Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:00, 8. 1. 2015.

| Ekonomija

Poskupljenja na sve strane, a gradska kasa prazna

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
dyep
SKupoća prazni džepove, ali para nema ni u gradskoj kasi; Foto: flicker.com

“Mere štednje” je sintagma koja je obeležila 2014. godinu. Građani štede, država i lokalne vlasti uvećavaju i uvode nove takse, a para u Nišu nema za škole, studente, porodilje, račune, struju i doček Nove godine.

medujana Nov namet za depoonovanje smeća; Foto: JKP "Medijana"Sumirajući godinu za nama, poskupljenja su počela od uvođenja novih komunalnih taksi za automobile u januaru. Svi vozači u Nišu su od početka godine plaćali ovaj namet uvećan od 500 do 2.500 dinara.

Računi “Objedinjene naplate” dobili su još jednu stavku - taksu za deponovanje smeća, koja iznosi 1.07 dinara po metru kvadratnom.

Ni hotelijeri nisu prošli bez poskupljenja. Boravišnu taksu koju naplaćuju svakom gostu po noćenju uvećali su sa 100 na 130 dinara na osnovu odluke Gradskog veća Niša u aprilu ove godine.

U junu je svoje cene podigla i Predškolska ustanova “Pčelica”, i to u proseku od 240 do 500 dinara po detetu u zavisnosti od toga da li roditelji ostvaruju pravo na dečiji dodatak ili ne.

autobus U 2014. poskupele sve karte za gradski i prigradski prevoz; Foto: Arhiva JVOd 1. jula poskupeo je i gradski prevoz u Nišu. Tada su uvećane cene mesečnih karata za desetak odsto, dok je od 1. januara 2014. na snazi bila nova cena polumesečnih karata uvećana za 20 odsto i pojedinačnih karata za 10 dinara po zoni.

U istom mesecu kad su građani plaćali skuplje mesečne karte Vlada Srbije donela je odluku da se uvećaju cene osiguranja vozila, namet koji se plaća prilikom svake registracije. Tom odlukom je svim vozačima registracija njihovog “ljubimca” poskupela za 45 odsto.

grejanje Grejanje na kraju ispalo skuplje; Foto: Arhiva JVTaman kad se pomislilo da je tu kraj, na adrese Nišlija stigla su poreska rešenja uvećana i do 300 odsto. U Upravi za finansije su pojasnili da je za to “kriv” novi obračun.

Krajem godine je poskupelo, pojeftinilopa opet poskupelo grejanje u Nišu. Skočila je i cena pijačnih usluga, a novi nameti za 2015. godinu odnose se na postavljanje reklama, panoa, bašti, ali i bandera i šatora.


Gde su pare?

vece Gradsko veće rešilo da štedi; Foto: Arhiva JVIpak, i pored brojnih poskupljenja i ušteda koje je Gradsko veće Niša samo sebi propisalo u maju, kao i smanjenja plata nadzornim odborima javnih preduzeća u februaru, para u gradskoj kasi nije bilo tokom cele godine.

Kasnile su isplate školama koje su ostajale bez interneta i telefona, dugovalo se za utrošenu vodu na javnim česmama, za struju koja je isečena, kasnile su isplate mladima za odobrene projekte, a nije na vreme isplaćivana ni stručna praksa.

Na kraju godine zbog lošeg stanja u budžetu nije bilo para ni za organizovan doček Nove godine na Trgu kralja Milana.

sevrolet 65.000 evra za "ševrolete" niške policije iz gradske kase; Foto: Arhiva JV (City radio)Međutim, nedostatak novca nije sprečio gradske vlasti Niša da kupe nova vozila niškoj policiji, kao i gradskim upravama i komunalnoj policiji.

U martu su u Psihijatrijskoj bolnici “Gornja Toponica” sami sebi povećali plate, pa posle to ukinuli, a partijska zapošljavanja, koja se finansiraju parama građana, u Nišu su dokumentovana i audio-snimkom

vodovod Automobil niškog Vodovoda na parkingu Narodne SKupštine dok je narodni poslanik bio direktor JKP "Naisus" Dejan Andrejević; Foto: Arhiva JV

Skoro pola miliona dinara mesečno se trošilo na telefone u Gradskoj upravi, službenim vozilom se išlo po ženu i dete u vrtić, ali i u Beograd na sednice Narodne skupštine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kalča

    21:41 // 15. 1. 2015.

    Kristalno jasno - krađa.

  • gorcilo

    15:51 // 9. 1. 2015.

    Mnogo prosto kad dođe dan za glasanjnje staviti prst na čelo, setiti se Zakona o radu koji je protiv radnika, Zakona o PIO gde gde je penzija misaona imenica a zatim pogled u novčanik.

  • Deda Stavra Ciceron

    14:08 // 9. 1. 2015.

    g. Perišiću, nije li vam taj vrli prijatelj oficir u penziji, bivši predsednik opštine "Crveni krst", sadašnji direktor"Jugoistoka" u Nišu?Svojim potpisom preusmeriće novac građana g. Bregoviću????!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: