Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:13, 20. 3. 2017.

| Ekonomija

Posebni uslovi za subvencionisanje malih preduzeća u nerazvijenim opštinama

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Više para za nerazvijene opštine na jugu Srbije; foto: Wikipedia
Više para za nerazvijene opštine na jugu Srbije; foto: Wikipedia

Oni koji bi da pokrenu sopstveni biznis, a nemaju dovoljno para za to, mogu da konkurišu na neki od dvadesetak aktivnih programa za subvencionisanje malih i srednjih preduzeća. Programe nude Nacionalna služba za zapošljavanje, Razvojna agencija i Fond za razvoj, a uslovi su povoljniji za nerazvijene opštine, kakvih je mnogo na jugu Srbije.

Zbog blizine i solidnog rada niškog Aerodroma, dobra perspektiva za nove poslove je turizam, kaže direktor Regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga Aleksandar Milićević. Posebno treba obratiti pažnju, dodaje, na poljoprivredu koja nije dovoljno razvijena.  Više para za nerazvijene opštine; foto: Wikipedia/Z. Cvetković Turizam i poljoprivreda perspektivne oblasti za male preduzetnike; foto: Wikipedia/Z. Cvetković

Tu je oblast koja nije dobro razvijena kao što je voćarstvo, povrtarstvo, stočarstvo, tako da očekujem i u tom delu da se poveća broj zainteresovanih koji će se baviti tim sektorom privrede - kaže Milićević.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje je, kažu, trenutno raspisano 11 javnih poziva, kojima je obuhavćen veliki broj oblasti za koje mogu da se jave privrednici koji bi da započnu sopstveni biznis. Za nerazvijene opštine, dodaju u NSZ-u, opredeljeno je više para i povoljniji uslovi.

Nemamo za njih specijalne programe, ali u okviru standardnih imamo bolje uslove za takve opštine i više sredstva. Razlika između opština je recimo za Niš za novo zapošljavanje dajemo 150.000 dinara, a za Gadžin Han 250.000 dinara - pojašnjavaju u NSZ-u.

Na nivou cele Srbije je ove godine izdvojeno 2,8 milijardi dinara, dodaju, kao i dodatnih 550 miliona za osobe sa invaliditetom. Pored subvencija za podsticanje malog biznisa, kažu, oni podržavaju i firme kojima su potrebni novi radnici, a podsećaju i da lokalne zajednice kroz akcione planove treba da daju svoj doprinos.

Maksimalan iznos za pokretanje posla koji daje Razvojna agencija Srbije je milion dinara za proizvodne delatnosti, pojašnjava menadžer sektora za razvoj ekonomije i ljudskih resursa Ivan Mihajlović. Od toga je 70 % bespovratno, dodaje, a 30 % podrazumeva sopstveno učešće. Za sektor usluga, kaže, taj odnos je 50 - 50.

Fond za razvoj daje od 400.000 dinara, do 3 miliona za preduzetničke radnje, kaže Mihajlović, a za privredna društva do 6 miliona dinara.

Deo sredstava u programu Fonda se vraća kroz kredit, dok je kod Razvojne agencije taj drugi deo sredstava iz sopstvenih izvora - dodaje Mihajlović.

Razvojna agencija trenutno ima 8 aktivnih konkursa, a svoje programe ima i Fond za razvoj i Nacionalna služba za zapošljavanje, podseća Mihajlović, pa zainteresovani imaju mogućnost da se jave na neki od dvadesetak aktivnih programa.

Veći broj njih je otvoren dok se ne potroši novac koji je izdvojen za podsticaj mikro, malih i srednjih preduzeća, dok je za manji broj rok za prijavu 60 dana od kada je raspisan konkurs.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: