Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:07, 30. 3. 2023.

| Ekonomija

Posle mesec dana potpisan i drugi grant za izgradnju brze pruge od Beograda do Niša

Autor:J. S.Izvor:Južne vesti
Novi grant za brzu prugu; foto: EU INFO MREŽA
Potpisan još jedan grant, za deonicu do Međurova; foto: EU INFO MREŽA

Mesec dana nakon potpisivanja prvog granta za izgradnju brze pruge od Beograda do Niša, u Vladi Srbije nadležni su danas stavili potpis i na novi grant za deonicu Paraćin - Trupale - Međurovo, u ukupnom iznosu od 174,6 miliona evra.

Vučić i Vesić su poslednjeg dana februara u vozu potpisali prvi grant u iznosu od 82,8 miliona evra, koji je garancija izgradnje brze pruge između prestonice i najvećeg grada na jugu Srbije, a danas je saopšteno da je posle samo mesec dana potpisan još jedan.

Na današnjem potpisivanju bili su premijerka Ana Brnabić, potpredsednica EIB Liljana Pavlova, ministarka evropskih integracija Tanja Miščević, ministar saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre i predstavnici Železnice Srbije.

Potpredsednica EIB Liljana Pavlova, koja je zadužena za Zapadni Balkan objasnila je zašto je važno što su u samo mesec dana potpisali već dva granta za ovaj važan projekat. Novi grant za prugu; foto: EU INFO MREŽA Potpisan još jedan grant, za deonicu do Međurova; foto: EU INFO MREŽA

To dokazuje posvećenost EU i njenih institucija izgradnji nove, unapređene železničke deonice između dva ključna grada u Srbiji, povezujući zemlju sa regionom i dalje sa EU, jer ova deonica je deo panevropskog železničkog Koridora 10. Mobilišući značajnu finansijsku i tehničku pomoć u okviru Tima Evropa, želimo da pomognemo Srbiji da se integriše u evropske železničke mreže i omogući multimodalne opcije transporta u korist svojih građana, životne sredine i privrede - istakla je Pavlova.

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre je rekao će nova železnica koju finansira EU promeniti stvarnost na terenu na pozitivan način i da nas vodi u novu budućnost.

Dok je trenutno za putovanje od Beograda do Niša potreban skoro ceo radni dan, to će, kada projekat bude završen, trajati samo sat i 40 minuta. Za ovo vreme možete pogledati lep film dok putujete. Ovaj projekat omogućava budućnost u kojoj su ljudi bliži, bolje povezani unutar Srbije, ali i Evrope i regiona. Ova nova pruga otvoriće mnoga nova radna mesta i podstaći privredni rast - pojasnio je.

Premijerka Brnabić je rekla da je zahvalna partnerima iz Evropske investicione banke što između ostalog i finansijski podržavaju infrastrukturne projekte koji su od regionalnoh značaja, a jedan od njih jeste brza pruga Beograd - Niš, kao i deonica Paraćin - Međurovo, za koju je danas potpisan grant.

Ministarka Miščević je istakla da će novac koji Srbija dobija kao bespovratnu pomoć od EU, u iznosu od 174.6 miliona evra za ovaj deo pruge, doprineti značajnom poboljšanju bezbednosti putničkog saobraćaja, skraćenju dužine putovanja, bržem prevozu robe i smanjenju troškova održavanja železničke infrastrukture.

Drugi grant potpisan danas deo je finansijskog paketa EU vrednog 2,2 milijarde evra za modernizaciju železničke deonice Beograd–Niš koji podrazumeva do 600 miliona evra bespovratnih sredstava i predstavlja jasan signal da Tim Evropa brzo napreduje u obezbeđivanju sredstava za ovaj vodeći železnički projekat. Paket obuhvata i zajam EIB u iznosu od 1,1 milijarde evra, kao i 550 miliona evra zajma od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) - podsećaju u saopštenju.

Podsetimo, ovi grantovi su neka vrsta garancije da će se ostvariti obećanje koje građani godinama dobijaju - da će moći da putuju vozom na relaciji Beograd - Niš brzinom od 200 kilometara na sat. Dužina te deonice je 228 kilometara, a rok za završetak radova je 2029. godina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Srecko Sojic

    09:52 // 31. 3. 2023.

    Brza pruga na nivou iz 19 veka ovo napredno zlo izmislja toplu vodu i to svake godine u prolece krece kapanja pod nazivom brza pruga beograd nis

  • Ajde

    07:38 // 31. 3. 2023.

    A izmeštanje pruge iz grada???

  • Bund pro orijente

    06:48 // 31. 3. 2023.

    od 1881. do 1890. u Srbiji je napravljeno 1060 km pruga , od nule sa stanicama i svom ostalom infeastrukturom.
    Pre 100 godina napravljena je pruga Niš- Zaječar, izgradnja je trajala 400 dana.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: