Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 15. 2. 2024.

| Ekonomija

Posle milionske dopune bifea, Opština Medijana daje pola miliona za kafanu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne Vesti
kafana
Predsednik G.O. Medijana predviđa 500.000 dinara za restoran sa tradicionalnom kuhinjom; foto: Aleksandar Kostić

Za usluge u etno kafani koja ima dva objekta u bližem centru Niša, a u jednom objektu bar 200 mesta za ručavanje, sa internet dometom u bašti, Opština Medijana planira da izvodji 500.000 dinara sa PDV-om. U tenderskoj dokumentaciji se navodi da restoran treba da ponudi predjela, jagnjeća, teleća i praseća pečenja, pileću čorbu, kao i specijalitete sa roštilja, salate i poslastice. Ukoliko restorani ponude iste uslove, biće izabran duži rok, a u krajnjem slučaju biće odlučeno žrebom.

U specifikaciji javne nabavke, čiji je naručilac predsednik Opštine, navodi se da je potrebno da restoran omogući dve vrste predjela - po 500 grama njeguške i goveđe pršute, kravljeg sira, pančete, maslina, kao i 250 grama belog sira, a za drugo predjelo njegušku, goveđu ili drugu, odgovarajuću pršutu, porciju pihtija, 250 grama urnebesa i 400 grama sukane pite.

Takođe, u specifikaciji piše da bi čorba trebalo da bude pileća, hleb domaći, a uključena je i pogača.

Što se specijalita sa roštilja tiče predviđeno je po 300 grama svinjskih i pilećih ražnjića, ćevapa, pljeskavica, bele i dimnjene vešalice, kao i dimnjne kobasice.

Po kilogram jagnjećeg, telećeg i prasećeg pečenja, kao i pastrmke, a po 300 grama fileta oslića i brancina.

Porcija palačinaka sa dodacima i orasnice, takođe su uračanute u nabavci, kao i 0,2 litra negaziranog soka u staklenoj ambalaži, kao i “koka kola”, “sprajt” i “fanta”, ali i šolja crne kafe, čaja ili espresa.

Prema analizi niških kafana, tender je "pisan", odnosno najbliža, gotovo jedina kafana koja ispunjava sve uslove je Etno kuća Biser.


Potreban restoran sa dva objekta u širem centru grada

Ugostiteljski objekti moraće, piše u javnoj nabavci, da ispune uslove u pogledu tehničkih kapaciteta i to da raspolaže salom za ručavanje čiji je smeštajni kapacitet minimum 200 mesta, kao i kapacitetom od 200 mesta u bašti, te da raspolaže Wi-Fi dometom u celom objektu i bašti. Takođe, potrebno je da ima omogućen pristup osobama sa invaliditetom.

Izabrani restoran moraće da raspolaže sa najmanje dva objekta na teritoriji Grada Niša, koji će od centra grada biti udaljen maksimalno 1,5 kilometara.

Da raspolaže salama za ručavanje koje su svetle, prostrane, klimatizovane sa ventilacijom, moderno opremljene, odnosno opremljene u etno stilu. Da ima obezbeđen parking prostor minimum 15 mesta. Posebna sala opremljena, klimatizovana sa ventilacijom, kapaciteta najmanje 20 mesta za organizovanje sastanaka, radnog doručka ili ručka visokog kvaliteta u skladu sa protokolom. Radno vreme: svakog dana, najmanje u periodu od 10 do 23 sata - piše u javnoj nabavi.

Što se zaposlenih tiče, restoran mora da ima najmanje 15 ugovorom zaposlenih ili angažovanih za pružanje predmetnih usluga. Restoran će morati da ispuni i uslove u pogledu higijene i kvaliteta pruženih usluga.

Ukoliko dve ili više ponuda imaju istu ponuđenu cenu, prednost će imati ponuda sa dužim rokom važenja ponude, a u takođe ako nakon rangiranja na osnovu definisanih kriterijuma nije moguće doneti odluku o dodeli ugovora, restoran će, kako su najavili iz Medijane, biti određen izvlačenjem putem žreba.

Izvlačenje putem žreba naručilac će izvršiti javno, u prisustvu ponuđača, i to tako što će nazive ponuđača ispisati na odvojenim papirima, koji su iste veličine i boje, te će sve te papire staviti u providnu kutiju odakle će prvo izvući samo jedan papir. Ponuđaču čiji naziv bude na izvučenom papiru će biti dodeljen ugovor. Nakon izvlačenja prvog papira naručilac izvlači preostale papire jedan po jedan te shodno redosledu kojim su izvučeni rangira preostale ponuđače. Ponuđačima koji ne prisustvuju ovom postupku, naručilac će dostaviti zapisnik izvlačenja putem žreba - piše u nabavci.

Ponuđači imaju rok do 22. februara u 12:30 da podnesu prijave.

Takođe, više od 580.000 dinara Uprava Opštine Medijana u Nišu potrošiće kako bi napunila svoj bife, dok će Skupština iste opštine za svoj dati više od 400.000 dinara, a među proizvodima za koje su i Uprava i Skupština raspisale tendere su i viski, vinjak, likeri, rakije i vina, sa tačno navedenim markama pića koje žele.

Podsetimo, u 2022. godini najviše se jelo i pilo u Opštini Crveni Krst gde su opštinari od ugovorenih 1,8 milona dinara, potrošili više od 1.6 miliona dinara. Opština Medijana potrošila je skoro 920.000 dinara, Opština Palilula 900.000, Opština Niška Banja više od 800.000 dinara, dok je najmanje potorošila Opština Pantelej, odnosno 750.000 dinara. Za potrebe gradonačelnice potrošeno je nešto više od 700.000 dinara iz Budžeta Grada i to je ujedno i najmanja cifra utrošena na ugostiteljske usluge.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milanm977

    15:13 // 16. 2. 2024.

    A ide li da kući escajg troše?

  • ED

    09:39 // 16. 2. 2024.

    Pa šta će njima velike plate kad oni za džabe lepo žive? I najgore je to, da ako ovi otidu sa vlasti, sledeći će budu isti.

  • Ceca

    08:00 // 16. 2. 2024.

    A parizer? Nema!? Il ne treba.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: