Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:32, 8. 7. 2021.

| Ekonomija

Poskupele komunalne usluge u Prokuplju, cene veće od 17 do 25 odsto

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Skupština Prokuplja
Skupština Prokuplja usvojila nove cene komunalnih usluga; Foto: Lj. M.

Novom cenom usluga za koju je prokupačka Skupština dala saglasnost na poslednjoj sednici, potrošači će od narednog meseca plaćati veću cenu komunalnih usluga koje pruža privatna firma Porr-Werner Weber za 17,4 odsto, dok će računi JKP Hammeum za pijaću i otpadne vode biti uvećani za 25 odsto. Iako većina građana smatra da su i dosadašnje cene nerealne kada se uzmu stvarna primanja građana, u Gradskoj upravi poskupljenje pravdaju usklađivanjem cena i činjenicom da one godinama nisu menjane, te da nisu bile realne.

Troškovi korišćenja vozila, goriva, mazuta, održavanja, cena hlora, struje, vodovodnog materijala, samo su neki od razloga zašto su ova dva komunalna preduzeća, jedno privatno i jedno državno, odlučila da predlože, a odbornici Grada da usvoje nove cene.

U JKP Hammeumu uvećanje za 25 odsto pravdaju činjenicom da je važeći cenovnik poslednji put promenjen 2013.godine, te da su višestruko povećani svi troškovi, od proizvodnje vode do radne snage. cene Noove cene vode JKP Hammeum; Foto: Lj. M.

I u Por-Werner Weberu ističu da je dosadašnji cenovnik poslednji put promenjen 2016. godine, te da je prethodne zahteve za usklađivanje cena od 2017. do 2020. godine gradska vlast odbijala. cene weber Nove cene Porr-Werner Weber; Foto: Lj. M.

Primena postojećih cena već duže vreme ugrožava poslovanje i likvidnost jer je prihod koji ostvarujemo nedovoljan za pokriće troškova, zbog čega postoji opasnost pružanja u kontinuitetu komunalnih usluga – pojašnjavaju u PWW-u.

Građani Prokuplja su iznenađeni povećanjem cena komunalnih usluga koje su, kako tvrde, ionako bile visoke, ako se, smatraju, gleda kvalitet usluga koje dobijaju od ova dva preduzeća.

Neredovno izvoženje smeća i čišćenje kontejnera, divlje deponije, neadekvatna vozila za odvoženje otpada, ali i česti kvarovi na vodovodnoj mreži predstavljaju važnu stavku u kućnom budžetu, ako se zna da većina Prokupčana prima minimalac i ispod toga. Ako se saberu i ostali rashodi prema državi, od struje, telefona, televizijske pretplate, malo koja porodica će moći da preživi od ostatka plate – tvrdi građanin Prokuplja.

Inače, zbog viška zaposlenih, velikih gubitaka i sa lošim kvalitetom usluga JKP Hammeum se nalazi u procesu restruktuiranja, odnosno koncesione prodaje pojedinih delatnosti i usluga firme.

Plan je da u sastavu Javnog preduzeća ostanu usluge vodovoda i kanalizacije, kao i usluge na groblju, dok bi koncesionar preuzeo naplatu parkinga i pijacu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • da da

    05:57 // 10. 7. 2021.

    za to se niko ne buni naravno...

  • nisliski mohikanac

    17:27 // 8. 7. 2021.

    kako bese ono koliko procenata osvojila vlast u prokuplju, toliko i treba da poskupi sve. svi vode svetsku politiku tamo a retko prljavo mesto.

    • Ouzo

      05:42 // 10. 7. 2021.

      Kakvo,bre, mesto, najgora kasaba ! I,Turci bi se je stideli !

  • milutin

    17:25 // 8. 7. 2021.

    ko je vlasnik privatne firme i ko stoji iza firme.
    Pogledajte cenu iznošenja smeća najveća u Srbiji.
    Krađa je prisutna u svim gradovima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: