Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:22, 20. 5. 2021.

| Ekonomija

Potpisan ugovor o kreditu od 25 milona evra za gradnju gasovoda Niš - Dimitrovgrad

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
gasovod
Potpisan ugovor sa Evropskom investicionom bankom; Ilustracija; foto: flickr.com/Beyond Coal and Gas

Sporazum o dobijanju kredita od Evropske investicione banke od 25 miliona evra kojim će se delimično finansirati gradnja gasovoda od Niša do bugarske granice, potpisali su ministar finansija Siniša Mali i potpredsednica EIB-a Liliana Pavlova. Sporazum treba da potvrdi i Skupština Srbije, početak izgradnje najavljen je za leto, a kraj radova za 2 godine.

176 kilometara je ukupna deonica od Niša do Sofije, a vrednost celokupnog projekta je 160 miliona evra. Vrednost projekta kroz Srbiju je 85,5 miliona evra - 25 miliona preko Evropske investiocione banke, 49,6 miliona su ranije ugovorena bezpovratna sredstva preko IPA fondova od strane Evropske Unije, a ostatak će se finansirati iz budžeta i JP Srbijagas.

Deonica kroz Srbiju dugačka je 109 km, a planirani ukupni godišnji kapacitet je 1,8 milijardi kubika.

Siniša Mali, ministar finansija, rekao je pri potpisivanju sporazuma da je reč o veoma važnom sporazumu o finansiranju izgradnje do Bugarske granice.

Gasni interkonektor će omogućiti dovoljne količine gasa i za privredu i domaćinstva, a na ovaj način će se na još jedan način obezbediti do Srbije i obezbediti nezavisnost dopremanja gasa u Srbiju. Obezbediće ne samo sigurno snabdevanje gasom, već ćemo tako i diverzifikovati rute snabdevanja gasom. Kada govorimo o prirodnom gasu, uvek je to bolji izvor energije nego što su kotlarnice, mazut, kada je zaštita životne sredine u pitanju - rekao je Mali.

Potpredsednica EIB-a Liliana Pavlova rekla je da je u pitanju je projekat od obostranog interesa, dok je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla da je gasna stabilnost veoma važna, kao i diverzifikovanje ruta i snabdevača.

Do početka gradnje ostaje da se sporazum ratifikuje u parlamentu da bi se krenulo sa njim, početak gradnje najavljen je za leto, a planu je da bude operativan 2023. godine.

Tender za izvođača radova je raspisan i očekuje se do kraja maja on bude poznat.

Kako je ranije navedeno u tenderu, radovi uključuju izgradnju dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, kao i gradnju 4 merno regulacione stanice i pratećih objekata.

Bugarska od granice do Sofije će graditi gasovod dužine 67 kilometara vrednosti 75 miliona evra, kompletna tenderska procedura je završena, a za taj deo gasovoda se javilo više od 10 izvođača.

Podsetimo, izgradnju gasovoda pre roka, iako rok nije ni bio poznat javnosti, najavljivala je i premijerka Ana Brnabić maja 2018. godine.

Na ponovljenom tenderu za istražne radove na izradi projektne dokumentacije za izradnju gasovoda Niš-Dimitrovgrad ugovor je dobila grupa ponuđača na čelu sa firmom Geoput iz Beograda.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Znam taj kraj

    00:37 // 21. 5. 2021.

    Od Niša do Sofije ima 150km a ne 176km! Još ako se uzme u obzir da će pri izgradnji da se uzimaju najkraći parametri kilometraže eto ti belaja...I to dužina ako se uzme u obzir magistralnog puta od Niša do Domitrovgrada a ako se uzme u obzir dužina novoizgrađenog autoputa je valjda za 12km manja...Al će se opare neki cccc...

    • Nindza

      22:45 // 23. 5. 2021.

      Daleko od toga da se uzimaju najkraći parametri i da gasovod ide direktnom linijom Niš-Sofija, trasa gasovoda kreće se u neposrednoj blizini autoputa, plan gasovoda je javno dostupan pa možete pogledati. Svako dobro!

  • Robin Hud

    19:36 // 20. 5. 2021.

    Kako tek na leto, pa sta ce pre izbora da pusta prvorodjeni? Pasce ovde jos smena

  • nisliski mohikanac

    15:04 // 20. 5. 2021.

    pa jedino ako preskoce Nis inace ovde ni eksprop.nisu zavrsili.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: