Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:28, 14. 2. 2016.

| Ekonomija

Ponude za deponiju “Keleš” čekaju se od Grka i Španaca

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
deonija
NOva deponija čeka vlasnika; Ilustracija; foto: flickr.com

Na ponovljeni konkurs za koncesionare koji bi u partnerstvu sa Gradom Nišom gradili novu deponiju, javile su se 4 kompanije, od kojih su potpunu dokumentaciju imale samo dve - “Helektor” iz Grčke i “Urbaser” iz Španije. Od njih se sada očekuju ponude.

Pored pomenutih kompanija, za prvu kvalifikacionu fazu u kojoj ponuđači šalju samo svoje reference, javili su se i austrijski “Štrabag” i “Mesogeos” iz Grčke.

Međutim, kako kažu u Regionalnoj razvojnoj agenciji “Jug”, koja vodi čitav postupak oko "Keleša", te dve firme nisu dostavile odgovarajuću dokumentaciju, pa se komisija njima zahvalila na učešću.

Sada su sve oči uprte u Špance i drugu grčku firmu, sa nadom da će u drugom kvalifikacionom ciklusu poslati odgovarajuće ponude za izgradnju deponije.

Danom donošenja Odluke o priznavanju kvalifikacije 12. 2. 2016. godine, koji je ujedno i poziv Ponuđačima, počinje da teče rok od 40 dana za dostavljanje obavezujućih Ponuda - kažu u RRA.

Nakon isteka roka, kako kažu u RRA, ukoliko pristignu, ponude će biti otvorene i komisija će imati rok od 60 dana da se odluči za najbolju. Nakon toga, izabrana firma bi mogla da počne sa izgradnjom deponije.

Podsetimo, najboljem ponuđaču će biti povereno upravljanje otpadom u regionu na 25 godina. Plan je da ovaj centar “Keleš” prihvata smeće iz Niša, Doljevca, Gadžinog Hana, Merošine, Aleksinca, Svrljiga, Sokobanje i Ražnja.


Španci pronašli drugog partnera

urbaser Usluge "Urbasera" ima preko 50 miliona ljudi na 4 kontinenta; foto: urbaser.es“Urbaser” je već jednom prošao čitav proces i poslao svoju ponudu vredniju od 23 miliona evra, ali su tada i odbijeni, jer nisu imali, kako je rečeno u RRA, potpunu dokumentaciju.

Sada su se ponovo prijavili sa partnerom iz Srbije, ali za razliku od prošlog puta kada je uz njih bila firma “Danhos d.o.o”, u čijem vlasničkom udelu su bili i članovi porodice Karić, ovog puta su se udružili sa “Visokogradnjom inženjering”.

Reč je o beogradskoj firmi koja je osnovana 2004. godine i to sa višemilionskim kapitalom čije su pretežne delatnosti građevinarstvo, putna infrastruktura, linijski vodovi i niskogradnja.


Grci već vladaju regionom

Drugi ponuđač kompanija “Helektor”, prema podacima sa njihovog sajta, već ima postrojenja u Sloveniji, Hrvatskoj, Rumunuiji, Bugarskoj i Makedoniji.

Otpadom se bave od 2003. godine, u ponudi imaju nekoliko načina za skladištenje i odlaganje otpada, a pored regiona radili su i u Nemačkoj i Rusiji.

Deo su velike grčke korporacije “Elaktor” koja se poslednjih 60 godina, u 24 države, bavi izgradnjom, životnom sredinom i koncesionarskim projektima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • bane veljković

    21:07 // 6. 3. 2016.

    kada bi od prilike počela ekspropriacija zemljišta,i po kojoj ceni bi se plaćalo oduzet deo zemljišta.pozdrav.

  • Bojan

    19:03 // 21. 2. 2016.

    Brže sa tom nabavkom da se završi pre izbora. Da ne propadne 5% za stručnjake.

  • Cobi

    14:04 // 14. 2. 2016.

    A hoće li biti neka provizija za ovog bahatog,bivšeg neznalicu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: