Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:10, 16. 4. 2020.

| Ekonomija

Pred Uskrs i najduži policijski čas - nutricionisti savetuju plansku kupovinu i sveže namirnice

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
kupovina
Spiskovi se uveliko prave; foto: ilustracija; flickr.com/Bruce Turner; CC

Pred građanima Srbije je najduži policijski čas od uvođenja vanrednog stanja, za koji nutricionista Jasna Vujičić savetuje da ne treba kupovati stihijski, niti impulsivno, predlaže kupovinu u manjim radnjama i savetuje sveže namirnice. Kako se ovaj policijski čas poklopio sa Uskrsom, jednim od najvećih hrišćanskih praznika, dane pred početak zabrane kretanja obeležava kupovina. Potrošačka korpa moraće da se napuni da svega bude dovoljno za 4 dana.

Voće i povrće, hleb, jaja, mlečni prozvodi i sveže meso, hrana je za koju će danas i sutra do 17 sati stajati u redu kupci širom zemlje, kako bi se pripremili za najduži policijski čas do sada - onaj od 84 sata.

Policijski čas je uveden kako bi se smanjili kontakti, ali pojedini građani se pitaju da li on ima smisla kada se pred svaki vikend stvaraju velike gužve ispred marketa, odstojanje se ne drži i gužve poništavaju efekat zabrane kretanja.

Tako će biti i naredna 2 dana, kaže jedna Piroćanka, a po njenim rečima, potrošačka korpa biće pojačana ribom, jer post traje do subote, a na Veliki petak svi vernici poste.

Mi i obično kupujemo za više dana, policijski čas to ne menja, ali opet, nemamo mogućnost ako smo nešto zaboravili da to dokupimo. Riba će biti na meniju u petak, a neko drugo meso u nedelju, tako da ćemo to recimo sad sigurno kupiti. Ostalo, kao i uvek - kaže Piroćanka.

Spiskovi se prave i u domaćinstvima u Dimitrovgradu, a kako građani očekuju da će biti gužve, neki su već delimično obavili kupovinu.

Ja trenutno ne radim, pa najčešće idem u svakodnevnu kupovinu. Nešto sam kupio danas, ali zbog praznika ćemo ići i sutra. Kad se ne radi, više se obroka sprema, nema hrane na poslu, te sada i više kupujemo namirnica. Deca su takođe tu, ne rade vrtići, pa se i za njih nešto posebno sprema, mora da ima mleka, voća, povrća - kaže Dimitrovgrađanin.

Slična situacija je širom zemlje, a ove godine uskršnji praznici biće proslavljeni u krugu najuže porodice, bez većih okupljanja. zdrava ishrana U vanrednom stanju sprema se i više obroka; foto: flickr/Anas Maarawi

Tradicija farbanja Uskršnjih jaja i dalje se održava u Dimitrovgradu, te će jaja i farba biti obavezan deo potrošačke korpe. Koliko će se potrošiti na kupovinu ovih dana, zavisi od porodice do porodice, a građani očekuju da će iz radnji izaći sa dosta tanjim novčanicima.

Videćemo to sutra ako odemo opet do radnje. Okupićemo se tradicionalno najbliži u porodici, ali kad krenemo sa spiskom u kupovinu, uvek bude i nečega van njega. U nedelju će biti porodični ručak, na meniju ćemo imati pečenje, uvek ide neki alkohol, potrošićemo koliko moramo. Sad ne izlazimo, nešto se i uštedelo - kaže Dimitrovgrađanin.

Ipak, očekuje "jači udar" na novčanik i kaže da se više troši od kako je uvedeno vanredno stanje, zbog spremanja gotovo svih dnevnih obroka i gotovo svakodnevne kupovine.


Nutricionista: Ne gomilajte namirnice koje obično ne koristite

Da ne treba kupovati stihijski, niti impulsivno, smatra nutricionista Jasna Vujičić, koja predlaže kupovinu u manjim radnjama, a ne u supermarketima.

Pametnije je da svratimo do radnje u komšiluku, tu negde u blizini, nego da čekamo u redu u supermarketima gde ogroman broj kupaca ide. Iako se dezinfikuju kolica i nose maske, ne drži se rastojanje. Kod malih prodavnica manja je i cirkulacija ljudi, manji je i rizik i tu možete da uđete kada skoro nikoga nema u radnji - kaže Vujičićeva.

Ona savetuje kupovinu svežih namirnica, što podrazumeva i one zamrznute i dodaje da treba izbegavati konzerviranu hranu. Redovi prodavnice vanredno stanje Niš mart 2020 foto Južne vesti Vanja Keser4 Ispred velikih marketa svakodnevno se čeka u redovima; foto: Vanja Keser

Konzervirana hrana je oskudna sa nutritivno vrednim sastojcima. Paštete, naresci, riba, kao i razno povrće, poput krastavčića, cvekle, ajvara, pinđura, maslina, sve je to prerađena hrana na visokim temperaturama gde su hranjivi sastojci svedeni na najmanju meru. Ali zato soli, šećera, zasićenih masti, toga ima poprilično - kaže nutricionista.

Preporučuje svako voće bogato vitaminom C, koje je poželjno konzumirati u doba gripa i prehlade zbog jačanja imuniteta, među koje ubraja kivi, limun, narandžu i grejpfrut.

Ne treba ni gomilati hranu, smatra ona, a dosadašnja iskustva kupaca kažu da nema ni nestašice u prodavnicama, te i oni savetuju da se ne kupuje previše namirnica, već samo one neophodne.

Ipak, zbog uskršnjih praznika, kupovaće se i nešto preko toga, te je, pored stanja u frižideru, potrebno paziti i na stanje u novčaniku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Decak

    21:02 // 16. 4. 2020.

    A pijaca ? Pijaca je srce grada u kome se srecemo, biramo, kupujemo, razmenjujemo pozdrave i novosti . . . Pijaca je zivot ! U karantinu se cuvamo i pazimo, ali, pored fiskulture u stanu treba i dobra hrana, narocito puno svezeg povrca i voca, med i limun . . . Otvaranje pijaca (pod striktnim higijenskim i karantinskim uslovima) bi pomoglo i seoska domacinstva i malu privredu

  • Dzamutka

    12:21 // 16. 4. 2020.

    Gospodjo Jasna, sve je to lepo al u praksi je neizvodljivo !
    Ne znam ko Vas snabdeva, ali jutros su redovi ,jos od pre 7h, i nisu ih postedjeni ni mali objekti ! Gde su lekovi,hemija... Samo pred kioscima nema guzve !

  • Ja licno

    11:59 // 16. 4. 2020.

    Bas lepi saveti za one koji imaju para.Sa 8460 dinara socijalne pomoci koji ce biti tek posle Uskrsa nisam bas siguran da je to izvodljivo.A jedna maska kosta 120 dinara a to je 300g limuna ili 800 g narandzi ili 1kg jabuka pa stvarno nisam siguran kako to sve da iskombinijem.A nemam pravo na paket iz socijalnog.?????

    • Psssst

      15:16 // 16. 4. 2020.

      Ćuti barem imas internet!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: