Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:15, 9. 2. 2022.

| Ekonomija

Predizborni spisak tajanstvenih investitora sve duži, investicija još nema

Autor:T. Tasić, T. TodorovićIzvor:Južne vesti
niš
Najava novih investitora; foto: Lj.J.

Prva najava da će Šinju u Nišu zaposliti 1. 000 radnika bila je 2019. godine. Fabrika, međutim, još nije otvorena, a predsednik Srbije iz Pekinga najavljuje novu kinesku fabriku u tom gradu. Investitora ne otkriva, a gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kaže da čekaju da se upravo investitori zvanično oglase. Na spisak tajanstvenih dodaje još jednog, koga je nazvala poznatim evropskim investitorom.

Pre četiri dana je predsednik Aleksandar Vučić najavio da u Niš uskoro stiže nova kineska fabrika, ali o detaljima nije govorio.

Ali, oni će dolaziti sve više, Kina raste neverovatnom brzinom. Verujem da će u politici "Pojas i put" koju Kina zagovara biti još investicija, pogotovo tamo gde su dobrodošli i gde nema političkih prepreka - rekao je Vučić, preneo RTS.

O kojoj fabrici je reč, kao i kada će ona biti otvorena nije govorila ni Sotirovski, bez objašnjenja da li ni ona ne zna ili neće da kaže građanima Niša. sotirovski Investitori i dalje tajanstveni; foto: T. T.

To ćemo da sačekamo da se zvanično oglase investitori. Mogu da vam kažem da nam je juče potvrđeno da će takođe jedan vrlo poznati evropski investitor doći u naš grad. Ono što je naš zadatak i što je u ovom trenutku najvažnije, kada je privreda u pitanju, da oformimo i osposobimo industrijsku zonu, a na tome uveliko radimo zajedno sa Razvojnom agencijom Srbije, da svi oni koji žele da investiraju ovde, bilo domaći ili stranci, da naprave svoje pogone i da zaposle ljude - kaže Sotirovski.

Jedan od nedavno pominjanih evropskih investitora jeste nemački Kontinental, koga je Vučić molio da otvori fabriku u Nišu.


Dok se najavljuju novi, stari investitori još ne otvaraju pogone

Da će kineska fabrika led rasvete za automobilsku industriju Šinju biti otvorena aprila 2021. godine, nadležni su najavili još pre dve godine.

Deset meseci od najavljenog roka fabrika još nije zvanično otvorena, što je potvrdila i gradonačelnica. šinju Fabrika još nije zvanično otvorena; foto: T. T.

Oni imaju probnu proizvodnju, nije otvorena zvanično.

Novinarka: Pa kad će biti otvorena?

Ja investitor nisam - kaže Sotirovski.

Ali o investitorima rado govori u javnosti. Prošle godine ih je takođe najavljivala, još maja meseca rekla je da će graditi gradove u gradu i do danas nije otkrila o kome je reč. Od najave ni reči ni o samom projektu.

Kada je reč o investitoru Šinju, zašto fabrika koja bi prema najavama trebalo da zaposli 1.000 radnika još nije otvorena novinari Južnih vesti su poslali pitanja i Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj, ali odgovora nema.

Podsetimo, država je toj fabrici odobrila i novu pomoć od 130 ari građevinskog zemljišta, u vrednosti od 29,1 milion dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    18:28 // 10. 2. 2022.

    Za ove žute neverne tome,čiji su predsednici od 2000-2012 zatvorile sve moguće fabrike u Srbiji...i ostavili mnogo naroda na ulici bez ičega...setimo se samo situacije u Nišu...
    Ako su rekli da imaju investitore...imaju ih sigurno...

    • Torpedo

      16:48 // 11. 2. 2022.

      Odkad su Seselj i Sloba zuti?

    • Milan

      21:26 // 11. 2. 2022.

      To ne daje za pravo sadasnjima da pljackaju na svim funkcijama

    • Mikan

      21:21 // 20. 2. 2022.

      Imaju investitore ne sumnjam u to. Sad ce neka plantaza nova da nikne ili laboratorija

  • Ivan

    18:24 // 10. 2. 2022.

    Čitam vaše komentare...industrija ovo...industrija ono...šrafciger industrija..logori itd..
    Po vama izgleda da je bolje da uopšte ne rade fabrike,nigde u Srbiji,nego da rade,sa kakvom takvom zaradom...a da se ne lažemo,nije sjajna,ali nije ni loša..u Nišu naročito

  • jok ja

    11:52 // 10. 2. 2022.

    Potez od Ledene Stene ka Novom selu nije industrijska zona a oni napravise dve mega fabrike. Ind zona je od n. Sela ka Malosistu. Tu gde su fabrike Sinju i Leoni, bilo je Kapedomsko zemljiste, nacionalizovano od komunista. Strane fabrike su namerno bas tu podignute da se *vlasi* ne dosete i da traze svoje.

    • Razbibriga

      17:02 // 10. 2. 2022.

      "Mega" fabrike??? Slabo se ti razumes u industriju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: