Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:54, 20. 4. 2018.

| Ekonomija

Poznati avio-analitičar: Niški aerodrom može sam da se razvija [video]

Autor:Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti

Netačno je da država mora hitno da uloži milione da bi se niški Aerodrom "Konstantin Veliki" dalje razvijao, tvrdi vazduhoplovni analitičar i stručnjak Alen Šćurić. Ovim rastom putnika, Niš bi sam imao novca da ulaže, a korist od aerodroma je višestruka za lokalnu zajednicu, dodaje Šćurić.

Temama vazduhoplovstva, kako kaže, Šćurić se bavi 30 godina, a poslednjih meseci svoju "analitičku pažnju" posvećuje temi koja je uzburkala nacionalnu političku scenu - niškom aerodromu.

Bilo kakvo povećanje taksi ili promena ugovora, navodi Šćurić, značiće "penale" i štetu za Grad.

Ryanair je kompanija koja kad joj promenite uslove koje ima u ugovoru, spakuje kofere i odlazi. U ugovorima do 2022. postoje kazne za menjanje ugovora koje će platiti Grad Niš. Ryanair se pokupio do sad sa 35 aerodroma preko noći, da pokažu svima ostalima princip - navodi Šćurić.

Ovaj trend rasta putnika na niškom aerodromu je realan, kaže Šćurić, a prognoza od 650 hiljada putnika do 2021. je dostižna. Analitičar Šćurić tvrdi da aerodrom može da se modernizuje sa 4-5 miliona evra u narednih 10 godina.

Ne želeći da iznosi političke ocene, ipak odbacuje aktuelni predlog o prelasku aerodroma “u ruke” države, na ovakav način.

Sa pozicije struke to nema smisla. Sa pozicije struke, po svim osnovama - finansijskom, strukovnom, saobraćajnom, organizacijskom, odbacujem ovakav predlog. Ima aerodroma i sa državnim vlasništvom, ali tu država jasno definisane ciljeve i garancije - kaže Šćurić.

O beogradskoj koncesiji, prištinskom aerodromu, limitiranju Niša, o tome koliko je lokalni aerodrom bitan i značajan za lokalnu zajednicu, o ugovorima i praksi “low-cost” kompanija, kao i o tome zašto se svi plaše Ryanair-ovih advokata, pogledajte u “15 minuta” specijalu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dr

    10:24 // 23. 4. 2018.

    Poštovani gospodine Šćuriću,
    Drago mi je da se jedan tako vrsni stručnjak ohrabrio da da svoje iskreno mišljenje jer niste pritisnuti partijaškim pritiscima da to morate prećutati.Izuzimajući političke nesuglasice Hrvatska je primer države sa više aerodroma.Kod nas je ovo primer politikanskog centralizma,tlačenja i pokazivanje sile ka delu teritorije a ne vezano za realnu ekonomiju.

    • Alen Šćuric Purger

      23:36 // 23. 4. 2018.

      Pa nisam se ohrabrivao ni malo. Davao sam već velik broj izjava u Srbji za niz medija. I nikada nisam imao baš ni najmanjih problema.
      U Hrvatskoj je ovako nešto nemoguće. Država ima 9 međunarodnih aerodroma, Zagreb kao najveći ima tek 1/3 prometa, Split će ga ove godine dostići, Dubrovnik je blizu. Dobar dio (Osijek, Lošinj, Rijeku...) financiramo svi, pa i mi iz Zagreba. I to je više nego OK

  • Alek

    21:26 // 22. 4. 2018.

    Poštovani gospodine Šćuriću, koliko je davanje koncesije za aerodrom Nikola Tesla bio dobar posao za Srbiju?

    • Alen Šćuric Purger

      09:12 // 23. 4. 2018.

      Ovakav odgovor Vam nemogu dati u komentaru koji je limitiran na samo 400 znakova. O tome možete pročitati u nekoliko analiza koje sam napisao na Tango 6 vezano uz koncesiju Aerodroma Beograd i to sa više aspekata. Molim Vas da tamo pročitate sve o ovoj kompleksnoj tematici.

  • dragoljub

    12:38 // 22. 4. 2018.

    Gospodine Purgeru, koje su Vase reference i u čemu je Vaša stručnost tj. koje diplome imate.Dali ste Vašu stručnost pokazali na Vašem aerodromu Franjo Tudjman u Zagrebu koji ima duplo manji broj putnika od Nikole Tesle Beograd.Hvala Vam na Vašim savetima lepo je što ste doveli gospodina iz Hrvatske da nas uči.Sigurno da on želi dobro nama Nišlijama.

    • Alen Šćuric Purger

      23:08 // 22. 4. 2018.

      Više godina sam bio suradnjik Zračne luke Zagreb u brojnim projektima. No, nakon što sam se usprotivio koncesiji 2008. godine ZL Zagreb više nije imala volje surađivati samnom. Zrakoplovnom analitikom se bavim već preko 30 godina. Radio sam projekte za za: Croatiu Airlines (po narudžbi HSPP), ZL Zagreb, Trade Air, Carpatair, Intereuropu, Air Croatiu, Luas Air, HRZ, Frecce Tricolori i dr.

    • Alen Šćuric Purger

      09:10 // 23. 4. 2018.

      Za zrakoplovnu analitiku me angažira niz medija
      - televizije: HTV, RTL, Nova, N1, Al Jazzera, Z1, RTV R.Srpske
      - radio stanice: Radio Beograd, HRT, Radio Zadar
      - novine: Dnevnik, Večer (Slovenija), Večernji list, Jutarnji list (Hrvatska), Vreme, Nin, Blic, Danas (Srbija), Pobjeda (Crna Gora)
      - nekoliko desetaka portala regije
      A radim i za niz ministarstva u regiji, državnih institucija, aerodroma.

    • Oscar Pitagor

      09:44 // 23. 4. 2018.

      Шта господин лично жели - ирелеватно је. Корисно је схватити да поред емоција, жеља, нада, вере и сличних ствари постоје и тзв. МАТЕРИЈАЛНЕ истине. Човек је говорио у категоријама реланих појава. Србија је позната по томе да не уважава реалност.
      Немам потребе да га браним или тумачим али мислим да није он тај који је доносио кључне одлуке о ЗГ аер. Саветник износи своје мишљење. Он не одлучује.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: