Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:01, 10. 5. 2010.

| Ekonomija

Poništena privatizacija Niteksa

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti
Nitex
foto: ASNS

Fabrika tekstila „Niteks“ iz Niša ponovo nema svog gazdu jer je Agencija za privatizaciju raskinula kupoprodajni ugovor sa kupcem „Irva Investment“, vlasnika Đorđa Nicovića.

Većinski kapital je pored „Irve“ imala i firma „Jabuka“, kao i jedno fizičko lice.

Da je privatizacija raskinuta 6. maja potvrdio nam je Zoran Tošić, predsednik Samostalnog sindikata Srbije u ovoj fabrici.

Vest o raskidu privatizacije u Niteksu s nevericom je prohujala gradom jer se činilo da se fabrika oporavlja posle devetomesečnog štrajka radnika zbog neisplaćenih plata. U sindikatu sumnjaju da je to jedan od razloga što je agencija raskinula ugovor.

- Moraćete da pitate Agenciju za privatizaciju zašto je raskinut ugovor jer smo mi u sindikatu dobili samo odgovor da nije poštovao ugovorene obaveze iz tog dokumenta. Ukupna vrednost našeg preduzeća prelazi u ruke akcijskog kapitala. U “Niteksu” će biti postavljen zastupnik tog kapitala. Mi tražimo da sada naša fabrika uđe u proces restruktuiranja kako bi ponovo bila raspisana aukcija za prodaju našeg kolektiva. Mi samo tražimo da se u tu prodaju uključi lokalna samouprava koja bi nam bila jedna od garanata da će brigu o radnicima zaista voditi firma kojoj je stalo do opstanka „Niteksa“ - kaže Tošić.

U ovom sindikatu nisu imali odgovor na pitanje kakav je sada status fabrike jer je pravno formalno ova fabrika stupila u stečaj prema podacima Narodne banke Srbije, zbog toga što nije vršila nikakav promet pune tri godine.

Zato je Ministarstvo po novodonesenom Zakonu o stečaju ovu fabriku svrstala pod stečajni status.

Generalni direktor niteksa juče je bio u Beogradu tako da nije bio dostupan medijima.
Niteks je 2006. godine kupila kompanija “Irva investment” za 2,25 miliona evra. Trenutno upošljava 280 radnika.
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko Stojanovic

    14:08 // 11. 5. 2010.

    Sta ce biti posle sa NITEX-om ??? Dali ce ta firma stati na noge ?

  • vlada petrovic

    00:13 // 11. 5. 2010.

    Ee zeznuli su plan Nicovica da upropasti fabriku 5 godina pa posle da tu sagradi stambene objekte, jer je to i bio plan kupovine Niteksa, zbog lokacije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: