Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:58, 16. 12. 2021.

| Ekonomija

Potpisan sporazum o gradnji hladnjače u Leskovcu, ne zna se kada će se krenuti sa radovima

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Paradajz
Sem da će hladnjača biti građane, ništa više se ne zna; ilustracija; foto: M. M.

Nakon protesta zbog niske cene paradajza, poljoprivrednicima iz okoline Leskovca prošlog leta ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obećao je gradnju hladnjače za skladištenje proizvoda. Da će hladnjača biti građena potvrđeno je i danas potpisivanjem sporazuma o gradnji, ali državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Senad Mahmutović nije precizirao ni kada će se krenuti sa gradnjom hladnjače, ni koliko će ona moći da primi robe, ali ni ko će njome upravljati.

Hladnjača će, prema najavama biti građena u "Zelenoj zoni" u Leskovcu, a potpisnici Memoranduma, pored Grada Leskovca, su i opštine Lebane i Vlasotince, koje su jedne od najvećih u Srbiji po proizvodnji paradajza. Ipak, za sada nije poznato kada će poljoprivrednicima biti omogućeno da svoje proizvode skladište u novoj hladnjači.

Mi smo sada potpisali Memorandum, a ne ugovor. Svi ti podaci, koliko će koštati, kada će se krenuti sa radovima jesu inetres javnosti, ali ja ne mogu sve precizno da navedem. Nadamo se da će se sve stavke iz memoranduma ispoštovati i da će to krenuti nakon što prođu zimski meseci. Najbitnije je da sprečimo nakupce da dolaze na njive i otkupljuju robu od naših poljoprivrednika, a da kasnije oni zarađuju na njihovom radu. Ovako ćemo mi biti ti koji će garantovati i izvoziti najbolje proizvode, a korist će imati svi. Mislimo i brinemo o leskovačkom kraju, jer znamo da je to izuzetno značajan kraj za poljoprivredu - rekao je Mamutović.

Zbog niske cene koja je početkom jula bila između 5 i 10 dinara, poljoprivrednici iz okoline Leskovca su besplatno delili paradajz građanima, ali su nakon posete ministra Nedimovića i obećanja da će krenuti izvoz ka inostranstvu, kao i da će cena biti bolja, obustavili svoje proteste. Na protestima najglasniji su bili meštani sela Svirce, dok je poljoprivrednika iz ostalih sela Jablaničkog okruga bilo vrlo malo. Ipak, da će robu moći da skladište i svi poljoprivrednici iz Lebana i Vlasotinca, koji ni danas na potpisivanju memoranduma nisu bili prisutni, potvrdio je i državni sekretar. Paradajz Svim poljoprivrednicima iz Leskovca, Lebana i Vlasotinca biće omogućeno skladištenje proizvoda; foto: M. M.

Svi će moći svoju robu da skladište u toj hladnjači, otvoreni smo za svaku saradnju. Moramo da vodimo računa o svima, kao što smo interventno reagovali i uveli zaštitu carine. Bili smo svesni da nešto moramo da promenimo u načinu rada, prvenstveno u pogledu distribucije i novog pakovanja - saopštio je Mahmutović.

Da će pokušati da što više pomognu poljoprivrednicima, obećali su i predstavnici lokalnih samouprava, koji su za 2022. godinu najavili dodatna ulaganja za subvencije iz sopstvenih budžeta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: