Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:42, 23. 5. 2019.

| Ekonomija

Preko 60 miliona dinara Niš dao medijima bliskim i naklonjenim vlasti

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
kamere
Skoro sav novac, od rekordnih 79 miliona dinara, Niš je dodelio medijima bliskim vlasti; foto: S. M.

Od skoro 79 miliona dinara koliko je Niš namenio za sufinansiranje medijskog sadržaja za ovu godinu, više od 60 miliona ili skoro tri četvrtine od ukupne sume otišlo je medijima bliskim Srpskoj naprednoj stranci. Najviše para, kao i prethodnih godina, uzele su porodice Radomirović i Gašić. Novinarka Raskrikavanja Marija Vučić kaže da ne iznenađuje da najviše para dobija ekipa bliska SNS i da bi bila manja šteta da se te pare bacaju u bunar.

Vlasnik TV Belami Vidosav Radomirović je, piše u rezultatima, za projekat koji bi trebalo da se emituje na ovoj televiziji dobio 13,5 miliona dinara, ali i 12,5 miliona za Narodne novine.

Tu nije kraj parama za Radomirovića. Naime, na konkursu je za svoj projekat dobila 3 miliona dinara agencija Deni video, koja je, prema podacima sa APR-a, u vlasništvu Danijele Vuković, zakonske zastupnice TV Belami.

Cifra koja sa već pobrojanim projektima iznosi oko 30 miliona dinara, uvećana je za višemilionsku sumu koja je odobrena još jednom mediju u vezi sa Radomirovićem. Naime, Niška televizija, u kojoj je Radomirović direktor, prema rezultatima konkursa za sufinansiranje medijskog sadržaja u Nišu, ove godine dobila je 14,4 miliona dinara.

Televizija Zona plus u vlasništvu Vladana Gašića, inače sina direktora Bezbednosno infotmativne agencije (BIA) Bratislava Gašića, od Grada je za medijski sadržaj ukupno dobila više od 14 miliona dinara.

Za te pare trebalo bi do kraja godine da realizuju projekat “Budućnost u rukama građana”, koji, kako piše u obrazloženju Komisije za dodeljivanje novca, podrazumeva direktno uključivanje građana u rad lokalne samouprave.

Od televizija bliskih vlasti, najmanje para - 3,5 miliona dinara, otišlo je Kopernikusu koji je u vlasništvu poverenika niškog SNS Zvezdana Milovanovića.

Pored pomenutih medijskih magnata, "sitnije" sume dobili su još poneki mediji bliski vlasti. Vlasniku Bum Radija i Gradskog portala 018, inače članu SNS Nikoli Paniću, za medijske sadržaje dodeljeno je oko 2,5 miliona dinara.

1,1 milion dinara dobio je Miloš Stošić vlasnik firme Cloudcode. Ova firma ima upravljačka prava na portalu Niški portal, koji je u vlasništvu Jelene Đorđević supruge direktora niške Tržnice Gorana Đorđevića (SNS).

Novinarka Raskrikavanja koja je radila na bazi podataka koja se bavi sufinansiranjem medijskog sadržaja Kešformisanje Marija Vučić, kaže da ovakva raspodela novca uopšte ne iznenađuje.

Ne znam da li se iko više nada nepristrasnoj raspodeli novca na ovim konkursima koji su se odavno pokazali kao potpuno besmisleni (sa aspekta javnog interesa jer su sa aspekta vlasti i njihovih medijskih poslušnika itekako smisleni). Bolje da bacamo milione evra u bunar svake godine, manja bi šteta bila - ističe Vučićeva.

Inače, ove godine za medijske sadržaje Niš je izdvojio rekordnih 79 miliona dinara. Oni koji su učestvovali na konkursu mogli su da traže maksimalno do 15 miliona po projektu, što je takođe rekordna cifra.

Južne vesti su zbog načina na koji se raspoređuje novac za medijske sadržaje, sporne komisije koja odlučuje o projektima i čiji se predsednik već treću godinu ne menja, ove godine odlučile da ne učestvuju na gradskom konkursu.

Podsetimo, prošle godine Niš je maksimalno po projektu plaćao više od Ministarstva informisanja, a pare su, kao i prethodnih godina, uglavnom podeljene porodicama Radomirović i Gašić, koji su vlasnici medija bliskih vlasti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Драган Шабац

    19:04 // 23. 5. 2019.

    Драге моје Нишлије, Ви сте срећни што све нису добили „владајући“ медији. У расподели средстава града Шапца за медије 100% средстава су добили медији који подржавају опозицију, чак је већина тих медија из Београда што је парадокс, али о тој расподели про-опозициони медији не помињу.

    • Tivat

      21:42 // 23. 5. 2019.

      Sa takvim sns-ovcama ,kao sto si ti,tesko ce Sabac biti vucicev!

  • Srđan

    13:05 // 23. 5. 2019.

    A šta bi sa sportskim klubovima? Do pre godinu dana neki dobijali 300.000 a sad 6.000.000. Članstvo se isplati

  • Jerotije

    12:45 // 23. 5. 2019.

    Mislim da je krajnje vreme da tužilaštvo počne da radi na ovom slučaju

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: