Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:33, 30. 11. 2022.

| Ekonomija

Prijava poljoprivrednih gazdinstava i subvencija u par klikova od 2023. godine

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
NALED Savez za hranu i poljoprivredu 29. nov  (2) (1)
Lakše do registracije; foto: NALED

Uspostavljanje platforme eAgrar najavljeno je za narednu godinu, a više od 450.000 poljoprivrednih gazdinstava moći će da se registruje brže i jednostavnije nego dosada. Takođe, svi poljoprivrednici moći će elektronski da podnesu zahteve za subvencije zbog čega je uvođenje tog digitalnog rešenja glavni prioritet koji Savez za hranu i poljoprivredu u NALED-u nominuje za novu Vladu, saopštavaju.

U fokusu Saveza u naredne dve godine naći će se i uvođenje elektronske knjige polja za zakupce poljoprivrednog zemljišta, ukidanje poreza na donacije hrane i usklađivanje propisa iz oblasti bezbednosti i kvaliteta hrane sa evropskim zakonodavstvom, kako bi trgovina sa Evropskom unijom bila olakšana, kažu iz NALED-a.

Napominju da bi uvoz i izvoz robe bili efikasniji kada bi se u Srbiji priznavali rezultati EU laboratorija, kao i kada bi se usaglasila primena propisa iz oblasti deklarisanja hrane u delu označavanja zemlje porekla, što je sada dodatni trošak za uvoznike i koči plasman robe.

Sa tim u vezi je svakako i smanjenje administrativnih trgovinskih prepreka, racionalizacija troškova i administrativnih procedura u sektoru hrane i poljoprivrede, u cilju poboljšanja poslovanja privrednih subjekata. Jedan od važnijih ciljeva jeste usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa evropskim standardima, što je posebno važno, jer to u stvari znači i bolje i sigurnije uslove tržišnog poslovanja - istakla nova predsednica Saveza, Tamara Penjiić.

Prema poslednjem izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, gotovo polovinu komunalnog otpada na deponijama, tokom prošle godine, činio je biorazgradivi otpad. Članovi NALED-a, pripremili su predlog izmene regulative koje bi omogućile doniranje hrane pred istekom roka, kako bi kompanije zdrave namirnice sa oznakom "najbolje upotrebiti do“, mogle lakše da usmere ka onima kojima su potrebne.

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dušanka Golubović istakla je da su sve inicijative Saveza u skladu sa planovima ministarstva i da će ovaj resor privesti kraju aktivnosti koje su u prethodnom sazivu započete.

Na razvoju eAgrara ćemo raditi tokom naredne godine intenzivno, a već u februaru očekujemo postavljanje baze podataka. Naš budžet je prešao 5% ukupnih poreskih prihoda i tako će biti i sledeće godine, a najveći deo je usmeren na subvencije i podsticaje u poljoprivredi, ali uvešćemo i jasnije kriterijume, kojima ćemo podstaći da proizvodi budu kvalitetniji i konkurentniji na stranom tržištu - rekla je Golubović.

Putem elektronske platforme za prijavu sezonskih radnika u poljoprivredi je od 2019. godine prijavljeno više od 72.200 radnika. Navode da će sledeći korak biti da se ova procedura proširi i na druge delatnosti, kao što su turizam, ugostiteljstvo, građevinarstvo i kućni poslovi, za šta je Vlada Srbije pre dve godine pokrenula radnu grupu za izradu tog propisa.

Inače, članovi Saveza za hranu i poljoprivredu izabrali su novo rukovodstvo ovog tela. Naredne dve godine vodiće ga Tamara Penjić, izvršna direktorka kompanije Carnex. Potpredsednici u novom sazivu biće Marjana Davidović, generalna direktorka kompanije Nestle za region Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije, Dragan Pušara, v.d. direktor Akreditacionog tela Srbije, Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije i Vladimir Milićević, predsednik Opštine Paraćin.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miodrag zdravkovic

    20:53 // 28. 2. 2023.

    Koji pin treba ukucati za e agrar?

  • Miodrag zdravkovic

    20:33 // 28. 2. 2023.

    Kako se prijaviti?

  • Dragan

    12:51 // 15. 2. 2023.

    Kolikesu suvencije

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: