Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:49, 25. 11. 2020.

| Ekonomija

Potpisan i poslednji ugovor o finansiranju "Auto-puta mira", radovi počinju sredinom 2021.

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
auto-put
Novi auto-put trebalo bi da počen da se gradi polovinom sledeće godine; foto: B. A.

Poslednjih 85 miliona evra za put od Niša do Merdara, biće iz kredita koji Srbiji daje Evropska banka za obnovu i razvoj. Tako je zatvorena finansijska slagalica, a kako je najavio misnitar Siniša Mali na današnjem potpisivanju ugovora, sredinom 2021. trebalo bi da se otvori ona druga - građevinska. Tada se očekuje i prva lopata na deonici koja je deo i Vašingtonskog sporazuma.

Ukupna vrednost izgradnje ove deonice je 225 miliona evra, a ovim kreditom finansiraće se put u dužini od 39 km od NIša do Pločnika.

Ovaj projekat je za nas veoma važan iz dva razloga. Prvi razlog je što je ovo deo Vašingtonskog sporazuma koji smo potpisali pre dva meseca, a drugi je činjenica da će ovaj auto-put doprineti regionalnom razvoju, bržem protoku roba, ljudi, ali i bezbednijem saobraćaju. Sve to zajedno će dalje unaprediti ekonomsku povezanost i ekonomski razvoj celog regiona - naglasio je ministar finansija.

Ostatak se finansira takođe sa Zapada. Evropska investiciona banka sa 100 miliona i 40,6 miliona daje EU kao donaciju.

U EBRD-u kažu da će novi auto-put obezbediće brži i sigurniji transport stanovnicima i preduzećima na jugu Srbije. Očekuje se i da će bolja infrastrukturna povezanost biti podsticajna za razvoj novih poslovnih prilika.

Nakon uspešne saradnje sa srpskim vlastima na projektima u sektoru transporta, uključujući Koridor 10, koncesiju Aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu i projekte sa Železnicama Srbije, drago nam je što možemo da doprinesemo i izgradnji ovog novog auto-puta na jugu Srbije. Ovo je investicija koja treba da doprinese razvoju zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu i olakšanoj trgovini i kretanju ljudi - rekla je Žužana Hargitai, regionalna direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan.

Ona je dodala da bi tender za izvođače radova trebalo da bude raspisan u decembru.

Podsetimo, ovaj auto-put nosi i ime “Auto-put mira”, a posle Merdara nastavlja ka Prištini, a onda ka Albaniji, Tirani i na kraju Draču, čime će ovaj region dobiti još jedan izlazak na more.

Klasifikovan je i kao produžetak trans-evropskog transportnog koridora Orijent / Istočni Mediteran i deo je Rute 7 osnovne mreže Zapadnog Balkana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Hoper

    21:58 // 26. 11. 2020.

    Treba da se zove Autoput "Tranzit", ne Mir. Služiće Albancima da lakše odu u Evropu.

  • Mika

    07:58 // 26. 11. 2020.

    A za porodilište u Nišu nema?

  • Харадинајев коалициони

    07:34 // 26. 11. 2020.

    Мали Шенген-Велика Албанија.За кога и у чијем интересу ради ваш Велики Вођа?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: