Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:25, 24. 7. 2017.

| Ekonomija

“Poslovni ambijent treba da ohrabruje mlade na preduzetništvo”

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Vujacic-foto-Evropski-progres
Marko Vujačić: "Prisutan je i nedostatak praktičnih znanja i kompetencija koje traže poslodavci, kao i manjak prilika za sticanje prvog radnog iskustva", foto: "Evropski progres"

Obrazovni sistem koji se ne poklapa sa potrebama tržišta rada, nedostatak prakse i veština koje traže poslodavci, nedovoljno prilika za radna iskustva, loša opšta ekonomska situaciju i strah od nepoznatog, razlozi su visoke stope nezaposlenosti mladih, smatra nacionalni menadžer programa „Evropski progres“ Marko Vujačić.

Kako je rekao u intervjuu za Južne vesti, i pored obeshrabrujuće statistike prema kojoj je od 700.000 registrovanih nezaposlenih osoba, čak 150.000 mladih, u stopi nezaposlenosti mladih u Srbiji primetni su pozitivni trendovi i mala poboljšanja.  

On navodi da je Anketa o radnoj snazi 2014. godine pokazala da je stopa nezaposlenosti mladih od 15 do 24 godine starosti bila 47.1 %, a da ona u prvom tromesečju 2017. godine iznosi 37,1 %.

Međutim, ove promene su rezultat i manjeg obima populacije u navedenoj starosnoj dobi. Dakle, statistika ume da bude varljiva i zato se mi po pravilu u planiranju aktivnosti oslanjamo na učešće svih zainteresovanih strana, lokalnih samouprava i institucija, nevladinih organizacija, lokalnih biznisa i, naravno, samih korisnika - navodi Vujačić.


„Izmenite stav da će posao doći sam i da će trajati zauvek“

Za jedan od razloga visokog procenta nezaposlenosti mladih Vujačić smatra obrazovni sistem koji se, kako ističe, ne poklapa sa potrebama tržišta rada.

Prisutan je i nedostatak praktičnih znanja i kompetencija koje traže poslodavci, kao i manjak prilika za sticanje prvog radnog iskustva - kaže Vujačić.

Ne isključuje ni ulogu opšte ekonomske situacije u kojoj, kako navodi, nema mnogo prostora za nova radna mesta, a tokom gašenja određenih radnih mesta mladi su prvi na udaru jer prioritet imaju oni sa većim iskustvom.

Ovi problem su rešivi. Obrazovanje treba da odgovara potrebama tržišta, a poslovni ambijent treba da ohrabruje mlade na preduzetničku inicijativu. Tu je možda najteži korak promeniti ponašanje mladih, odnosno prevazići pasivnost - stav da će posao doći sam i da će trajati zauvek - smatra Vujačić.

Na osnovu dosadašnjeg iskustva zaključuje da mladima ideje za pokretanje posla nikako ne manjkaju.

Češće je pitanje hrabrosti ili straha od institucije, nepoznanice i predstojećeg zadatka. Zato mi ulažemo dodatne napore da ih ohrabrimo, obučimo i podržimo i to naročito na početku jer pokretanje vlastitog biznisa predstavlja važan korak u životu jedne mlade osobe - kaže Vujačić.


Iz “Evropskog progresa” za nova radna mesta milion i po evra

Kroz “Evropski progres”, koji obuhvata opštine jugoistočne i jugozapadne Srbije, u finansiranje novih i podršku postojećih preduzeća, razvoj klastera i projekata koji stvaraju radna mesta, uloženo je milion i po evra i zaposleno preko 300 ljudi. To je učinjeno kroz 146 projekata, i to samo u njihovoj prvoj fazi, a očekuje se da će se podržana preduzeća razvijati i nastaviti da zapošljavaju još radnika.

Od ukupne pomoći koja se namenjena otvaranju radnih mesta, blizu 300.000 evra je uloženo u zapošljavanje mladih i obezbeđivanje stručne prakse kroz različite projekte.  

Tvoja-ideja-nasa-podrska-foto-Evropski-progres Jedan od projekata bio je namenjen isključivo mladima; foto: "Evropski progres"Dvadeset dvoje mladih starosti do 30 godina iz 14 opština je kroz javni poziv „Tvoja ideja, naša podrška“ dobilo ukupno 183.307 evra za kupovinu opreme i počelo svoj biznis.

Delatnosti su raznovrsne, počevši od informacionih tehnologija i dizajna, do proizvodnje odeće, prerade i konzervisanje voća i povrća - kaže Vujačić.

“Evropski porgres” na sličan način podržava i žensko preduzetništvo - 45 žena je započelo svoj biznis zahvaljujući podršci od blizu 350.000 evra. Osam njih je mlađe od 30 godina.

Program je tokom obe inicijative korisnicima i korisnicama pružio i obuku i mentorsku podršku na početku poslovanja, počevši od pripreme biznis planova, poslovnog upravljanja, marketinga i planiranja, kako bi se obezbedila održivost njihovih biznisa - ističe Vujačić.

Program prati i proces registracije preduzeća imajući u vidu da su, kako naglašava naš sagovornik, prve godine poslovanja najzahtevnije.

Kroz dodatni projekat “Evropskog progresa”, Centra za socijalno poslovanje i Edukacionog centra Leskovac opremu za pokretanje biznisa dobili su i pripadnici teže zapošljivih, višestruko ranjivih grupa kao što su mladi Romi. Među 28 izabranih korisnika čak 12 je bilo mlađih od 30 godina.

Takođe smo omogućili priliku da preko 300 mladih sa različitim nivoom obrazovanja pohađa stručne prakse i obuke kod poznatih poslodavaca. Pored toga što su korisnici ovog pristupa stekli bolje preduslove za zapošljavanje, njih čak 85 se posle ove incijative i zaposlilo - ističe Vujačić.


Podrška i lokalnim samoupravama

Evropski progres” je najveći razvojni program u jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbije koji, kako navode u njemu, podržava održivi razvoj 34 lokalne samouprave sa stepenom razvijenosti uglavnom ispod 60 % republičkog proseka. Program, koji je počeo pre 3 godine, sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), a budžet od 24.46 miliona evra su obezbedili Evropska unija i Vlada Švajcarske.

U planiranju kome će se i kako pomoći akcenat je na aktivnostima za jačanje lokalne uprave i onima koje doprinose većoj konkurentnosti lokalnih privreda, unapređenju infrastrukture i socijalne uključenosti.

“Evropski progress” trenutno broji 251 projekat koji, direktno i indirektno, pozitivno utiču na život lokalnog stanovništva u manje razvijenim opštinama.

Na primer, lokalne samouprave su podržane sa 112 infrastrukturna projekta u vrednosti od 5,5 miliona evra koji doprinose generalnom poboljšanju života ljudi, od boljih škola i zdravstvenih institucija, pa do razvoja infrastrukture koja privlači investicije i stvara nova radna mesta.

Nezaposlenost mladih u Srbiji predstavlja jedan od najvećih problema sa kojima se suočava naša zemlja. Prema izveštaju o globalnoj konkurentnosti 2016/2017 Svetskog ekonomskog foruma, Srbija je rangirana na 136. mestu od 137 zemalja. Najveći broj nezaposlenih, prema izveštaju, predstavljaju mladi iz južne i jugoistočne Srbije. U narednom periodu, Južne vesti će se baviti istraživanjem ovog problema, kroz analizu trenutnog stanja i načinima borbe protiv nezaposlenosti mladih, a sve kroz programe podrške i pomoći koje nude EU i SAD.

 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: