, potvrđeno je Južnim vestima u tom preduzeću.

V.d. direktor Direkcije Saša Petronijević je samo kratko prokomentarisao da je poništena procedura za pakete broj 2 i 3, na kojima su jedini ponude dali beogradski "Ćurdić" i požarevačka "Ariva".

- Sednica komisije je u toku. Preciznije informacije imaćemo sutra - rekao je Petronijević.

Prema nepotvrđenim informacijama, u slučaju "Ćurdića" problem je bila previsoka ponuđena cena, dok je "Ariva" ispala zbog nepotpune dokumentacije.

Naime, "Ćurdić" je od Grada Niša tražio 1.62 milijarde dinara da u narednih 5 godina njihovi autobusi prevoze građane u Nišu, što je znatno skuplje od cene koju su gradske vlasti planirale da plate.

- Maksimalna planirana cena koju je Grad Niš predvideo da plati za to je bila 1.4 milijarde, što znači da je "Ćurdić" ponudi cenu za 220 miliona dinara veću cenu - kaže Dragan Dobrašinović iz Topličkog centra za demokratiju, organizacije koja ima status "građanskog nadzornika" u ovom procesu. Dragan Dobrašinović Građanski nadzornik, Dragan Dobrašinović

Dobrašinović kaže i da je, iako to još formalno nije potvrđeno, konkurs za paket linija broj 3 poništen jer jedini ponuđač - "Ariva", nije imala sve potrebne papire.

- Razlog je čisto formalni. Njima je nedostajala potvrda da su platili sve lokalne poreze. Tačnije, oni su taj dokument imali kod sebe u trenutku kada su ponude otvarane, ali je problem bio jer su to morali da prilože uz dokumentaciju pre nego što je otpočeto sa otvaranjem - kaže Dobrašinović.

Inače, prema zapisniku sa otvaranja ponuda, "Ariva" je dala finansijski izuzetno povoljnu cenu, koja je bila niža za skoro 160 miliona dinara od one koju je Grad planirao.

Kako trenutno stoje stvari, preostala 2 paketa linija "dobiće" Niš-ekspres i niški Aerodrom.

Podsetimo, Grad Niš je sredinom maja raspisao konkurs za izbor firmi čiji će autobusi narednih 5 godina prevoziti građane. Uslovi konkursa su bili veoma primamljivi.

Naime, tenderom bilo predviđeno da se iz gradskog budžeta odabranim prevoznicima plaća za svaki pređeni kilometar i to po redu vožnje koji odredi gradska uprava.

Time se se prevoznicima praktično garantuje zarada.

Ponude su formalno otvorene 2. jula, a konačni rezultati bi trebalo da budu poznati u narednih 40 dana.

​Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Unapređenje mehanizama odgovornosti u javnim finansijama koji Program UN za razvoj (UNDP) sprovodi uz finansijsku podršku Vlade Švedske (SIDA) bavi se podrškom istraživačkim novinarima i neprofitnim organizacijama u “potrazi za informacijama” o potrošnji javnih sredstava u Republici Srbiji. Svi stavovi i mišljenja proistekli u tekstovima istraživačkih novinara ne predstavljaju nužno stavove UNDP ili Vlade Švedske.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Čiča

    09:12 // 23. 7. 2014.

    Umesto da dobijemo autobuse komforne, klimatizovane, jeftine, sa elektronskim kartama koje možemo lako da kupimo. Mi ponovo očekujemo auto otpad na ulicama Niša.

  • Joca

    21:28 // 22. 7. 2014.

    Ovo je pljačka trećeg rajha na tendru ponuđači određuju cenu po km. U gradu se cena određuje prema broju izmena putnika u polu turi u Nišu pojedinačna karta nebi smela da bude veća od 30 din mes.44x30

  • laki

    21:22 // 22. 7. 2014.

    Rešenje grad formira GSP raspusti direkciju da garanciju tom preduzeću za nabavku autobusa odredi lokaciju uposli ljude koji znaju posao jevtiniji i kvalitetniji prevoz bez zahvata iz budžeta gradskog

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: