Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:11, 8. 7. 2021.

| Ekonomija

Povrtari iz Jablaničkog okruga na protestu besplatno delili građanima paradajz

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
Protest povrtara Le
Podeljeno nekoliko tona paradajza; foto: M. M.

Nezadovoljni otkupnom cenom robe, odnosom države prema seoskim domaćinstivima, oko 50 poljoprivrednika iz čitavog Jablaničkog okruga danas se okupilo ispred velikih marketa u Leskovcu kako bi iskazali nezadovoljstvo. Oni su pozivali prolaznike da iz kutija uzimaju paradajz, te da ne kupuju onaj u marketima od preko 100 dinara, kada već oni dele besplatno.

Ipred marketa "Lidl" i "Roda" u Mlinskoj ulici poljoprivredni proizvođači su za oko 30 minuta podelili nekoliko tona paradajza, a kako sami kažu, razlog za takvu odluku, pored niske cene je i to što su prethodnih godina dobijali kritike zašto ne dele građanima besplatno paradajz, a ne da ga rasipaju po deponijama. Takođe na nekoliko mesta su bile postavljene i humanitarne kutije za pomoć bolesnoj deci, pa su proizvođači apelovali na prolaznike da doniraju novac. Protest povrtara Le Umesto da plate paradajz prolaznici donirali novac; foto: M. M.

Prethodnih godina smo imali istih problem i tada su nas kritikovali zašto proizvode ne poklanjamao narodu. Evo sad to radimo i nastavićemo sa ovakvim akcijama sve dok ne uspemo da podelimo sve količine koje imamo. Sa cenom od 10 dinara po kilogramu, kolika je otkupna cena, mi ne pokrivamo ni osnovne troškove. Postavili smo i kutije za pomoć deci kojoj je novac potreban, pa eto, umesto da građani odu u "Lidl" i neka bar ovde doniraju novac - rekao je jedan od okupljenih povrtara.

Cenom sa kojom bi proizvožači bili zadovoljni je između 50 i 60 dinara, kako bi uspeli da pokriju troškove proizvodnje, ali i da zarade.

Ne tražimo kao što je u marketima 100 dinara. Uzeli smo subvencije od države, kredite, ogromna su ulaganja. Kako da vratimo, jedino da prodajemo njive i kuće. Sve je poskupelo, radnici, hemija, jedino je otkupna cena paradajza sve niža i dostigla je dno, kao što vidite - rekao je poljoprivrednik iz sela Svirce.

Sa proivođačima su saglasni i prolaznici koji su mogli da priđu i napune svoje cegere i kese. Protest povrtara Le Prolaznici punili kese i cegere; foto: M. M.

Veliki proizvođači od ovih ljudi otkupljuju paradajz za male pare, a posle ga nama prodaju po mnogo većoj ceni. Znači proizvođači i kupci su žrtve, a preprodavci i šverceri se bogate. Država mora da stane na put tome. Povećavaju nam se penzije, a u marketima cene samo rastu - rekao je Leskovčanin.

Okupljeni poljoprivrednici danas će u Kabinetu gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića razgovarati sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a na tom sastanku će pokušati da iznesu sve probeleme koje imaju. Ipak, kažu da nisu previše optimisti, s obzirom na to da upravo država Srbija uvozi velike količine paradajza iz Albanije i Turske.

Inače, na samom protestu bili su i bliski saradnici Gorana Cvetanovića koji su pomno posmatrali šta se dešava.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ana

    21:17 // 9. 7. 2021.

    Napunite kamione i pravac Beograd. Blokirajte neku ulicu i prodajte paradajz. Dok ne prodate sve ne vracajte se kuci. Cik nek probaju da vas pomere ako ste slozni!!!

  • Dejan Jakšić

    10:21 // 9. 7. 2021.

    A prošle nedelje kada je radio izvoz i ostajao krš od robe u Srbiji i cena bila od 120 do 140din bilo je sve super to ne pricaju.

  • Bruno >Zgaga

    07:31 // 9. 7. 2021.

    Brzo smeniti vladu i promeniti vlast jedne nakaradne stranke,koja je isisala narod do krajnosti.Bogati se vlast,dok narod siromaši.Sve držasvne institucije su po šeširom vladajuće stranke,pa mtreba jedan snažan vetar u obliku smene vlasti ptomeniti način života u demokratski

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: