Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:45, 1. 7. 2022.

| Ekonomija

Povećanje broja putnika na Aerodromu "Konstantin Veliki", pad kargo-saobraćaja

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Aerodrom Konstantin Veliki Nis, foto JV Milan Zirojevic
Dobra statistika; foto: JV / Milan Zirojević

Skoro 10 puta više putnika na Aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu je bilo do početka juna ove godine nego u istom periodu 2021. godine, opterećene kovid krizom, pokazuje statistika. Do kraja maja ove godine je 119.280 putnika koristilo usluge niške vazdušne luke što je povećanje od 863.72 %. U kargo-saobraćaju, sa druge strane, beleži se pad od oko 86 %.

Aerodrom Konstantin Veliki, foto JV Milan Zirojevic Aerodrom "Konstantin Veliki" u Nišu; foto: JV / Milan Zirojević

Do kraja maja prošle godine bilo je 12.377 putnika, dok je za period ove ta brojka skoro 10 puta veća. Broj aviona koji su poletali ili sletali na niški aerodrom je skoro četiri puta veći - prošlog maja je bilo 179, a ovog 688. Tokom maja ove godine bilo je 34.440 putnika, a istog meseca prošle godine 5.015.

Ovim podacima se pohvalio i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Sprovođenje ovako velikih investicija, kakve su modernizacija i širenje aerodroma "Nikola Tesla" i “Konstantin Veliki”, prati mnogo izazova, ali treba imati na umu to koliko će novih gostiju doći u našu zemlju, koliko će generisati novih poslova i koliko će značiti za ekonomiju #Srbija. Za godinu i po dana, kada se završe radovi, imaćemo dva mnogo veća i lepša aerodroma - napisao je Momirović na Instagramu.

Ove brojke ne treba da čude jer maja prošle godine, zbog pandemije korona virusa, mnogih letova nije bilo ili su bili privremeno ukinuti.

Sa druge strane, u kargo-saobraćaju niški aerodrom beleži pad - prvih pet meseci ove godine prevezeno je 14.472 kilograma robe, a u istom periodu prošle godine 86 % više - 107.711 kilograma. Prvih pet meseci ove godine bilo je pet kargo-aviona, a prošle godine 9.

Sa niškog aerodroma putnici mogu leteti do 16 različitih evropskih destinacija, a gde je sada niški aerodrom, četiri godine nakon poklanjanja državi, možete videti u posebnom tekstu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nula puta Nula je NULA

    02:24 // 2. 7. 2022.

    Pa ,,jaka" bila 2021. godina! NULA! napreDNO

  • Tajanstveni Alan

    19:41 // 1. 7. 2022.

    Cim ovaj Momirovic nesto komentarise, zajedno sa Djuricem , najveci slihtaci AV, treba uzeti sa rezervom ! Ljudi koriste lou cost kompanije,jer su povoljne a beze od Air Srbije, koja je etalon za skupocu i neposlovnost !

  • Mika

    19:09 // 1. 7. 2022.

    Da, da... letimo iz Nisa za Dudulajce, Viroviticu, Donje Brijanje, Blejograd..... Ma, milina! A, roba se ne vozi- zato sto rat u Ukrajini.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: