Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:06, 10. 11. 2020.

| Ekonomija

Privodi se kraju setva u Topličkom okrugu

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
pšenica, setva
Ratari koji su na vreme obavili jesenju setvu, zadovoljni jer je pčenica već nikla; Foto: Lj. M.

Od planiranih 7.400 hektara jesenja setva ozimih kultura na području Topličkog okruga, prema proceni stručnjaka, završena je na površinama od oko 70 odsto. U prokupačkoj Poljoprivredno-stručnoj službi kažu da je ove godine planirano da se pod pšenicom poseje 6.900 hektara, ječmom 450, dok bi se preostale površine našle pod drugim ratarskim kulturama.

Optimalan rok za ovaj najvažniji poljoprivredni posao u ovom delu godine bio je od 5. oktobra do 5. novembra, a vremenski uslovi su pogodovali da se izvedu svi planirani radovi na vreme.

Pšenica koja je posejana u prvoj polovini oktobra, kada su vremenske prilike išle na ruku ratarima, već je nikla i trenutno je u fazi dva lista. Ratari koji su obavili sve agrotehničke mere, upotrebili predviđene količine mineralnih đubriva i koristili deklarisano seme mogu biti zadovoljni, ali im se preporučuje da ove parcele pregledaju kako bi na vreme uočili eventualnu pojavu lisnih vaši i drugih bolesti – rekli su u Poljoprivredno-stručnoj i savetodavnoj službi Prokuplja.

Naglašavaju da poljoprivrednici u Toplici koji se bave ratarskom proizvodnjom u što kraćem roku obave setvene radove, jer bi svako odlaganje ovih poslova povećalo troškove iz razloga što tada treba bacati više semena i mineralnih đubriva, ali i kvalitet prinosa može biti smanjen na tim poljima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: