Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:37, 8. 7. 2021.

| Ekonomija

Posle protesta u Leskovcu iz Ministrastva poljoprivrede najavili veću otkupnu cenu paradajza

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
Protest povrtara Le
Obećanje obradovalo protestante; foto: M. M.

Nakon današnjeg protesta povrtara na kome su delili građanima paradajz potpuno besplatno, predstavnici poljoprivrednika sastali su se u kabinetu gradonačelnika Leskovca sa predstavnicima Ministrastva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede. Epilog sastanka je obećanje predstavnika Ministarstva da će kroz nekoliko dana izvoz krenuti, te da će cena paradajza dostići 35 dinara, pa su poljoprivrednici nakon obećanja odlučili da odustanu od daljih protesta.

Samo nekoliko sati nakon završetka protesta i silnih najava da će se isti održati opet u subotu, poljoprivredni proizvođači zadovoljni su napustili sastanak, a razlog je obećanje da će izvoz krenuti pa će i cena biti bolja. Upravo su iz Ministarstva objasnili šta će se i kad promeniti kada je reč o ceni paradajza.

Letnja sezona tek počinje, tako da smo uvereni da će za nekoliko dana izvoz krenuti ka Crnoj Gori, Makedoniji, Grčkoj, Hrvatskoj. Došlo je do zasićenja robe na tržištu pa je cena bila tako mala. Sa sigurnošću možemo da kažemo da će sa početkom izvoza i cena krenuti na bolje. Koliko će to biti ne možemo da kažemo, ali očekujemo neku cenu od 35 dinara - poručili su iz Ministarstva.

Ono što su jutros povrtari isticali kao glavni problem jeste uvoz paradajza iz Albanije i Turske, ali su iz resornog Ministarstva izneli podatke da je ove godine uveženo mnogo manje paradajza. Protest povrtara Le Na satanku obećena veća cena, proizođači odustali od daljih protesta; foto: M. M.

Od 1. maja pa do juče je prema izveštajima sa carine 2.500 tona manje paradajza nego prethodnih godina. O tom povećanom uvozu nema reči, Zakonom koji će od nardne godine stupiti na snagu će biti regulisano da se mora prvo prodati naši proizvod pa onda tek uvozni - rekli su nadležni.

Povrtari se nakon sastanka, iako tako nisu jutros pričali, nadaju da će se reči predstavnika Ministrarstva obistiniti i da će prodaja konačno krenutu na bolje.

Ovo je prvi put da ovako razgovaramo a mi probleme imamo godinama. Čuli smo na satanku predloge iz Ministrastva i nadamo se da će ta obećanja biti ispunjena - rekao je nakon sastanka jedanod povrtara.

U Jablaničkom okrugu paradajz je zasađen na 1.800 hektra, a prosečan prinos je između 100 i 150 tona po hektaru,

Podsetimo, protest koji je jutros održan a na kome je paradajz deljen građamnima najavljen je juče pošto je cena paradajza na Kvantaškoj pijaci bila između 5 i 10 dinara.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    08:41 // 9. 7. 2021.

    U državi gde predsednik ne poštuje ustav i sam ne ispuni obećano i rečeno?
    Vi ste zadovoljni obećanima?
    Ma briga vas,blizu vam je auto-put!

  • Stojko

    07:50 // 9. 7. 2021.

    Ministarstvo poljoprivrede, je do sada, toliko izvezlo /obećanjima/ povrća i voća /!?/, da smo mi zaista "ekonomski tigar". I da dodam, Holandija ima preko 70 tona paradajza, po jednom hektaru. Koja je njihova izvozna cena ?

  • Dragan

    01:23 // 9. 7. 2021.

    Kod nas u Šapcu, malo bolji paradajz na pijaci je 80-120 din. Zašto se ne organizujte bolje. Mora da se shvati da je proizvesti mnogo lakše nego prodati!

    • Torpedo

      05:38 // 10. 7. 2021.

      Za takve, kao sto si ti, treba da bude 500 din !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: