Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:34, 18. 12. 2018.

| Ekonomija

Pri kraju otkup parcela za izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
otpadne vode
Naredne godine bi trebalo da se krene sa izgradnjom fabrike; foto: wikimedia

Nad 500 od oko 600 parcela u Nišu, gde bi trebalo da se izgradi fabrika za prečišćavanje otpadnih voda je, prema rečima gradonačelnika Niša Darko Bulatovića obavljena eksproprijacija.

sastanak Nad 500 od više od 600 parcela izvšena ekspropirijacija; foto: Kabinet gradonačelnikaBulatović je na sastanku sa predstavnicima švedske Agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) istakao da je ovaj projekat od izuzetne važnosti za grad i građane Niša i da je do sada za potrebe izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda izvršena eksproprijacija većeg broja parcela.

Do sada za potrebe izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda izvršena eksproprijacija oko 500 parcela od ukupno nešto više od 600 parcela na čijem zemljištu će biti postrojenje - navodi Bulatović.

Kada postrojenje bude završeno povećaće se kapaciteti za prečišćavanje otpadnih voda i više od 20 000 tona mulja biće uklonjeno iz Nišave.

Podsetimo, dugo najavljivano postrojenje koje će prečišćavati otpadne vode i čija izgradnja će koštati više od 50 miliona evra, trebalo bi, prema najavama iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, da počne da se gradi u Nišu 2019. godine.

Inače, sve ovo se radi na osnovu Studije izvodljivosti koja je predstavljena aprila 2016. godine.

Postrojenje za preradu otpadnih voda je već nekoliko decenija na dnevnom redu, a skoro da nema garniture vlasti koja nije njegovu izgradnju najavljivala kao svoj prioritet.

Poslednji put je taj proces otpočet 2009. godine kada je administracija gradonačelnika Miloša Simonovića u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Švedske i švedskom kompanijom SEK potpisala ugovor po kom je trebalo da Šveđani izrade studiju izvodljivosti. Deo tog posla vrednog oko milion evra su platili građani Niša, a ostatak Šveđani.

Ista administracija je januara 2012. usvojila u međuvremenu izrađeni dokument, ali ubrzo, posle nekoliko meseci, promenjena je lokalna vlast i administracija gradonačelnika Zorana Perišića je proces stopirala i sav do tada obavljeni posao ocenila kao "štetan".

Kako je objasnio tadašnji zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković, nova vlast je odlučila čak i da ne isplati Šveđanima 100.000 evra, odnosno poslednju od 4 jednake rate.

Mesec dana nakon toga, najavljeno je raspisivanje tendera za izvođača radova na izgradnji postrojenja.

Sredinom 2013. godine su predstavnici austrijske kompanije PORR predstavili gradskom rukovodstvu svoj biznis-plan za izradu fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, ali daljih pregovora sa Austrijancima nije bilo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pomoc prijatelja

    14:22 // 20. 12. 2018.

    Bice da ce da izvozimo dobru,a pijemo losu vodu cim su tu Svedjani da nam pomognu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: