Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:04, 27. 2. 2018.

| Ekonomija

Posao za Nišlijke u tekstilnoj industriji

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Fabrika
Rade samo prepodnevnu smenu, a rad subotom dodatno plaćen; Foto: JV

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je trenutno 27.900 ljudi, dok se, ukoliko se u ovu statistiku uključe i okolne opštine - Ražanj, Aleksinac, Doljevac, Svrljig i Merošina, brojka diže na čak 42.000. Ljudi koji čekaju ili traže posao, a nisu završili fakultet, kako kažu Nacionalnoj službi za zapošljavanje, mogu da se nadaju poslu u nekoj od tekstilnih fabrika koje rade u Nišu.

Kroz program “Obuka za poznatog poslodavca” koji sprovodi Opština Pantelej, u fabrici Olimpias, koji je deo italijanskog Benetona, uskoro bi mogla da počne da radi neka od 11 žena sa teritorije te opštine. Radnice Potpisale ugovore za obuku za šivenje; Foto: JV/V. Milić

Program podrazumeva da Opština plati radnika 10.000 dinara za mesec dana obuke u fabrici, objašnjavaju, a da poslodavac kasnije ima obavezu da one koji se dobro pokažu zaposli na minimum 6 meseci. Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Boban Matić kaže da je praksa pokazala da radnici koji prođu obuku obično ostanu da rade i duže.

Praksa je pokazala da posle 7 meseci ako je radnik dobar, niko ga se ne odriče. Zahtevi tekstilne industrije u Nišu su veliki - tu su Beneton, Aster i niške firme i niko neće da se odrekne obučenog radnika - objašnjava Matić.

U Olimpiasu će se Nišlijke obučavati za šivenje, a kako kažu, posle obuke očekuju da će raditi za minimalac, uz plaćenu mesečnu karticu i rad subotom. Žene koje prolaze obuku kažu da im odgovara i to što će raditi samo prvu smenu u fabrici, te poslepodne mogu da se posvete deci.

Lidija Stevanić i Ana Spasenovski, koje su među budućim radnicama Olimpiasa, kažu da su zadovoljne time što više neće biti na Birou.

Za 18-godišnju Milenu Milenković ovo je prvi posao, a kako kaže, bila je spremna da radi bilo gde, jer joj je važno da se što pre zaposli.

Svaka druga ili treća subota se radi i to se dodatno plaća, kao i kartica za prevoz. Nije loše, do sada nismo imale bolju platu, a i radi se samo prva smena što je dobro i zbog dece i popodne možemo da se sankamo - kažu ove Nišlijke.

Iz Opštine Pantelej koja plaća zaposlenima kažu da se nadaju da će na ovaj način do kraja godine da uposle stotinak ljudi.

Inače, Olimpias, ali i turski Aster, kao i fabrike auto-industrije Jura, Džonsons elektrik, Leoni, investitori u koje je država uložila kako bi otvorili pogone i zaposlili ljude, "uhlebili" su nekoliko hiljada ljudi. Iako je kod mnogih plata koju zaposleni u pogonu primaju poslovna tajna, prema svedočenjima radnika ona se kreće oko minimalca ili je nešto veća.

Podsetimo, ove godine bi trebalo da počne da radi i autrijska kompanija za proizvodnju led rasvete Cumtobel, koji bi, kako je najavljeno, za razliku od ostalih fabrika u Nišu i okolini, trebalo da zaposli mnogo više inženjera, a kako je najavio predsednik Srbije, trebalo bi da budu plaćeni oko 1.000 evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marika

    15:24 // 3. 3. 2018.

    A što ovi " funkcioneri" ne zaposle svoju decu tamo u tim logorima? Dokle će više da ponizavaju ovaj sirot narod?

  • Nislijka

    10:45 // 28. 2. 2018.

    Ko je tamo radio ni pakao mu nece tesko pasti! Osetila na svojoj kozi!

  • Овца за шишање

    09:49 // 28. 2. 2018.

    П-О-С-А-О?! Мало чудно написасте РОБОВАЊЕ!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: