Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 20. 6. 2023.

| Ekonomija

Posle dve godine od najave - raspisan tender za gradnju hladnjače u Leskovcu

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Paradajz
Vrednost investicije 75,8 miliona dinara; foto: M. M.

Nakon protesta zbog niske cene paradajza tokom leta 2021. godine, poljoprivrednicima iz okoline Leskovca bivši ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obećao je gradnju hladnjače za skladištenje proizvoda. Nakon dve godine tender za gradnju distributivnog centra u Zelenoj zoni konačno je raspisan, a vrednost radova je 75,8 miliona dinara.

Cena paradajza koja se tokom 2021. godine kretala između 5 i 10 dinara naterala je poljoprivrednike iz Jablaničkog okruga na protest, a jedan od njihovih mnogobrojnih problema bio je izvoz, kao i skladištanje pa im je tada obećana gradnja hladnjače.

Od obećanja tadašnjeg ministra Branislava Nedimovića pa do raspisivanja tendera prošle su dve godine, a proizvođači ističu da je još jednom potvrđeno da je jug Srbije uvek i u svemu poslednji.

Dobro je da to nije ostalo samo na obećanju, jer nam je hladnjača stvarno neophodna. Međutim, od našeg protesta prošle su dve godine, da se to desilo negde drugde u Srbiji taj posao bi već bio završen. O jugu Srbije priča se i razmišlja samo kada su neki problemi, a kada treba da nam se pomogne onda smo uvek poslednji - kaže proizvođač paradajza.

paradajz Tender otvoren do 10. jula; foto: M. M.Tender je, kako se navodi u dokumentaciji, otvoren do 10. jula, a rok za završetak radova je 180 dana, računajući od dana uvođenja u posao.

Planirana građevina je predviđene spratnosti P u delu hale i P+1 u delu administrativnog bloka. Bruto površina objekta je 1.231,72 m2. Hala ima ulaz za robu, ulaz za viljuškara sa rampom, ulaz za ambalažu, izlaz robe i izlaz otpada. U hali se nalazi prijemni deo, prostorija za ambalažu, tri lager komore na +4° C i jedna lager komora na -20° C. Administrativni blok u prizemlju sa podesta se ulazi u hol vetrobran sa stepeništem i sanitarni čvor za posetioce - stoji u dokumentaciji.

Podsetimo, sporazum o gradnji hladnjače potpisan je krajem 2021. godine, a osim Grada Leskovca, potpisnici Memoranduma su i opštine Lebane i Vlasotince, koje su jedne od najvećih u Srbiji po proizvodnji paradajza.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: