Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:33, 11. 12. 2018.

| Ekonomija

Predložen budžet Niša za 2019. godinu za vlast razvojni, za stručnjake nerealan i predizborni

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
budžet
Budžet planiran?; foto: flickr.com/Teegardin

Niški budžet za 2019. godinu biće veći za 1,2 milijardi dinara u odnosu na ovogodišnji, predložilo je Gradsko veće, pa će gradska kasa raspolagati sa 10, 8 milijardi dinara. Najveća promena u odnosu na budžet za 2018. jeste milijardu više za izgradnju i investicije, a stručnjaci ceo predlog ocenjuju kao nerealan, politički, pa i predizborni.

Za plate radnika gradske uprave i javnih preduzeća i ustanova iz zajedničke kase Nišlija biće izdvojeno 7% više novca u odnosu na ovu godinu, navodi sekretar za finansije Danijela Spasović, a 9% više para će biti namenjeno za ustanove socijalne zaštite.

Gradska vlast navodi da je budžet konačno razvojni, pa to ilustruju sumom od 2,5 milijarde za izgradnju i investicije, što je za milijardu dinara više nego sada.

Gradsku kasu puniće svi porezi, prihodi od poreza, taksi, naknada, porez na zarade i porez na imovinu, kao najveći porezi koji najviše procentualno učestvuju u prihodovnoj strani budžeta. Očekuje se uvećanje od većeg broja poreskih obveznika, porez nismo menjali. Očekujemo i veća ostvarenja od poreza na zarade, ne samo od novootvorenih fabrika, već i povećanja minimalne zarade - kaže Spasović.

Danijela Spasović Danijela Spasović sekretarka Sekretarijata za finansije; foto: JV/J. A.Najveće zamerke na javnoj raspravi o budžetu, koja je prethodila usvajanju najvažnijeg gradskog dokumenta, bile su na transparentnost celog postupka, ali Spasović kaže da su ove godine napravljeni pomaci - od obrazaca na gradskom sajtu do razgovora sa građanima po mesnim kancelarijama.

Građani su ove godine mogli preko obrasca na zvaničnom gradskom sajtu da daju predloge za budžet, a Spasović kaže da su Nišlije najviše tražile nove ulice. Zato je, kako objašnjava, u sledećoj godini izdvojeno 225 miliona dinara za saobraćajnu infrastukturu, 186 miliona dinara za vodovodnu i 178 za kanalizacionu mrežu.


“Nije bilo prave javne rasprave, budžet - nerealan, politički, predizborni”

Jučerašnju javnu raspravu o budžetu, Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju ne naziva raspravom, već javnim informisanjem građana o predlogu budžeta, što nije suština rasprave i transparentnosti. Građani, kako objašnjava Dašić, moraju da budu uključeni u kreiranje budžeta, a ne da im se daje gotov predlog ili da se konsultuju po okolnim naseljima u par sastanaka.

Danijel Dašić NKD Dašić drugačije tumači planove i cifre; Foto: JV/V. Milić Predloženi projektovani budžet od 10,8 miliona dinara Dašić ocenjuje kao nerealan, politički, pa i predizborni, jer bi redovni lokalni izbori trebalo da budu održani početkom 2020. godine.

Svaki budžet je neka vrsta odnosa između političke i stručne komponente. Nažalost, politička komponenta je opet pobedila za ovu godinu. Ne postoji nijedan jedini podatak, gledajući izvršenje u prethodnih par godina koji može da bude dokaz da je vlast realno planirala budžet za 2019. godinu - objašnjava Dašić.

U prvih 9 meseci ove godine budžet je realizovan u iznosu od 5,9 milijardi dinara, što daje oko 7 milijardi dinara izvršenja do kraja ove godine, kaže Dašić, a oni predlažu budžet od 10,8 milijardi.

Grad je planirao veće prihode od poreza na imovinu u 2019 i to većim obuhvatom naplate, međutim Dašić kaže da nikakva računica ne može dati milijardu dinara većeg prihoda od poreza, pa zato očekuje “novogodišnju čestitku građanima - povećanje poreza”.

Skupština Grada bi konačnu reč o budžetu trebalo da pruži za desetak dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • pozitivno ove godine..

    11:13 // 12. 12. 2018.

    je to sto nece da ulazemo u aerodrom :) :) :)

  • sozontije

    04:57 // 12. 12. 2018.

    Pa kad naprave koncert na kome ce pevati "skupi" pevaci.

  • Axa

    16:07 // 11. 12. 2018.

    Malo ce da doda republika malo ce da se zaduze kod banke a koliko ce uludo da potrose to je pravo pitanje

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: