Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:45, 22. 2. 2021.

| Ekonomija

Poskupele komunalije u Babušnici, veće cene pojedinih usluga i do 100 %

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
računi
Veće cene, plate iste; foto: Lj. F.

Novim cenovnikom usluga babušničkog komunalnog preduzeća gotovo sve usluge su poskupele, najveće poskupljenje je stavka dvorišnog smeća, čija cena je povećana nešto više od 4 puta, dok, zbog obima, povećanju računa najviše doprinosi poskupljenje odvoženja smeća. Građani su ogorčeni novim cenama i, nakon smene direktora Komunalca, i dalje nezadovoljni uslugama, dok u lokalnoj samoupravi poskupljenje pravdaju usklađivanjem cena i time da one godinama nisu menjane i nisu bile realne.

Građani Babušnice iznenadili su se računom komunalnih usluga za januar koji ovih dana stiže na naplatu, a novim cenovnikom, koji je stupio na snagu od Nove godine, sve usluge su poskupele.

Cena vode je sa dosadašnjih 26,85 dinara po kubiku porasla na 38 dinara, kanalizacija je poskupela sa 5.86 dinara po kubiku na 10,90, cena odvoženja smeća porasla je sa 2,71 dinara po kvadratu na 5,36, dok je dvorišno smeće sa 0,12 dinara po kvadratu otišlo na 0,50 dinara, što je povećanje za više od 4 puta.

Jedina usluga koja nije poskupela je ona za održavanje groblja.

Na primeru jednog domaćinstva, ako je po starim cenama plaćano oko 850 dinara, sada će za isto očitano stanje račun biti oko 1.400 dinara.

Neprijatno iznenađenje za građane Babušnice koji nisu bili upoznati sa novim cenovnikom, a kako neki od njih kažu, ne postoji ni jedan razlog za poskupljenje.

Nije realno da stavke na racunu poskupe 50 -100% odjednom, a usluga nikakva. Vodomere očitavaju kad stignu pa potrošnja nije ujednačena, ne proknjizavaju redovno uplate, voda je u poslednjih mesec dana nestajala nekoliko puta, smeće ne izbacuju i godinama imamo problem sa đubretom oko kontejnera, groblje ne održavaju - kaže jedna Babušničanka.

Poslednjih godina meštani Babušnice najviše se žale na stanje sa odvoženjem smeća, poslednjih dana česti su i nestanci vode, a stanje, kako ocenjuju, nije poboljšano ni imenovanjem novog direktora.

Usluga sve gora, a račun duplo veći. Nema opravdanog razloga za ovoliko poskupljenje. Ako su nesposobni da vode Komunalac, neka postave stručne, a ne partijske ljude. Neće imati ko da im plaća ovolike račune kad se svi odsele odavde, zbog partijskih nesposobnjakovića - ocenjuju Babušničani.


Predsednica Opštine: I poskupljenjem, cena najniža u okrugu

Da Komunalac nije menjao cenovnik duže vreme, kaže predsednica Opštine Babušnica Ivana Stojičić koja opravdava poskupljenje time što ona nije, kako kaže, bila usklađena sa realnim troškovima održavanja.

Cena vode je bila jedna od najnižih u Srbiji. Usklađena cena vode i komunalnih usluga i dalje je najniža u okrugu i ispod prosečne cene u republici - kaže Stojičićeva.

Komunalno preduzeće, godinama poznato po partijskom zapošljavaju i uhljebljavanju kadrova, posluje sa gubitkom, kako kaže predsednica, zbog niske cene i neizmirenih dugovanja od strane građana.

Cena odvoženja smeća je takođe usklađena, iz razloga što je i Regionalna deponija Pirot promenila svoj cenovnik. Opština Babušnica na godišnjem nivou izdvaja subvencije za vodu u iznosu od skoro 3.000.000 dinara, ali i pored tih subvencija ne postoji ekonomska isplativost pružanja ovih usluga - kaže predsednica.


Novi direktor - stari problemi

Stanovnici ove varoši i dalje nisu zadovoljni odvoženjem smeća i divljim deponijama koje svakodnevno nicaju pored kontejnera koji se ne prazne neredovno, a Stojičićeva je, kako objašnjava, zadovoljna radom novom direktora, a i zaposlenima u Komunalcu za sada. smeće Nove cene, stara usluga; foto: Lj. F.

Što se tiče izvoženja smeća o tome govori sam izveštaj Regionalne deponije Pirot, a to je da je u drugoj polovini prošle godine znatno povećana količina odveženog smeća na deponiju (35%) u odnosu na prvu polovinu godine. Uskoro počinje izrada lokalnog akcionog plana upravljanja otpadom, tako da će biti uzeto u obzir i odvoženje smeća iz seoskih sredina. Opština Babušnica je aplicirala kod Ministarstva za zaštitu životne sredine, za dodelu sredstava za čišćenje svih divljih deponija na teritoriji opštine. U pregovorima smo sa regionalnom deponijom za postavljanje žičanih kontejnera za separisani otpad - kaže ona.

Kupovina još jednog kamiona smećara i dalje je prekopotrebna, a kako kaže predsednica, očekuje se donacija. Jedan je kupljen marta prošle godine, ali je stari zbog čestih kvarova van funkcije, pa se situacija vratila na početnu tačku.

Uskoro očekujemo donaciju još jednog kamiona smećara i kanti za kućno smeće, tako da će se znatno olakšati i ubrzati sam proces odvoženja smeća. Komunalac već duže vreme poseduje samo jedan kamion smećar koji je u funkciji - kaže predsednica Opštine.

Kako kaže, prvi put ova lokalna samouprava ima većnika na stalnom radu zaduženog za komunalne delatnosti, koji je u svakodnevnoj komunikaciji sa komunalnim preduzećem.

Novi direktor je na funkciji v.d. direktora tek 4 meseca, a kako sam i ja na funkciji predsednice Opštine 6 meseci potpuno mi je jasno koliko je vremena i napora potrebno da se samo postavi nova organizacija u preduzeću ili ustanovi kao i da se vide određene promene i rezultati. Ne može se preko noći nešto promeniti, ali svakako treba dati šansu i podršku svakome, ko je spreman na promene i daje sve od sebe da se uradi nešto novo i nešto bolje od onoga što je bilo do sada. Naročito ako ta osoba dolazi iz drugog grada, a daje svoj doprinos našoj opštini - kaže Stojičićeva.

Podsetimo, neke cene komunalija od Nove godine poskupele su i u Leskovcu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Za našu decu

    11:09 // 4. 3. 2021.

    Da da. Uredu je za predsednicu račun od 800 na 1.800,kao što je u u redu da odpuste iz D. Kompani radnika i kažu da potpiše kao da sam daje ostavku, da nebi imao ni pravo da primi sa tržište reda, sramota. Odakle bre da se plati,? Nemamo ni za lebac za decu. A kontejnere i ne vidi. Pa ona leti.

    • tigrovac

      09:13 // 5. 3. 2021.

      Zasto bi potpisao da sam ide iz firme.Nece da potpise i cao,nek ga najure oni.A postoje i advokati.Najdu ovce pa sisaju isto kao u tigar tyres.

  • Todor

    23:06 // 24. 2. 2021.

    Napredno! To ste tražili.

  • lebac

    19:48 // 23. 2. 2021.

    Od krvopija se samo to i očekuje. Nesposobni da urade nešto kvalitetno, smisle kreativno rešenje, predlože nešto inovativno.

    Druga strana su meštani koji su sa kulturom na Vi. Pikavce bacaju bilo gde, samo ne u kantu pa makar bila na 20cm od njih. Smeće bacaju oko prepunih kontejnera. Bacaju đubre i leševe u reku iz koje posle pecaju ribu i daju svojoj deci da jedu. Prskaju otrove umesto da kos

    • ti si naucnik?

      20:42 // 23. 2. 2021.

      Pa pola kupatila i wc ide u tu reku pod blagoslovom opstine,doduse nije da narod nije kriv,jeste kriv sto glasa jedne te iste od 1990 za flasu ulja i 2 000din.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: