Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:01, 18. 10. 2019.

| Ekonomija

Prekvalifikacijom u varioce Nišlije lakše do posla

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
varioci diplome nsz
Nova šansa; Foto: JV

Tržište rada Niša bogatije je za 14 varilaca koji su završili obuku za ovo zanimanje, a polovina njih je već našla posao. U niškoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje kažu da je ovo jedno od zanimanja za koje postoji tražnja, a ostala koja su u vrhu su tekstilni radnici, pekari, konobari, profesori nemačkog, matematike i farmaceuti.

Jedan od načina da nezaposleni dođu do posla jesu i prekvalifikacije. Na obuku za zavarivače koju je organizovao NSZ prijavio se 21 polaznik, navodi direktor niške filijale Boban Matić.

Tromesečna obuka trajala je od juna do septembra i podrazumevala je 360 časova, od kojih je 120 časova teorijske i 240 časova praktične nastave. Od 21 polaznika 20 je izašlo na završni ispit, a položilo ga je njih četrnaestoro, dok je jedan polaznik odustao u toku obuke - objašnjava Matić.

Jedan od onih koji je završio obuku je i 64-godišnji Milan Amedović. Iako pred godinama za penziju on ne odustaje od sticanja znanja. Dugo se bavi zavarivanjem, a sada je poželeo da znanje ima i sertifikat za to zanimanje.

Radim privatno i ovako, kući. Ali, nije na odmet da se ima i sertifikat. Gde god da se ide na stranu, traže taj sertifikat. Obuka je bila odlična, 40 godina se bavim ovim poslom pa mi nije bila teška - kaže Amedović.

NSZ je obuku organizovala u saradnji sa Mokrogorskom školom menadžmenta, Akademijom Oksford i Narodnim univerzitetom grada Niša, a uz podršku Evropske unije.


Šta su suficitarna, a šta deficitarna zanimanja?

Tržište rada nekima ide u prilog, a nekima ne. Kada su u pitanju oni sa fakultetom, prema rečima direktora Matića najviše su traženi profesori nemačkog jezika, matematike i farmaceuti.

Od onih sa srednjom stručnom spremom najviše imamo tražnju za operaterima u auto-industriji. Veoma su traženi tekstilni radnici. Imamo potrebu za radnicima u sektoru usluga, a tražena su neka zanimanja koja zahtevaju veštinu kao što su varioci i operateri na CNC mašinama. Traženi su i pekari i konobari - kaže Matić.

Druga strana medalje kažu na na Birou rada najviše ima pravnika, ekonomista i doktora od onih sa fakultetom.

Prema rečima direktora Matića, od onih sa srednjom školom na evidenciji nezaposlenih najviše je prodavaca, gimnazijalaca, ekonomista i medicinskih tehničara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Toma

    16:23 // 20. 10. 2019.

    Verujemo.

  • Drzavni posao

    15:38 // 20. 10. 2019.

    Taj sto je odustao je najpametniji. Shvatio covek da badava baca pare i gubi vreme a od posla varioca nista. Njemu treba dati finiji, cistiji kancelarijski posao.

  • Nenad

    13:12 // 20. 10. 2019.

    Prekvalifikovala se zamenica, počela kao daktilograf u NSZ, stekla diplomu večernjeg fakulteta, promenila člansku karu G17 za člansku kartu SNSa i dobila dve funkcije: direktorsku i većničku. Stručnost ispred politike, napredno nema šta. Pravi primer da se treba prekvalifikovati u svakom pogledu ali pre svega politički !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: