Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:17, 25. 6. 2017.

| Ekonomija

Pravom podrškom od ideje do posla i zarade

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
nikola cvetkovic vranje
Uz podršku postao mladi preduzetnik; foto: Milovan Stojmenović

Da radi ono što voli i pokrene svoj biznis, a da to bude kreativno i isplativo, 30-godišnjem Nikoli Cvetkoviću iz Vranja omogućila je podrška koju je dobio putem konkursa „Tvoja ideja, naša podrška“.

On je jedan od 22 mladih ljudi iz 14 opština sa jugoistoka i jugozapada Srbije kojima su odobreni projekti na ovom konkursu Evropskog PROGRES-a. Time je stekao pravo na opremu i podršku za pokretanje sopstvenog posla. Kaže, bez te pomoći ne bi sigurno mogao da otvori firmu koja se bavi štampom na tekstilu i da od toga zarađuje.

Radio sam povremeno u oblastima grafičkog dizajna i pripreme za štampu, ali honorarni rad mi nije dozvoljavao mnogo prostora za pokretanje bilo kakvog posla, niti je bilo konstantnih poslova. Nakon završetka studija plarirao sam da se zaposlim, ali je to za većinu nas često prilično “daleka” i teško izvodljiva mogućnost – objašnjava Nikola.

nikola cvetkovic Ideje mladihzh dizajnera na majicama,foto: Milovan StojmenovićOvaj Vranjanac koji je strukovni inženjer informatike nakon studija se okrenuo fotografiji i želeo da se bavi nečim kreativnim, novim i drugačijim.

Sa tim kriterijumima nije bilo lako pronaći  poslodavca, u Vranju još i teže. Imao sam razne ideje, ali mi je za svaku najveća prepreka bilo početno ulaganje i neizvesnost plasmana. Baš u to vreme čuo sam za ovaj konkurs i kada sam pogledao detalje shvatio sam da je to upravo ono što mi je bilo potrebno, čak je i sam naziv konkursa bio: “Tvoja ideja, naša podrška” – kaže Nikola Cvetković.

Nedavno je otvorio preduzetničku radnju i stigla mu je oprema koju je dobio putem konkursa “Tvoja ideja, naša podrška”.

Vranje je mali grad, a s obzirom na činjenicu da sličan štampač ne postoji u okruženju,  već postoji veliko interesovanje. Planiram da uradim vebsajt i počnem sa online prodajom, a potrudiću se da budem konkurentan i na tržištu Srbije u celini – kaže ovaj mladi preduzetnik.

Njegova firma bavi se direktnom digitalnom štampom na tekstilu – radi visoko kvalitetne majice, štampu reklamnog materijala od tekstila, kao i ekološke platnene igračake. Veruje da će u narednim godinama moći da se proširi i bolje se pozicionira na tržištu.

Tržište je trenutno preplavljeno raznim jeftinijm artiklima, ali kvalitetan proizovod, kao i originalnost izrade, za sada mi daju nadu i trudim se da stvari posmatram optimistično. U svakom poslu, pa i u ovom postoje oscilacije u poslovanju, ali mislim da će mi širi asortiman omogućiti da te periode smanjenog obima angažovanja svedem na najmanju moguću meru – ističe Nikola.


Podrška kroz opremu i mentorstvo

Na konkursu Evropskog PROGRES-a  koji je prošle godine raspisan odobrena je podrška od ukupno 183.307 evra za preduzeća u oblasti oblasti proizvodnje, informacionih tehnologija  i prehrambene industrije, odnosno prerade hrane. U međuvremenu je od 22 mladih njih 20 dobilo opremu, a 13 registrovalo preduzeća, dok će prestalima oprema stići u narednih mesec dana.

eu progres Po projektu se najmanje dodeljivalo 2.500, a najviše 10.000 evra. Pravo na ovu pomoć imali su nezaposleni mladi od 18 do 30 godina koji žive u jednoj od opština koje su uključene u realizaciju programa Evropski PROGRES. 

Važno je reći da je Program mladima pružio i obuku i mentorsku podršku na početku poslovanja, počevši od pripreme biznis planova, poslovnog upravljanja, marketinga i planiranja kako bi se obezbedila održivost njihovih biznisa.  Evropski PROGRES takođe prati i proces registracije preduzuća i njihovog rada imajući u vidu da su prve godine poslovanja najzahtevnije –kažu iz Evropskog PROGRES-a.

Vranjanac Nikola Cvetković kaže da mu je mentorska podrška puno značila jer je naučio kako registrovati firmu, planirati i bolje sagledati poslovne ideje, analizirati tržište…

Opštine obuhvaćene programom EU PROGRES su Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Nezaposlenost mladih u Srbiji predstavlja jedan od najvećih problema sa kojima se suočava naša zemlja. Prema izveštaju o globalnoj konkurentnosti 2016/2017 Svetskog ekonomskog foruma, Srbija je rangirana na 136. mestu od 137 zemalja. Najveći broj nezaposlenih, prema izveštaju, predstavljaju mladi iz južne i jugoistočne Srbije. U narednom periodu, Južne vesti će se baviti istraživanjem ovog problema, kroz analizu trenutnog stanja i načinima borbe protiv nezaposlenosti mladih, a sve kroz programe podrške i pomoći koje nude EU i SAD.

 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vlasta

    10:24 // 27. 6. 2017.

    Samo napred, ako uspes da bez partijske knjizice odrzis firmu u Srbiji, kapa dole.

  • Boki

    08:30 // 26. 6. 2017.

    Kakva stampa na tekstil, nemoj da se zaludjujes. U Nisu ih ima preko 100.kome toliko da stampas i za koje pare. Uci nesto konkretno i bezi iz ove proklete drzave dok si jos mlad

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: