Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:49, 18. 11. 2023.

| Ekonomija

Potpisan memorandum o izgradnji brze pruge Niš - Skoplje, dve države će novac za to tražiti od EU

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Pruga
U januaru tender za nadzor; ilustracija; foto: V. M. R.

Ministar građevinarstva Goran Vesić i ministar saobraćaja Severne Makedonije Blagoj Bočvarski potpisali su memorandum o izgradnji brze pruge od Niša do Skoplja, koja bi trebalo da bude duga 230 kilometara. Vrednost je 2,75 milijardi evra, koje dve države planiraju da zatraže od Evropske unije.

To bi trebalo da obezbedi korist i Srbiji i Severnoj Makedoniji, ali i da omogući bolje povezivanje Beograda sa Solunom i Atinom, kaže Vesić i dodaje da će u januaru biti raspisan tender za nadzor.

Potpisivanju memoranduma prisustvovala je i premijerka Ana Brnabić, koja ističe da je železnička infrastruktura u ovom trenutku najvažniji vid transporta u svetu, kao i da je ekološki najefikasniji.

Dodaje da bi u narednom periodu trebalo da bude formirana zajednička radna grupa i definisan jasan akcioni plan za izgradnju pruge Niš - Skoplje.

Nastavićemo da investiramo u železnički Koridor 10 do Skoplja, ali i da razgovaramo sa partnerima iz Grčke za prugu do Soluna i do Atine, što je za Srbiju od izuzetne važnosti. Ukoliko ovo uspemo da uradimo na brz i efikasan način, imaćemo ogromne benefite i za privlačenje dodatnih stranih direktnih investicija i u Srbiju i u Severnu Makedoniju, ali i direktno dobar uticaj na BDP - navodi Brnabić.

Predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski kaže da memorandum o saradnji znači izgradnju pruge visokih performansi.

Krajnji cilj je da se povežu Atina, Solun, Skoplje, Niš, Beograd, Ljubljana i Salcburg, sa krakom za Budimpeštu. Deonica Skoplje - Niš - Beograd na teritoriji Severne Makedonije u prvoj fazi biće dugačka 50 kilometara - navodi on.

Tokom protekle godine Srbija i Severna Makedonija zabeležile su rekordnu robnu razmenu, tvrdi premijerka, koja je dostigla 1.480.000.000 evra, što je za 28% više nego 2021.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boriša Golić

    22:41 // 19. 11. 2023.

    To nije nikakva brza pruga, već najobičnija pruga kakvim je premrežena cela Evropa. No, i to je bolje od ovoga što imamo samo se manimo ovih neosnovanih naziva o grandioznosti projekta.

  • i posle će da se hvali da ih je ON izgradio

    18:26 // 18. 11. 2023.

    od svojih para...kao i za sve ostalo do sada. A krediti za lični reiting koje će narod da vraća

  • Smuk II

    13:54 // 18. 11. 2023.

    "Ko laže - taj i krade" !
    A ko krade trebalo bi da zaglavi u bajbokanu !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: