Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:08, 10. 2. 2011.

| Ekonomija

Potpisani ugovori sa Sažemom i Jurom eltek

Autor:S.S. i P.B.Izvor:Južne vesti
potpisivanje ugovora sa kompanijom "Jura eletek"

NIŠ - Predstavnici francuske kompanije Sažem i korejske Jura eltek potpisali su u Nišu sa Vladom Srbije i Gradom Nišom ugovore o dodeli novca za zapošljavanje više od 500 radnika.

Ovim ugovorom francuski telekomunikacioni gigant dobiće bespovratna sredstva za upošljavanje 203 radnika, dok će Jura eltek, sestra firma kompanije Jura, dobiti novac za upošljavanje 300 radnika.

U toj fabrici bi trebalo da se proizvode električna brojila za električnu energiju i televizijski dekoderi. Garanciju Grada Niša na ova dva ugovora dao je i gradonačelnik Niša, Miloš Simonović.
Izvršni direktor “Jure eltek”, Seungkil Park potpisao se na ugovor o dodeli bespovratnih sredstava u iznosu od osam miliona evra, a posao će naći u ovoj fabrici automobilskih kablova, 300 radnika. Dinkić je juče u istoj radnoj zoni otvorio i radove na izgradnji fabrike auto komponenti “Dajtek” koja je preko programa ministarstva dobila 10 hiljada evra za svako od 403 radna mesta koliko će radnika biti zaposleno u pogonima ove fabrike. Ukupna vrednost ove investicije iznosi 13,3 miliona evra.

- Do pre samo godinu dana, niko nije mogao da zamisli da ćemo u roku od osam meseci potpisati 17 ugovora o dolasku krupnih imena u Niš, a ukupna investicija iznosi čak 100 miliona evra, i zaposli 6.000 ljudi. Time se Niš svrstava u najveća gradilišta fabrika u Srbiji i postaje glavni razvojni centar pored Kragujevca. Uspeli smo danas da dovedemo dve velike kompanije i plus Beneton. Dakle, privredni preokret je moguć. Sada je Niš pokazao da ima odličnu administaraciju kada je reč o izdavanju dozvola i drugih poslova - rekao je ministar ekonomije Srbije, Mlađan Dinkić i dodao da će se nastaviti dolazak velikih kompanija u radnu zonu Donje Međurovo odnosno Niš.

Žorž Bodoan, direktor Sažema, rekao je da će se u niškoj fabrici proizvoditi takozvani “smart čitači”, a očekuje se i razvoj četiri nova programa.

- Niš smo odabrali zbog izuzetne lokacije i transportnih kapaciteta. Dopalo nam se i to što je Univerzitetski grad, tako da će neki od tih kadrova moći da radi u našoj fabrici. Sažem je u stvari povratnik u Niš jer smo nekada davno u Elektronskoj industriji pravili faks mašine - rekao je Bodoan.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović podsetio je da je Grad kompanijama ustupio besplatno a radnu zonu "Donje Međurovo" nazvao najvećim gradilištem u Srbiji.

- Pre samo godinu dana ovde je bila obična ledina o kojoj smo pričali kao potencijalnoj šansi. Danas je to najveće gradilište u Srbiji i uskoro će postati pravi industrijski park sa 5.000 radnika - rekao je Simonović.

Danas je u radnoj zoni "Donje Međurovo" otpočeta i izgradnja fabrike kompanije "Dajtek", koja je takođe od Vlade Srbije dobila podsticajna sredstva za upošljavanje radnika.

Iako je bilo najavljeno, nije potpisan ugovor između Direkcije za izgradnju grada i preduzeća MD gradnja Niš o izvođenju građevinskih radova. Razlog nije saopšten.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • šta se ovo dešava sa nama

    11:40 // 11. 2. 2011.

    A i to da je danas misaona imenica "naći posao"...Ma, kao da tražiš da ti kupe stan, tako te gledaju svi...Džabe ti fakultet, džabe sve- nemaš "Vezu" ni pare - nemaš ništa.

  • Gospođa Zla

    23:27 // 10. 2. 2011.

    Samo još da vidimo ko će se zaposliti tamo i gde i kada će izaći konk1 Da ne bude kao i do sada- "znate,neko je već primljen na to radno mesto"...

  • viki

    17:49 // 10. 2. 2011.

    Samo napred da pocne u Nisu nesto da se desava.Nemojmo da kudimo svaku inicijativu za nas grad.Sada nekima smetaju subvencije.A zasto bez istih do sada niko nije uspeo da dovede investitore u grad Nis. Pa neka se ulaze malo i u nas grad,neka novac iz drzavne kase ide za zaposljavanje nasih sugradjana.Dosta je vise kuknjave na Beograd,a kada pocne nesto pozitivno da se desava u Nis raspalimo da se to ne isplati. Svaka para utrosena za otvaranje novih radnih mesta nije bacena,zamislite koliko je do sada ulozeno u Beograd i Vojvodinu.Zato samo napred i neka se trosi malo za juznu Srbiju.Sugradjani promenimo svest...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: