Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:00, 12. 11. 2020.

| Ekonomija

Poslanik Maričić i odbrana istorijskog deficita: Srbija je borbu protiv korone otpočela još 2014. godine

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
maricic
Maričić se kalio u Skupštini Medijane; foto: printscreen FB

Deficit ili minus srpskog budžeta u 2020. godini je na istorijskom maksimumu i iznosi oko 4,1 milijardu evra, kako kažu u Fiskalnom savetu. Narodni poslanik SNS iz Niša Vladica Maričić je ovo na sednici Skupštne pokušao da odbrani rekavši da je za to kriva korona, ali je onda naglasio da se Srbija protiv korone bori od 2014. godine, kada su i započele ekonomske reforme.

Iako je virus korona zvanično u svetu registrovan u jesen 2019. godine, Vlada koju je 2014. vodio sadašnji predsednik Aleksandar Vučić je, sudeći po rečima poslanika Maričića, bila vidovita. Ona se još tada borila protiv korone.

Srbija je borbu protiv korona-krize, ovako uspešnu kakvu je vodila tokom marta, aprila, maja meseca i kako je sada vodi, otpočela još 2014. godine kada je ušla u ekonomske i fiskalne reforme - rekao je Maričić u parlamentu.

Želja da se minimalizuje istorijski deficit srpskog budžeta je ispala jača od logike, pa je Maričić nastavio izlaganje pojašnjavajući da je tada nasleđen veliki javni dug koji je brzo sveden na 48% GDP-a.

Mi danas ne bi mogli da izdržimo ovaj deficit budžeta. Mi danas ne bi mogli da govorimo da ćemo ovu godinu završiti sa javnim dugom koji u GDP-u učestvuje sa manje od 60% - rekao je poslanik.

On se na kraju svog izaganja dotakao i Niša zaključivši da ovaj grad ne bi mogao tako dobro da se izbori sa prvim talasom korona-krize da nije bio izgrađen novi Klinički centar.

Inače, na sednici se razmatrao rebalans budžeta koji je već u prvih 9 meseci zabeležio, kako je ocenio Fiskalni savet, istorijiski deficit.

Jedan od glavnih problema koji su budžet odvukli u debeli minus bila je linearna podela pomoći od 100 evra pred junske izbore.

Tu dolazimo do te neke razlike od oko jedan i po procentni poen, koja je dominantno uzrokovana time što se Srbija za razliku od drugih zemalja Evrope opredelila za tu jednu kontroverznu meru koja je sa stanovništa ekonomske i socijalne politike bila neopravdana. A to je da se svim punoletnim građanima isplati 100 evra - to je koštalo čak 600 miliona vera, upravo taj jedan i po procenat BDP-a što će naš deficit biti veći u odnosu na uporedove zemlje u Istočnoj Evropi i to je rezultat toga - ukazao je Nikola Altipamarkov iz Fiskalnog saveta.

Pojašnjava za Glas Amerike i da je višedecenijsko loše stanje u srpskom zdravstvu sada došlo na naplatu, jer je Srbija morala da izdvaja više od drugih za obnovu i izgradnju zdravstvenih objekata zbog pandemije.

Još jedna stvar koja je budžet obojila u crveno je i, kako kaže, rast plata u javnom sektoru.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljubica Jovanovic

    21:03 // 13. 11. 2020.

    Meni, zaista nije jasno zašto pojedine čitaoce toliko boli Zvezdanov uspeh.
    Ostavite čoveka na miru! On je gospodin za sve vas koji ga pljujete. A, da tragedija bude veca, iza ovih toksičnih komentara stoje njegovi sns-ovci koji mu ne praštaju uspeh. Velika podrška za gospodina Zvezdana, veličinu u svakom smislu.

  • DJ

    14:06 // 13. 11. 2020.

    Zvezdanov uvlakač. Da se zna.

  • Stari clan

    12:43 // 13. 11. 2020.

    Ovaj je u SNSu od osnivanja, ali uvek je isao uz vetar. Bez stava, samo klimanje glavom: za Dzunica za Perisica za Bandjura za Zvezdana...
    Dovoljno je 5min provesti sa njim i videti o kakvoj se "moralnoj" gromadi radi.
    Dok je Vladice i slicnih u Srbiji, nema nam spasa.
    Zvezdanu na cast sto je ovog predlozio za poslanika.
    Sprdnja sa narodom.
    Posle se pitaju zasto ljudi beze iz SNSa.

    • peca

      17:54 // 14. 11. 2020.

      Sledeci ce biti jos gori. Dr igor ceka svoj red.

    • Novi član

      10:09 // 22. 11. 2020.

      Sve je tačno što je čovek rekao

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: