Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:35, 17. 6. 2015.

| Ekonomija

Preti li Radio Leskovcu likvidacija?

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
isplatili-sve-zarade-ali-ih-nema-na-papiru-radio-leskovac.jpg
Isplatili sve zarade, ali ih nema na papiru; Radio Leskovac; foto: JV

Pred privatizaciju u Javnom preduzeću “Radio Leskovac” za otpremnine se prijavilo 19 radnika od 30 zaposlenih u ovoj medijskoj kući.

Direktor Radio Leskovca Bratislav Ilić ističe da ima obećanja od Ministarstva rada da će država platiti iznos od oko 6 miliona dinara za one koji su se prijavili za odlazak iz firme.

On je ipak izrazio bojazan da će ovo javno preduzeće, zbog stalnih pomeranja rokova u procesu privatizacije medija, otići u likvidaciju. 2 Direktor kaže da će novog kupca dočekati svega desetak radnika

Iako smo uradili sve što je do nas i isplatili zaostale zarade, sada Agencija za privatizaciju od nas traži da zaključimo sve sa 31. decembrom prošle godine. Po tome, mi dugujemo još 5 plata radnicima. Isplatili smo ih kasnije. I tu nastaje problem. Plašim se da zbog takvog predstavljanja negativnog kapitala Agencija ne naloži postupak likvidacije - objašnjava Ilić.

Zbunjivanje medija koji su se našli pred privatizacijom se nastavlja, konstatuje direktor Radio Leskovca.

Naime, Agencija za privatizaciju zatražila je od medija u javnom vlasništvu da “najkasnije do 19. juna dostave celokupnu dokumentaciju za privatizaciju, kako bi do 1. jula mogao da bude objavljen javni poziv za prodaju njihovog kapitala”.

Ovaj poziv upućen je samo nekoliko dana nakon što je ista Agencija dala medijima zakonski rok od mesec dana za novu procenu kapitala.


Izvesne samo otpremnine

Olakšanje je, po rečima Ilića, to što se više od polovine zaposlenih prijavilo za socijalni program.

Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, kaže direktor, obećalo je da će izmiriti sve otpremnine.

Očekujemo da ostane 11 zaposlenih. Od tih 11, jedan je već predao dokumenta za penziju, drugi se priprema, pa ako dođe kupac, dobiće potpuno relaksirano preduzeće - tvrdi Ilić.

Radnici su zbunjeni. Nadaju se da će najstariji elektronski medij u Leskovcu ipak opstati. 3 Stojiljkovićeva kaže da radnici strahuju za otpremnine i radna mesta

Čuli smo da je za kupovinu zainteresovana neka Lidija Cvetanović. Ona se do sada ipak nije javila, niti smo je ikada videli. Sa druge strane, jedne informacije dobijamo od Ministarstva kulture, druge od lokalne samouprave, treće od novinarskih udruženja. Sve je potpuno konfuzno - kaže novinarka Suzana Stojiljković, predstavnica jednog od dva sindikata radnika.

Predmet privatizacije u Srbiji je 112 radio-stanica, 66 novina i 51 televizija.

Od 1995. godine, kada je počela aukcijska prodaja, od 181 medijskog preduzeća, prodato je samo 43.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: