Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:25, 29. 4. 2013.

| Ekonomija

Privredna komora Niš utužila neplatiše

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
bane-kokoska.jpg
Branislav Mihajlović, predsednik Saveza udruženj aklastera i privrednika jugoistočne Srbije, foto: MC Niš

Zbog neplaćanja članarine Regionalnoj privrednoj komori za 2010. i 2011. godinu niškim privrednicima su stigle tužbe. U RPK kažu da samo sprovode zakon.

Privrednici sa teritorije ove komore kažu da pojedini računi i utuženja dostižu i 250 hiljada dinara. Povrh svega, kako kaže Branislav Mihajlović, predsednik Saveza udruženja privrednika i klastera jugoistočne Srbije i vlasnik privatnog preduzeća "Resor", mnogi privrednici nisu znali da su članovi komore, a ni opomene pred utuženje im nisu stizale.

-  RPK umesto da stane u zaštitu privrednika i da pokuša da prati državno rukovodstvo koje želi da pomogne, oni otežavaju sa naplatom članarine koja objektivno i ne pripada njima. Komoru moraju da vode privrednici, zato smo i došli do ovde da se glas privrednika ne čuje - kaže Mihajlović.

Mihajlović i Dragan Mijalković direktor pirotskog preduzeća “Kar-mod” slažu se da se na ovaj način reketiraju preduzeća.

rpk niš Mihajlović i Mijalković sa novinarima, foto: MC Niš- Energično smo protiv naplate članiarine za 2010. i 2011. godinu i stav svih privednika gde smo imali sednicu Upravnog odbora je da se sve državne službe iskoriste i da se ako treba pravda zatraži i u Strazburu, jer ne može niko privatnika da natera, ako nema interes da plaća nekome članarinu - kaže Mihajlović.

Međutim, kako kažu Regionalnoj privrednoj komori oni nikoga ne teraju da plaća, već sve rade po zakonu.

- Mi imamo odluku Upravnog odbora u skladu sa zakonom da oni koji nisu plaćali članstvo komori, da se isti opomenu i da se u skladu sa zakonom izvrši naplata. Tako da oni koji se žale su prvo dobili pismo o neizvršenoj obavezi koju imaju prema nama. Nakon toga smo slali i opomene pred utuženje, a neki slučajevi su već i dobili presude - kaže gneralni sekretar RPK Niš Dragan Paunović.

Pored toga što je poštovan Zakon o privrednim komorama, kako kaže Paunović, privrednicima se maksimalno izlazilo u susret. Tako su, objašnjava on, neki mogli da odlože plaćanje obaveza ili da dugovanja isplate u više rata.

Ipak, određen broj privatnika nije umogućnosti da izmiri svoje obaveze i, kako kaže Mihajlović, nakon praznika će se angažovati i zatražiti smenu aktuelnog rukovodstva RPK Niš. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Miletic

    14:41 // 9. 4. 2014.

    Namet RPK Nis je nepotreban nekorektan i suvisan za one privredne subjekte kojima nije nista ponudjeno niti dato od usluga koje moze da pruzi RPK Nis ,iako zakon predvidja obavezu placanja clanarine .

  • Marjan Denić

    01:13 // 4. 1. 2014.

    Meni nije stigla nikakva opomena,nikakvo obavestenje,ama bas nista. Ja zapravo nisam ni znao da sam clan RPK i da imam obavezu prinudnog placanja. Telefonom sam obavesten da mi je presudjeno.Strasno !

  • Nikola N

    22:59 // 29. 4. 2013.

    Niti jedno obavestenje, poziv ili bilo kakva inicijativa nije koliko ja radim stigla u nase preduzece od tzv. "Komore". I sada traze da im se plati slanarina... Sramota.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: