Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:40, 26. 7. 2021.

| Ekonomija

Potpisano pismo o saradnji između Grada Niša i Šarm el Šeika

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
1627309872904 (1)
Potpisivanjem bi trebalo da se ostvari bolja saradnja na poljima zdravstva, turizma i obrazovanja; foto: T. T.

Dvodnevna poseta delegacije Južnog Sinaja i predstavnika Ambasade Egipta Nišu, zaokružena je današnjim potpisivanjem pisma o namerama između gradova Niš i Šarm el Šeik u Gradskoj kući. Ovaj sporazum bi po rečima gradonačelnice Dragane Sotirovski, trebalo da predstavlja saradnju na polju turizma, obrazovanja, i zdravstva. Bilo je i predloga da Egipćani urede jedan gradski park.

Drugog dana, nakon obilaska niških znamenitosti i sastanaka sa predstavnicima Grada, ministar Haled Fuda guverner Južnog Sinaja i gradonačečnica Niša Dragana Sotirovski potpisli su pismo o namerama, koje je prema rečima gradonačelnice, pokazuje kako dve lokalne samouprave i dve regije mogu da sarađuju i doprinesu boljim bilateralnim odnosima.

Imali smo prilike da odmah na jednom mestu čujemo sve ono što Egipćane zanima, pre svega saradnja sa poljoprivrednim gazdinstvima, sa privrednim društvima, odnosno kompanijama koje se bave izvozom pre svega, povrća misli se na pasulj, između ostalog od voća na višnju i sve ono što ovaj kraj naš može da ponudi - rekla je Sotirovski.

Pored saradnje u privredni, ona je navela i mogućnost razmene studenata, pre svega inženjera elektronike, mašinstva i arhitekture, kao i povezivanje naših lekara sa egipatskim medicinskim osobljem i potencijalnog puštanja avio-linije između Niša i Šarm el Šeika.

Otvorili smo za ova dva dana mnogo tema jedna je svakako turizam i mogućnost povezivanja Niša i pojedinih aerodroma, zatim povezivanje naših lekara sa njihovim medicinskim centrima i ono što nas posebno raduje, to je razmena studenata dakle sa njihovog univerziteta i sa naših univerziteta - navela je gradonačelnica.

Kao još jedna mogućnost navodi se zajednička saradnja na izgradnji Ekspo centra na poziciji Loznog Kalema, za šta su im kako kaže poslali jasnu poruku da im je potreban partner.

Egipćani su, kako je rekla Sotirovski, predložili i uređenje jednog gradskog parka.

Trebalo bi da sednemo i porazmislimo zajedno sa urbanistom šta bi to moglo da bude, oni traže taj neki uži centar grada iako smo mi objasnili da je Tvrđava i taj deo oko Tvrđave zaštićen, ali nadam se i verujem da ćemo naći neku dobru lokaciju. Važno je da oni imaju dobru volju da to prijateljstvo, a možda sutradan i bratimljenje, ovekovečimo na taj način - rekla je gradonačelnica Niša.

U tom parku bi, kako kaže, bio postavljen neki od simbola Egipta, a Grad Niš bi poslao svoj u Šarm el Šeik. Takođe, guverner Fuda je pozvao svoje domaćine da posete njegovu domovinu i tako prodube saradnju i razgovore koji su započeti na jugu Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Soplitam Dzabe

    19:08 // 27. 7. 2021.

    A Nasi gradjevinci idu za Egipat da malterisu piramide.

  • Hamam

    13:33 // 27. 7. 2021.

    Pere noge?! Pred Njegovom ekselencijom!! Ne zna se koji je gaf gori - ovo ili ono u Londonu... napreDNO

  • MASKE?!

    11:58 // 27. 7. 2021.

    Ima li zaraze ili NEMA?! Na koncertu u Tvrđavi publika ugurana kao sardine, maske nisu potrebne, još manje bilo kakva potvrda...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: