Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:25, 30. 7. 2019.

| Ekonomija

Poskupela putarina, Srbija među skupljima u regionu

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
naplatna rampa
Skuplja putarina; foto: M. Z.

Dok za 3 evra, koliko košta vinjeta koja važi 7 dana, možete da prođete celu Rumuniju uzduž i popreko, da biste putničkim autom stigli od Subotice do Preševa morate da izdvojite 15 evra. Najskuplja relacija između dve naplatne rampe je Beograd-Niš i za taj put treba izdvojiti 900 dinara ili 7,62 evra. Putarina jeftinija u BiH, Severnoj Makedoniji, ali i Mađarskoj.

Nikola Lazić, novinar iz Bujanovca, kaže da često ide do Niša i Beograda zbog posla i da je novo poskupljenje putarina primetan “udarac po džepu” vozača.

Mnogo je. U Niš idem često i sad mi treba skoro 1.000 dinara da odem i da se vratim. Ako idem do Beograda to je još 900 dinara samo u jednom pravcu. Ozbiljne cifre. Kod nekih prevoznika je 1.400 dinara povratna karta do Beograda - priča Lazić.

Kaže da sa krajnjeg juga Pčinjskog okruga ima ljudi koji putuju svakodnevno u Niš i njih taj put svakodnevno košta desetak evra, što nije mali izdatak.

Anketa

Za tačno 10 evra, prema podacima sa zvaničnih putarskih sajtova, može da se kupi vinjeta u Mađarskoj, za sva vozila lakša od 3,5 tona, kojom je dozvoljeno kretanje svim putevima u ovoj državi i to celih 10 dana.

Rumuni su još jeftiniji, pa je ova mogućnost vlasnicima putničkih automobila omogućena za svega 3 evra, za 7 dana.

Najskuplje vinjete u regionu ima Slovenija - 15 evra, dok je najskuplja relacija na auto-putevima sa naplatnim rampama u Hrvatskoj i to na relaiciji Split - Zagreb za šta treba izdvojiti 24 evra van sezone, dok je u sezoni još skuplje.

Putarina koja se plaća na naplatnim rampama je najjeftinija u Severnoj Makedoniji, gde najviše novca treba izdvojiti na relaciji Petrovec - Veles, 80 denara ili 1,32 evra. Sve ostale relacije su jeftinije.

putarine


Poskupljenja i za celih 100 dinara

U cenovniku koji je, kako piše na sajtu “Puteva Srbije”, stupio na snagu 15. juna bile su predviđene niže cene putarina. Međutim, nakon mesec i po dana, cenovnik je izmenjen.

Tako je relacija Beograd - Niš, skočila sa 800 na 900 dinara u jednom pravcu, a Doljevac - Preševo sa 540 na 600 dinara.

cenovnici Nove i stare cene; Izvor: Putevi Srbije

Kompletan cenovnik možete pogledati - ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nishlija

    18:06 // 30. 7. 2019.

    Ministarka je nedavno izjavila da se vinjete ne isplate jer drzava ne moze da zaradjuje navodno za odrzavanje puteva!!?? Kako li ove drzave sa vinjetama imaju para za odrzavanje puteva i to odlicnih puteva? Mesec dana kroz Bugasku mozete se voziti svim putevima za manje para nego da idete do Beograda i vratite se

  • Bata

    17:18 // 30. 7. 2019.

    Opa bato ;-)

  • Stanislav

    17:07 // 30. 7. 2019.

    Direktor "Koridora" kaže/ čitaj VLADA/ - Ko ima para za auto, imaće i za putarinu. Pa sad vidi, gde si, brine li neko o tebi, pitali te neko šta ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: