Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:23, 29. 11. 2021.

| Ekonomija

Potpisan ugovor za izgradnju akva-parka u Nišu - rok 3 godine, cena oko 2 milijarde dinara

Autor:T. Radovanović, A. StankovIzvor:Južne vesti
ugovor
Rok za izgradnju 3 godine; foto: T. R.

Posle više decenija želja i neuspelih pokušaja, Niš će dobiti akva-park. Ugovor je potpisan sa konzorcijumom koji predvodi beogradska firma Alex E&C, a platiće ga svi građani Niša parama iz budžeta. Na potpisivanju se čulo da radovi kreću čim pre, a najavljena su i nova radna mesta kada sve bude izgrađeno.

Uz Alex E&C, kako je ranije objavljeno u odluci o izboru izvođača, radiće i Krip-inžinjering, kao i Vodogradnja, firma u vlasništvu porodice Ljubić iz Doljevca, gde je Goran Ljubić predsednik Opštine.

Za gradonačelnicu Niša Draganu Sotirovski ovo je događaj koji su, kako je rekla, Nišlije čekale godinama, jer potpisivanje ugovora znači da će Niš konačno dobiti akva-park.

Čuli ste već radi se o konzorcijumu koji dolazi iz Srbije, ne radi se ni o kakvoj stranoj kompaniji, domaća je operativa. Ljudi koji imaju velikog iskustva. Niš će konačno dobiti akva-park na 5,4 hektara. Moderan akva-park kakav imaju mnoge evropske zemlje. To će biti akva-park sa zatvorenim delom koji će raditi svih 12 meseci u godini - rekla je Sotirovski.

Ona izgradnju ovog zabavnog sadržaja na Loznom kalemu vidi i kao priliku za razvoj turizma, ali i Niške Banje.

Mi smo izdvojili i planiramo da izdvajamo velika sredstva za turizam. Zahvaljujući lokaciji Aerodroma Srbije u Nišu mi planiramo da otvorimo vrata svim turistima posle korone, tako da smatramo da će nam akva-park i tek kako pomoći u turističkoj ponudi Niša i Niške Banje koja će moći da se vrati na staru slavu najposećenije banje u Srbiji - rekla je gradonačelnica.

Aleksandar Obradović iz kompanije Alex E&C rekao je da će radovi na pripremi gradilišta krenuti čim pre, kako bi se sa izgradnjom krenulo početom 2022. godine.

Po idejnom rešenju na osnovu koga smo dobili tender, akva-park ima veliki broj sadržaja za mlade i starije korisnike. Nekoliko bazena, spa centar i ozbiljan restoran. Jedan takav akva-park će u letnjoj sezoni zapošljavati stotinak ljudi, u zimskoj od 30 do 40 - rekao je Obradović.

Rok za završetak radova je 3 godine, ali prema rečima investitora ako sve ide po planu može biti završen i ranije.

To će zavisti i od budžeta, a gradonačelnica kaže da će za ovu namenu biti izdvojeno oko 2 milijarde dinara sa PDV-om. Za sada se, rekla je, ne razmišlja o kreditu, ali on možda bude podignut polovinom naredne godine.

Dodala je da će akva-park pokrenuti i druge sadržaje u ovom delu Niša, pa se tako navodno već interesuju investitori za Adu Ženevu, zoološki vrt i botaničku baštu.

Podsetimo, o izgradnji akva-parka ozbiljnije je počelo da se priča pre 10 godina iako kao ideja postoji skoro poslednje 3 decenije.

2010. godine je zemljište na Loznom kalemu od Grada kupio Italnis da bi na tom prostoru bio izgrađen akva-park. Početkom 2013. godine Italnis je odustao od investiije, a Nišu vraćena ta parcela.

Potom je 2016. memorandum potpisan sa crnogorskom firmom i to nekoliko dana pre lokalnih izbora. Kasnije, kada je Grad raspisao javni poziv niko, čak ni ta firma, nije se javila i pokazala interesovanje da gradi.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Zzzz...

    09:03 // 1. 12. 2021.

    Kreneš u akva park, ulicama punih rupa, rasklackaš i razglaviš auto sve, pa te onda dočeka voz koji prolazi kroz grad, tu ostaneš jedno pola sata zaglavljen u gužvi. Stigneš nekako, brćneš se i nazad kući isto lošim ulicama i moliš Boga da ne naiđe ponovo voz baš kad prolaziš, da ne zaglaviš. A šta drugo.

  • Srecko Sojic

    11:25 // 30. 11. 2021.

    A dalice AV AV AV da posalje beogradjane na ekskurziju u nis da vide akva park kao sto je lokalna SNSovska sekta poslala nislije sas AVtobuse da vide metro u beogradu koji ce placati svi a sam cese voze beogradjani

  • Alex

    09:02 // 30. 11. 2021.

    Znači ,akvapark se gradi od novca građana a to znači da smo mi investitori. Lepo. Kad ga napravite , gledajte opet, da ga poklonite Republici kao aerodrom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: