Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:03, 11. 5. 2018.

| Ekonomija

Potvrđeno: Direkcija gasi saobraćajni sektor, tri linije prepušta privatniku

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
autobusi
Autobusi Direkcije bili isključeni iz saobraćaja, jer su bili neispravni; foto: D. M.

Kružnom linijom, kao i linijama Kalač brdo-Sarajevska i Njegoševa-Donji Komren od jula, kako kaže gradski većnik Igor Vojinović, neće voziti autobusi Direkcije za javni prevoz, jer ova služba gasi sektor saobraćaja. Ovaj posao biće poveren privatnicima koje će Grad izabrati preko tendera.

Neke od najproblematičnijih linija, kojima su građani bili najnezadovoljniji, jer su autobusi išli retko, bili pokvareni, a često se nije poštovao ni red vožnje, biće poverene nekom drugom. Direkcija, iz koje već mesecima ne daju informacije novinarima Južnih vesti, niti uopšte odgovaraju na pozive, nastavljaće da obavlja kontrolu i koordinaciju gradskim prevozom. Stanica gradski prevoz Građani mnogo puta čekali kružni autobus do besvesti; Foto: V. Milić

Većnik Vojinović kaže da je ovako odlučeno zbog toga što je isplativije, jer bi u autobuse gradske službe trebalo da bude uloženo mnogo više para, nego što će koštati da to radi neki drugi prevoznik.

autobus Više se isplati da posao daju drugome nego da ulažu u autobuse; foto: D. M.Mnogi autobusi na kružnoj liniji bili isključeni iz saobraćaja u martu, jer nisu prošli tehnički pregled, a jedan od njih je zbog neispravnih kočnica uleteo u bivšu kasarnu “Bubanjski heroji”. O tome da se građani voze nebezbednim autobusima, rukovodstvo Direkcije - direktor Saša Petronijević i njegov zamenik Nenad Stanković nisu hteli da govore, a na dan kad su mnogi autobusi sklonjeni sa ulica zbog neispravnosti nisu čak ni obavestili javnost da su linije redukovane.

Grad je na stanovištu da je u ovom trenutku racionalnija odluka, da sredstva koja bi bilo potrebno izdvojiti iz Budžeta za nabavku novih autobusa za potrebe rada Direkcije, budu upotrebljena za unapređenje kvaliteta prevoza naših sugrađana i omogućavanja dodatnih subvencija određenim kategorijama korisnika - rekao je Vojinović.

Većnik dodaje da će odluka o gašenju službe saobraćaja biti na nekoj od narednih sednica Gradskog veća. Iako autobusi Direkcije prestaju da voze Nišlije već 1. jula, do kada je ostalo svega mesec i po dana, Vojinović kaže da će novi prevoznik na linijama 7, 12 i 34 biti izabran putem javne nabavke.


Vojinović: Nema otpuštanja radnika Direkcije

S obzirom na to da je u sektoru koji se bavi javnim prevozom u Direkciji zaposleno 57 radnika, te da za njih u Direkciji od 1. jula neće biti posla, Vojinović dodaje da oni neće ostati bez radnog mesta. Dodaje da će svi biti rapoređeni po drugim gradskim preduzećima.

Zaposleni na radnim mestima konduktera, biće premešteni na radna mesta kontrolora javnog gradskog prevoza, a zaposleni na radnim mestima vozača, će biti preuzeti od strane drugih preduzeća i ustanova čije je osnivač Grad i koja imaju potrebu za radnicima tog profila - rekao je Vojinović.

Podsetimo, Grad Niš je osnivač Direkcije, ali se niko iz gradske vlasti se dugo nije oglašavao u vezi sa brojnim problemima koji se vezuju za ovo preduzeće, poput sporne kupovine često pokvarenog "ekološkog autobusa", preko spornih "dilova" sa firmom Ćurdić iz Beograda, pa sve do poslednjeg incidenta kada je otkriveno da su građani prevoženi neispravnim autobusima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kako ko?

    18:31 // 12. 5. 2018.

    Kako ko ce sad da vozi, pa SNS, ionako su poceli da obavljaju sve poslove koje treba javna preduzeca da obavljaju, posto su zaposlili nesposobno rukovodstvo. Farbaju klupice, kose travu, prevode babe preko ulice, sad ce i da nas voze i to sve u njihovim besnim autima kupljenim od bedne plate. Sve samo da ubede gazde iz Beograda da ih ne skinu sa funkcija.

  • Nenad Naskovic

    11:57 // 12. 5. 2018.

    57 radnika? A sta je sa desetak radnika zaposljenih na odredjeno? Nista naravno! Potrudice se da niko ne izgubi posao, ccc...banda!

  • BATA

    11:55 // 12. 5. 2018.

    Obavestio nas direktor gde ce se naci radnici.A gde ce on?Kao najsposobniji morao bi na celo kontrolora i da legitimise nesavesne gradjane pa da tako poveca sredstva i ponovo otvori linije koje gasi ili da ponudi ostavku.Smejem se i sam sebi kada pomislim da je tako nesto moguce i da ti ljudi uopste mogu misliti svojom glavom u cilju razvoja ovog grada.Mislim da su fijakeri sa njima buducnost.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: