Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:59, 23. 3. 2017.

| Ekonomija

Potpisan ugovor o izgradnji fabrike za auto-industriju u Niškoj Banji

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
elektronika
Fabrika u NIškoj Banji; foto: wikimedia.rs/Christian Taube

U narednih 10 godina bi trebalo da bude zaposleno 1.250 Nišlija u kompaniji "Integrated Micro-Electronics Inc.", koja je jedan od vodećih svetskih proivođača elektronske opreme za automobile. U Niškoj Banji je potpisan ugovor između Ministarstva privrede i pomenute kompanije, koji predviđa izgradnju fabrike u Nišu.

Ugovor su potpisali ministar privrede Goran Knežević i izvršni direktor kompanije IMI Žil Bernar, koji je napomenuo da vrednost ove investicije iznosi više od 30 miliona evra i da je planirano da se u narednom periodu zaposli 1.250 Nišlija. Sastanku je prisustvovao i premijer i predsednički kandidat Aleksandar Vučić.

Donećemo nove tehnologije i nove klijente. Pred premijerom Vučićem hoću lično da se obavežem na to da će naša kompanija ispuniti ono što je obećala, kao i da neće biti neke ekonomske krize ili drugih situacija koje bi to mogle da promene - istakao je Bernar.

U Niškoj Banji, na lokaciji Lozni kalem, koja je nekada planirana za izgradnju akva-parka, će se, pojašnjava Bernar, proizvoditi komponente za automobilsku industriju i visoke tehnologije.

Memorandum o razumevanju sa fabrikom “Cooperatief IMI Europe”, koja posluje u okviru grupacije "Integrated Micro-Electronics Incorporated (IMI)", potpisan je još u avgustu prošle godine. Tada je najavljeno da će jedan od vodećih svetskih dobavljača elektronskih komponenti u oblasti auto-industrije, industrije i medicine otvoriti pogon u Nišu.

Ova kompanija inače proizvodi preciznu elektroniku za brojne tipove vozila, poznatiju kao EMS sistemi. Proizvodne pogone imaju u nekoliko država sveta - od Vijetnama, Japana, preko SAD, Meksika, do Češke i Bugarske.


Subvencijama do novih radnih mesta

Vučić je nakon potpisivanja ugovora rekao da je samo za ovu kompaniju izdvojeno čak 6.800 evra po radnom mestu. Predstavnicima IMI je poručio da želi da vidi 1.250 zaposlenih koji će biti “zadovoljni sa svojim porodicama u Niškoj Banji”.

Napomenuo je i da je Vlada Srbije izdvojila novac i za budžetske potrebe Niša i da oni mogu da očekuju "bolje vreme za svoj grad i nišavski region".

Nećemo biti zadovoljni dok broj nezaposlenih u Nišu ne bude ispod 20.000, a u nišavskom regionu ispod 30.000 - poručio je premijer.

On je podsetio da su do sada u Niš dovedeni "Džonson elektrik" koji će imati 3.000 zaposlenih, "Aster tekstil" i druge kompanije i da će uskoro doći i "Cumbotel" koji donosi novi kvalitet.

Uskoro će, ističe Vučić, biti otvoren i “velelepni Klinički centar” u Nišu, završava se Koridor 10, a poručio je i da Nišlije mogu da očekuju ubrzanje početka radova na auto-putu Niš - Priština.

Sledeće godine će, dodaje, Niš biti domaćin sastanka premijera evropskih zemalja o čemu je razgovarao i sa evropskim komesarom za proširenje i susedsku politiku Johanesom Hanom u Sarajevu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bane banjac

    09:10 // 24. 3. 2017.

    NISU NORMALNI..koja bre fabrika na ulazu u turisticko mesto gde treba ljudi da vide zelenilo, da osete miris banje i vode. Ovaj pravi fabriku. I jos 7000 po glavi.I ja bih mogao da otvorim fabriku da mi daju besplatnu zemlju, infrastrukturu i jos mi plate.Ako smo ludi pa da cutimo. Gde je banjska vlast...predsednik Dejan Jovanovic, predsednik Skupsitne opstine Zoran.KLIMOGLAVCI napredni.SRAMOTA

    • petronije

      18:46 // 24. 3. 2017.

      REFERENDUM !!! /Neka grade u krugu Ei/

  • ja

    08:47 // 24. 3. 2017.

    Glasam za BELOG. BELI est ante portas.SIROTINJA uzvraća!!!!!!!!!!!!

  • Peka

    22:40 // 23. 3. 2017.

    Niš samo potvrđuje da nikad nije imao dobre političare koji razmišljaju i vole svoj grad.Tako su legende medju retkima u Evropi ukinuli tramvaj na račun autobusa. Mogla je ova fabrika da bude bilo gde samo ne na Loznom Kalemu. Kao da Banjci ne mogu da se dovezu do Elektronske ili neke druge lokacije u gradu..Banji je treba dobar hotel,staze,bazeni,parkovi...Bulatoviću stidi se!!!!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: