Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 15. 9. 2014.

| Ekonomija

Potvrđen ogroman poreski dug Medicinskog fakulteta

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Medicinski fakultet Niš
Dogovorena otplata astronomskog duga

Poreska uprava odbila je žalbu niškog Medicinskog fakulteta i utvrdila da ova visokoškolska ustanova duguje preko 160 miliona dinara na ime neplaćenog poreza za plate i doprinose za osiguranje zaposlenih.

Reč je o dugu od 65 miliona dinara koji je nastao u periodu od 1. januara 2007. do 31. oktobra 2011. godine i kamati od najmanje 95 miliona.

Kako se precizira u Rešenju, rukovodstvo Fakulteta je zaposlenima isplaćivalo novac za rad na naučnim projektima na osnovu ugovora o autorskom honoraru. U Poreskoj upravi smatraju da je time prekršen zakon jer nije dozvoljeno da se ta vrsta ugovora potpisuje sa zaposlenima kojima je predmet ugovora inače u opisu posla.

- Rad po navedenim ugovorima spada u redovnu aktivnost upošljenih radnika na fakultetu, te su isti zaključeni suprotno odredbama Zakona o radu, prema kome se ugovor o radu može zaključiti i sa zaposlenima, ali isključivo za poslove koji su van delatnosti poslodavca - piše u Rešenju Poreske uprave.


Deo duga odmah, ostatak na rate

Na sednici Saveta Fakulteta održanoj u četvrtak dekan Stevan Ilić je rukovodstvo fakulteta upoznao sa konačnim statusom ovog velikog problema.

Član Saveta fakulteta i gradonačelnik Niša Zoran Perišić tvrdi da je na sastanku dogovoreno da se deo duga odmah isplati iz "ušteđevine", odnosno novca koji je sakupljen iz "sopstvenih prihoda" Fakulteta, a da se za ostatak potpiše ugovor o otplati na rate.

- Fakultet na svom računu ima oko 55 miliona dinara sakupljenih iz sopstvenih sredstava. Najverovatnije će 50 miliona biti odmah plaćeno, a ostatak na 24 rate - kaže Perišić.

Perišić je naglasio da je dug nastao u periodu "prošle uprave", a da je novac koji je trenutno na računu Fakulteta uštedela aktuelna uprava.

Ipak, izjavu dekana Stevana Ilića novinari nisu uspeli da dobiju. 

Ilić je odbio razgovor tvrdeći da to nije problem novinara i građana. Nakon veoma kratkog komentara spustio je slušalicu.

- Ovo je problem Fakulteta, problem Poreske uprave, problem Ministarstva prosteve, Ministarstva finansija i problem države Srbije. Doviđenja -rekao je Ilić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Odgovornost?

    13:36 // 16. 9. 2014.

    Da li će u našoj zemlji nekad da odgovara onaj ko je napravio propust? Koja je kazna za bivšeg dekana Višnjića? Koja je kazna za tadašnjeg prodekana za finansije, za šefa računovodstva, ...?

  • CVETKO

    13:26 // 16. 9. 2014.

    ZABORAVIH : A gde je bila i Poreska uprava , dok nije izabran novi dekan i ostali , kao i gradonačelnik ?

  • CVETKO

    13:23 // 16. 9. 2014.

    U "predhodnoj upravi" je bio i sadašnji dekan i još tri sadašnja prodekana!!!Zašto nisu reagovali na vreme? ?Svi oni i gradonačelnik su primali od tih para i tada je bilo sve u redu? Oni nisu krivi,a?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: