Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:19, 28. 2. 2018.

| Ekonomija

Poslodavci iz centra Niša tražili od Grada 5 miliona, tačka skinuta sa dnevnog reda

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
kazandžijsko
Poslodavci planirali da se urede fasade u Kazandžijskom i organizuju manifestacije; foto: JV/V. Milić

Zbog toga što je Poslovno udruženje “Niška varoš” koju čine privatnici koji imaju lokale u centru Niša, tražilo čak 10 puta više para iz gradskog budžeta od onoga što je bio nekadašnji plan, rasprava o raspodeli para je skinuta sa dnevnog reda na predlog zamenika gradonačelnika Miloša Banđura i o tome će se raspravljati na narednom zasedanju Gradskog veća.

Zona unapređenog poslovanja “Niška varoš” je Udruženje koje je osnovano još 2002. godine, a okuplja poslodavce i one koji imaju lokale u centru Niša. Prvobitna ideja je bila da oni plaćaju komunalne takse više nego ostali, a da im Grad u zamenu daje iz budžeta do 500.000 dinara koje bi oni uložili u uređenje komunalne infrastrukture u delu oko Kazandžijskog sokačeta.

Međutim, oni su ove godine tražili čak 5 miliona dinara iz gradskog budžeta i zbog toga je reagovao zamenik gradonačelnika Miloš Banđur, kome je to bilo “nelogično”.

Primetio sam da je prošle godine Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj opredelila 2 miliona dinara za njih, dotle je to pratila Uprava za komunalne delatnosti, a plan za ovu godinu je 5 miliona dinara. Meni je nelogično da Grad iz godine u godinu izdvaja sve veća sredstva, čisto budžetska, daje ih u ruke jednom privatnom poslovnom udruženju da ono odlučuje kako će ta sredstva da troši - pojašnjava Banđur.

Banđur je primetio, kako kaže, da od kada se ovo udruženje finansira preko KLER-a, koji su direktni budžetski korisnici, od osnovne ideje da se pare troše na uređenje komunalne delatnosti, prešlo na organizovanje manifestacija i slikanje sa Deda Mrazom. Osim toga, za njih se izdvaja i sve više para, o kojima poslodavci sami odlučuju kako će da ih troše.

Zameram resornom većniku što se nije malo ozbiljnije ovime bavio. Vi predviđate da se angažuje agencija koja će da čisti sneg i da se to plati iz budžeta. Da ih oslobodimo toga, da bi se bavili klijentima? Recite mi nekog ko radi u ekstra zoni i posluje loše, a mi da im radimo fasade? Mi izdvojimo 5 miliona i damo te pare da se neko igra, a za neke druge stvari gledamo da li ćemo 200 ili 300.000 da opredelimo - istakao je Banđur.

Nakon žučne rasprave o sudbini programa ovog udruženja, većnik Mihajlo Zdravković je predložio da se ova tačka skloni sa dnevnog reda i da se o tome raspravlja na narednoj sednici Gradskog veća, sa čime su se složili i ostali većnici.


5 miliona za fasade, postavljanje kamera i manifestacije

Iako kaže da se nije dovoljno bavio programom ovog udruženja, resorni većnik Miloš Milošević kaže da je i on sam učestvovao u jednom delu kreiranja ovog programa poslovanja, koji se odnosi na uređenje fasada u popularnom Kazandžijskom sokačetu.

Zato je, dodaje, insistirao da ova tačka odmah dođe na Veće, da bi se usvojila što pre i da bi letnju sezonu poslodavci dočekali spremni.

Kroz program je predviđeno sve ono što izvođač sa kojim smo imali ugovor o održvanju nije mogao da uradi, a to je saniranje fasade, izrada metalnih ograda i čini mi se branika za prolaz motornih vozila. To je nešto što je po meni bitno i važno da brzo bude, a sve ostalo možemo kroz dalje razmatranje - naveo je Milošević.

Kako je naveo načelnik KLER-a Milan Ranđelović, planirano je da za 5 miliona dinara ovo udruženje tokom 2018. godine video-nadzorom “pokrije” Trg republike, uredi fasade u Kopitarevoj ulici, poznatom Kazandžijskom sokačetu i deo ka Crvenom krstu, kao i da organizuje manifestacije tokom leta i pred Novu godinu.

Podsetimo, nakon što je završena rekonstrukcija Kazandžijskog, većnik Miloš Milošević je najavio da će biti uređene i fasade u ovom sokačetu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milisav

    16:20 // 1. 3. 2018.

    Banđure, jesi u pravu, samo će te to koštati.

  • Mala

    23:05 // 28. 2. 2018.

    E pa kad gospoda imaju pare da otvaraju radnje onda imaju i pare za ostalo,pa neka sami finansiraju,a ne grad.To tako lako onda da budes "gazda".

  • Ikanis

    20:43 // 28. 2. 2018.

    Pa dajte i meni, ja na kući nemam nikakvu fasadu a kamo li video nadzor,za uzvrat organizobaću vam slikanje sa deda mrazom, iz dana u dan smo svedoci izvlačenja para iz budžeta na 1001 način, a tebi građanine će uskoro slati privatnu policiju da te popisuje jer nisi platio parking ispred svoje kuće..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: