Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:06, 22. 7. 2017.

| Ekonomija

"Preduzetnici se ne rađaju, već stvaraju"

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
ucenicka kompanija s-mass
Niški gimnazijalci osmislili "pametnu masu" koja razvija finu motoriku kod dece i osvojili drugo mesto u državi; foto: Dostignuća mladih u Srbiji

Vodeći godinu dana učeničku kompaniju, od ideje preko biznis plana, promocije proizvoda i kontakta sa klijentima, pa do zatvaranja, srednjoškolci stiču preduzetnička znanja i pripremaju se za izazove koje nosi promenljivo tržište rada u Srbiji, smatraju u organizaciji „Dostignuća mladih“.

Iako je pitanje da li će neko od učenika iz 13 kompanija koje su ove školske godine radile u niškim srednjim školama postati preduzetnik u budućnosti, sigurno je da su oni, ukoliko to požele, spremni da vode biznis.

Učenici koji prođu kroz program Učenička kompanija su pravi dokaz da se preduzetnici ne rađaju, već stvaraju, iako je osnovni cilj ovog programa podstaći preduzimljivost kod mladih ljudi, a ne nužno učiniti ih preduzetnicima – navode u organizaciji  “Dostignuća mladih u Srbiji”.

Objašnjavaju da su istraživanjima organizacija koje sprovode Junior Achievement programe u skandinavskim zemljama pokazala da je 20 odsto mladih ljudi koji su tokom školovanja vodili učeničke kompanije u ovim zemljama kasnije i postali preduzetnici.

Što se Srbije tiče, organizacija Dostignuća mladih je sprovela anketu među studentima koji su prošli program Učenička kompanija i više od 80 odsto anketiranih izjavilo je da planira da započne sopstveni biznis – kaže Marija Miličković iz “Dostignuća mladih”.

ucenicke kompanije Kompanija niških gimnazijalaca „NutriensTerra”pobedila na Regionalnom takmičenju za jugoistok Srbije; foto: Dostignuća mladih u SrbijiAkcionim planom Evropske komisije 2013. godine predviđeno je da svaki učenik mora imati preduzetničku aktivnost tokom svog školovanja.

Učeničke kompanije još uvek nisu dovoljno zastupljene u Srbiji. Kao odgovor na takvu situaciju, mi smo u svoju strategiju uvrstili cilj da do 2020. godine program Učenička kompanija bude dostupan u svim srednjim školama u Srbiji, što znači da će svaka škola imati nastavnika obučenog za primenu metodologije i sprovođenje programa – objašnjava Miličković.


U Skandinaviji svaki srednjoškolac uči o preduzetništvu

U organizaciji “Dostignuća mladih” objašnjavaju da se preduzetničko obrazovanje u nekim zemljama Evropske unije primenjuje već  50 godina i napominju da je program Učenička kompanija Evropska komisija 2006. godine proglasila najboljim modelom preduzetničkog učenja.

U skandinavskim zemljama je to deo državne politike i sistema iako ga sprovodi nacionalna Junior Achievement organizacija. Praktično svaki srednjoškolac ima ovakvo iskustvo kao obavezu. S druge strane, u Nemačkoj to nije slučaj – kažu ovoj organizaciji.

ucenicke kompanije Mladi još u srednjoj školi uče kako da vode biznis; foto: Dostignuća mladih u SrbijiIz niške Regionalne privredne komore (RPK) napominju da se u Agendi iz Osla za preduzetničko učenje u Evropi iz 2006. godine jasno navodi kako preduzetničko obrazovanje treba da bude uključeno u nastavni program za osnovne škole.

Akcioni plan 2020. Evropske komisije ima za cilj da ukloni postojeće prepreke u jačanju preduzetničkog potencijala u Evropi, a posebno da utiče na otvaranje novih kompanija i radnih mesta. Očekivani rezultati realizacije ovakvih strateških ciljeva kao i projektnih aktivnosti predviđenih ovim projektom dovode do toga da mladi proaktivno traže, pronalaze i kreiraju poslove, posedujući neophodna znanja, veštine i kompetencije koje su tražene na tržištu rada – objašnjavaju u RPK Niš.


Učenje kroz rad

Program Učenička kompanija organizacije “Dostignuća mladih” sprovodi se više od deset godina u srednjim školama širom Srbije i zasniva se na principu „učenje kroz rad“. ucenicke kompanije Preduzetničko učenje obavezno u obrazovnom sistemu skandinavnih zemalja; foto: Dostignuća mladih u Srbiji

Učenici pod nadzorom obučenih nastavnika-mentora stvaraju kompaniju, razvijaju je i zatvaraju u toku jedne školske godine. Oni su sve vreme uključeni u razvoj i vođenje svojih kompanija, sa realnim proizvodima i uslugama, i omogućeno im je da zarađenim novcem sami upravljaju – objašnjavaju iz “Dostignuća mladih”.

Učenici se postiču da stvaraju kontakte sa potencijalnim kupcima i promovišu svoj rad i van škole. Osim toga, uče o tome kako funkcioniše biznis i tržišna ekonomija u Srbiji.

U 6 niških srednjih škola proteklih godina stvoreno je mnogo uspešnih učeničkih kompanija koje su osvajale prva tri mesta na nacionalnom takmičenju, a neke od njih su kao pobednici predstavljale Srbiju i na evropskom nadmetanju učeničkih kompanija.

U protekloj školskoj godini na nacionalnom takmičenju drugo mesto osvojila je kompanija “S mass” iz Gimnazije “Bora Stanković” u Nišu. Oni su osmislili specifičan proizvod  - “pametnu masu” koja razvija finu motoriku kod dece. U državnom finalu Niš je predstavljao još jedan tim iz iste Gimnazije – kompanija „NutriensTerra”, koja se bavi proizvodnjom i prodajom smeše za biljke koja smanjuje vreme potrebno za njihovo uzgajanje.

Realizaciju programa preduzetničkog obrazovanja Dostignuća mladih finansira poslovni i državni sektor, kao i međunarodne organizacije poput Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). 

Nezaposlenost mladih u Srbiji predstavlja jedan od najvećih problema sa kojima se suočava naša zemlja. Prema izveštaju o globalnoj konkurentnosti 2016/2017 Svetskog ekonomskog foruma, Srbija je rangirana na 136. mestu od 137 zemalja. Najveći broj nezaposlenih, prema izveštaju, predstavljaju mladi iz južne i jugoistočne Srbije. U narednom periodu, Južne vesti će se baviti istraživanjem ovog problema, kroz analizu trenutnog stanja i načinima borbe protiv nezaposlenosti mladih, a sve kroz programe podrške i pomoći koje nude EU i SAD.

 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bata

    20:04 // 22. 7. 2017.

    Bravo za inicijativu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: