Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:55, 13. 12. 2017.

| Ekonomija

Porodice iz Mramora uselile se u socijalne stanove u Duvaništu

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Socijalni stanovi
Odgovornost za kašnjenje radova je i Grada i izvođača radova; foto: JV/M.J.

Porodicama koje su izgubile domove u klizištu na Mramorskom brdu, kao i onima koji stanove uzimaju u zakup, dodeljeni su ključevi novih socijalnih stanova u ulici Majakovskog u naselju Duvanište. Rok za završetak izgradnje je nekoliko puta bio pomeran, a i dalje nisu useljeni oni stanovi koji su na prodaju.

Od 70 stanova, koliko je najavljeno da će ih biti u novoj lameli, useljena su 33, od čega je 15 dodeljeno onima koji su izgubili domove na Mramorskom brdu, a ostali su otišli u zakup. Ovim je konačno rešen stambeni problem koji porodice iz Mramora imaju više od decenije, s tim da je 5 porodica odbijeno prilikom dodele stanova. Kako je ranije pojasnio većnik Svetozar Aleksov, pravo da dobiju stan imale su porodcice čiji članovi nemaju nekretnine u Nišu.

Ministarka Zorana Mihajlović, koja je prisustvovala dodeli ključeva, rekla je da se očekuje izgradnja još ovakvih zgrada. Dodela socijalnih stanova Foto: JV/M.J.

I Ministarstvo i Vlada i Grad Niš su učestvovali u finansiranju izgradnje ovih stanova. Ovo nisu stanovi, koji su manje vredni ili lošiji od bilo kog drugog. Oni ispunjavaju sve standarde, od energetske efikasnosti, pa svih onih standarda u građevinarstvu, koji su neophodni da bi stan bio upotrebljiv. Svi imaju dokumentaciju, upotrebnu dozvolu - rekla je Mihajlović.

Podsetimo, sa izgradnjom zgrade se dosta kasnilo, a samim tim i sa kupovinom i najmom stanova, pa je tako i raspisivanje konkursa više puta odlagano.

Prema rečima direktora Gradske stambene agencije u Nišu Vladana Stojanovića, to je odgovornost i Grada i izvođača radova, odnosno “Tončev gradnje”.

Zasada nije precizirano kada će ostali stanovi iz nove zgrade biti useljeni, iako je konkurs za njihovu kupovinu već završen.


Porodice sa Mramorskog brda nezadovoljne jer nisu vlasnici stanova

Iako su dobile na korišćenje stanove, porodice koje su 2006. godine na klizištu izgubile domove, nezadovoljne su jer to nije njihovo vlasništvo. Ne postoji vremensko ograničenje koliko mogu da koriste stanove, kako je objasnila jedna od onih kojima su uručeni ključevi Milena Vukmirović, ali je problem u tome što njihovi potomci ne mogu da ih naslede. Socijalni stanovi Duvanište Foto: JV/M.J.

Mi 10 godina čekamo stanove, suprug mi je i umro, sada smo dočekali te ključeve, ali je sve to privremeno, kada će da bude naše ne znamo. Slučajno da ja umrem, moja deca ne mogu da priđu. Mi želimo da dobijemo u trajno vlasništvo, zbog nasledstva. Bez toga ništa - rekla je Vukmirović.

Da dobiju stan u trajno vlasništvo moći će kada Vlada Srbije proglasi klizište u Mramoru za elementarnu nepogodu, a gradonačelnik Darko Bulatović rekao je da se nada da će to konačno biti rešeno sledeće godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aca

    20:48 // 17. 12. 2017.

    Ja tim ljudima ne bi dao stanove jer su oni sami krivci jer su gradili kuce na potencijalnom klizistu trebali su da konsultuju inzenjere pre nego sto su uopste kupovali placeve na tim lokacijama!
    Surovo jeste ali istinito!

  • Zakup

    10:33 // 14. 12. 2017.

    Stanovi otisli u zakup, pa ce verovatno ponovo biti izdati. Kakav zakup? Zasto se ne dele stanovi porodicama kojima su kuce unistile poplave, oluja i grad krovove i pola kuce, a na vremenske nepogode ne mozemo da uticemo, za razliku od mesta kad biramo gde cemo graditi kucu.

    • Zoran

      21:48 // 14. 12. 2017.

      Ne bih se slozio sa tobom,pre tri god.kada su bile one poplave u Zajcarskoj opstini gledao sam snimke kuca koje je vodena stihija srušila jer su sazidane 2m od obale potoka,jednaje bila u samom koritu izmedju dva potoka.Ni jedan ludak nije a ne bi ni smeo da im izda gr.dozvolu.E sada drzava pokazuje humanost troseci novac poreskih obaveznika, i oni su profititali isto kao i ovi sa stanovima.Pa po

  • Kosta

    22:24 // 13. 12. 2017.

    Kontejneri naravno direktno na ulici bez ikakve ograde. To su elitni stanovi. Djubre jutros čistili oko zgrade zbog ministarke. Već sutra biće djubreta do mile volje

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: