Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 19. 4. 2019.

| Ekonomija

Posle paljenja u Vranju: Nesigurnost i strah među građevincima

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
Napadači su vezali stražara, a potom redom palili vozila, asfalnu bazu, objekte: foto: I.M.
Napadači su vezali stražara, a potom redom palili vozila, asfalnu bazu, objekte: foto: I. M.

“Došli su neki novi koji hoće da se obogate preko noći” - kaže bujanovački biznismen Etel Eteli o učestalim napadima na građevinske firme na jugu Srbije. Sumnja na konkurenciju, a dok broj napada među građevincima raste, broj rešenih slučajeva ostaje nula. Građevinci kažu da više nije bezbedno baviti se biznisom, a manje firme da veće poslove izbegavaju jer se, kažu, zna ko dobija “veliki” posao.

Početkom nedelje u plamenu su nestali kamioni, mašine, kancelarije i magacini vranjske građevinske firme. Isti “vatreni” scenario doživela je prošlog avgusta još jedna firma sa juga Srbije - Saba Belča, čiji suvlasnik Etel Eteli kaže da se niko više ne oseća bezbedno na jugu Srbije.

Ovaj biznismen seća se da je ranijih godina postojala zdrava ekonomska konkurencija bez svađa, ali da se sve promenilo u poslednje 2 godine. Ipak, o imenima i uzrocima, ne želi da govori.

Mi se znamo, 5D (firma kojoj su zapalili mašine) i druge firme, ali sad neki novi došli, oni hoće za jedan dan da se obogate - kaže Eteli.

Građevinac Eteli objašnjava da u aktuelno vreme tendera nekome smeta što njegova firma dobija poslove. Sada se uzda u državu da pronađe kriminalce koji pale mašine. Čeka da se građevincima vrati mir i normalno, sigurno poslovanje.

Sad ako ne reaguju institucije, ne znam. Ovo što se desilo mojim kolegama, ne daj bože nikome. Ako ne reaguje država, sigurno će da bude još gore i gore - navodi Eteli.

Vranjska firma čija je oprema zapaljena početkom nedelje trebalo je da gradi stanove za bezbednjake. Posao je dobila nakon što su njihovi konkurentni koji su pobedili na konkursu hapšeni zbog sumnji na korupciju.

Da veliki poslovi nose i veliki rizik, potvrđuju iz jedne male niške građevinske firme.

Odlučili smo se da radimo sa malim izvođačima. Mi se ne prijavljujemo za velike poslove i na tendere, gde je država investitor, jer se uvek zna ko će to da dobije. Tu gde je država investitor, tu su velike pare, sve ide preko tendera, tu su u igri velike firme i sve je unapred dogovoreno - navode iz ove firme.


Tončev: "Tašna - mašna" novopečeni biznismeni hoće brzu zaradu

Da je tržišna utakmica postala surova, potvrđuje i Novica Tončev, vlasnik jedne od najvećih građevinskih firma sa juga - Tončev gradnje. Događaj koji je odjeknuo prošle nedelje pre svega odjeknuo je među građevincima, pa Tončev kaže da vranjski plamen stvara na dnevnom nivou veću glavobolju i povlači veću odgovornost

novica tončev Glavobolje za neimare; Foto: JV

Sistemski problem građevinarstva u Srbiji je nelojalna konkurencija. Veliki novac je u igri i zato je sve više "tašna-mašna" novopečenih biznismena koji hoće brzu i laku zaradu. Najbrutalniji su oni koji nemaju realnog dodira sa građevinskom strukom, već su tu iz nekih drugih razloga. Vidite i znate da neko nema reference i operativu, da je juče registrovan, ali on uprkos tome dobije tender, jer je deo pobedničkog konzorcijuma - priča Tončev.

On kaže da svako vreme nosi svoje breme, pa kako radi decenijama, podseća da je pregurao inflaciju, sankcije, ratove, tranziciju, svetsku ekonomsku krizu, visoke poreze, borbu na tenderima, sudsku naplatu potraživanja. Fizičkih napada i stvari kao u Vranju, kaže, po gradilištima nije imao.

Ja sa svojim konkurentima ponekad razmenim i teške reči, kada vidim kojim metodama se služe. Bilo je slučajeva da je "Tončev gradnja" morala da ulaže žalbe i obarali smo nameštene tendere. I to po cenu svih rizika koje jedan takav potez dugoročno nosi po formu koja hrani stotinu porodica. Kod komercijalnih ugovora forisara se kvalitet i cena, a kod državnih poslova tu je hiljadu barijera - kaže Tončev.

To što je funkcioner SPS, Tončev kaže da mu uopšte ne pomaže, da rade pošteno i da plaćaju porez, a da bolji tretman kod naplate radova, kontrole i nadzora, imaju neimari koji nisu aktivni političari.

Podsetimo, prošle nedelje zapaljena je oprema vranjske građevinske firme koja treba da gradi socijalne stanove u Vranju, a vlasnici su naveli da sumnjaju na konkurenciju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Saša

    23:58 // 19. 4. 2019.

    Više se reklamiraš nego što radiš u centru Niša

  • Saša

    23:56 // 19. 4. 2019.

    Tončev, Po celom Nišu si rasprostro skele a radovi ti se odužili. Zatvorio si traku i centru grada pa kad je špica saobraćajna kolona je kilometarska

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: