Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:37, 5. 12. 2017.

| Ekonomija

Predloženi budžet Niša za 2018. manji od ovogodišnjeg

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Javna rasprava
Građani kažu da nisu stigli da se pripreme za javnu raspravu; foto: JV/J. A.

Planirani budžet Niša za 2018. je realan i racionalan, kaže Danijela Spasović iz Sekretarijata za finansije, a u odnosu na ovu godinu predloženo je da on bude za 6 % manji. Prema Nacrtu budžeta iznosiće oko 9,4 milijarde dinara, a nisu planirani novi krediti, već samo vraćanje starih dugova. Građani i opozicija kritikovali što je javna rasprava najavljena u poslednji čas.

Sekretarka za finansije Spasović kaže da se Grad najviše oslanja na prihode od poreza na zarade i imovinu, a planirano je da tekući prihodi naredne godine iznose oko 8,4 milijarde.

Primanja od prodaje nefinansijske imovine su planirana u iznosu od 889 miliona 273 hiljade dinara. Tekući rashodi su planirani u iznosu od 7 milijardi 476 miliona 42 hiljade dinara - dodaje Spasović.

Grad za investicije u 2018. planira da izdvoji oko 1,7 milijardi dinara, dodaje Spasović, a transfer iz republičke kase će ostati isti kao i ove godine - oko 650 miliona dinara. Nije planirano da se naredne godine Grad zadužuje kod banaka, kaže, ali je planirano da se otplate neki stari krediti.


Više para za plate u javnom sektoru

U Nacrt budžeta ušle su i plate zaposlenih kod direktnih i indirektnih korisnika, a Spasović pojašnjava da je predloženo da se “ukupna masa sredstava za plate” uveća u predškolskoj ustanovi za 10 %, a kod svih ostalih korisnika za 5 %. Danijela Spasović Danijela Spasović sekretarka Sekretarijata za finansije; foto: JV/J. A.

Tako da ukupna masa za sve organe, službe Grada, indirektne korisnike i za gradske opštine sada iznosi 2 milijarde 155 miliona 982 hiljade dinara, odnosno to je povećanje mase za zarade u iznosu od 125 miliona 373 hiljade 477 dinara - navodi Spasović.

Sekretarka Spasović kaže da su se prilikom pravljenja Nacrta budžeta za 2018. držali fiskalne strategije, pa je zato predloženi obim budžeta manji za oko 620 miliona dinara.


NKD: Proces planiranja budžeta nije dovoljno transparentan

Kritikujući to što je i ove godine Nacrt objavljen samo dan pred zakazanu javnu raspravu, pa građani nisu imali dovoljno vremena da saznaju kako je planirano da se troši njihov novac, Jovana Strahinić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju ističe da bi ubuduće ovaj proces morao da bude mnogo transparentniji.

Pošto nismo imali priliku da se upoznamo sa predlogom budžeta, jer je bio jako kratak rok, evo mi koristimo ovu priliku da vam damo priručnik za planiranje i izvršenje budžeta koji su radili finansijski stručnjaci, kako bi ovaj proces u narednom periodu bio transparentniji i otvoreniji za građane i civilno društvo - kazala je Strahinićeva sekretarki Spasović.

Ona ističe i da je budžet najvažniji lokalni dokument, ogledalo politike u kome se vide prioriteti vlasti i to kako ona planira da troši pare građana, i zato je bilo potrebno da se ostavi više vremena građanima da se upoznaju sa Nacrtom.


Građani nisu imali vremena da se spreme za javnu raspravu

Iako je sala Skupštine bila ispunjena gotovo do poslednjeg mesta u toku javne rasprave o budžetu, oni koji su se javljali za reč su uglavnom davali svoje predloge o tome na šta bi trebalo da se troši novac naredne godine, iako nisu stigli da prouče Nacrt, jer je objavljen tek juče. Javna rasprava u Skupštini Sala Skupštine puna skoro do poslednjeg mesta; foto: JV/J. A.

Predstavnik Udruženja “Jedinstveni gvozdeni puk” je tražio povlastice za veterane, koji godinama traže da im se isplate ratne dnevnice. Radiša Spasić je u ime radnika propalih niških preduzeća, koji već 8 godina traže da im se isplate zaostale zarade, rekao da bi u budžetu trebalo da se izdvoji novac makar za najugroženije građane ili da im se nađe neki posao.

Jedan od predstavnika opozicije, Stefan Mitrović iz Pokreta “Dosta je bilo” kaže da su razočarani što je i ove godine Nacrt objavljen kasno i da zato nije mogla da bude kvalitetna javna rasprava.

Mi ćemo da imamo konkretne predloge za budžet, još se analizira i naši ljudi rade na tome, ali ono što ćemo sigurno da tražimo su besplatni udžbenici za svu decu u osnovnim i srednjim školama i mi mislimo da ima para za to, ali taj novac mora da prestane da se rasipa po javnim preduzećima i drugim institucijama gde imamo gomilu nestručnog partijskog kadra - dodaje Mitrović.

Inače, kako se moglo čuti na javnoj raspravi, stručne službe će sve predloge, mišljenja i primedbe građana proslediti Gradskom veću, koje treba da odluči da li će da ih prihvati ili ne, a sekretarka Spasović je rekla da će, ako je potrebno, organizovati još jedan skup. Međutim, krajnji rok da se usvoji budžet za 2018. je 20. decembar.

Podsetimo, gotovo da je postala praksa u Nišu da se javna rasprava organizuje sa zakašnjenjem, pa su građani i ove godine imali manje od 24 sata da prouče Nacrt od preko 100 strana. Iz Udruženog pokreta slobodnih stanara su na osnovu ankete koju su sproveli sa građanima rekli da bi pare naredne godine trebalo da se usmere na niška sela, ali i čišćenje grada i ulično osvetljenje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: