Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:45, 24. 8. 2020.

| Ekonomija

Privrednici kažu da eko-taksom vraćaju pomoć države, RPK Niš za odlaganje plaćanja

Autor:N. MitićIzvor:Južne vesti
eko taksa
Taksu plaćaju svi, ne samo zagađivači; foto: flickr/Kim Seng

Da će plaćanjem ekološke takse vratiti u javnu kasu novac koji im je država dala kao pomoć zbog situacije sa koronom, utisak je kojim privrednici izražavaju nezadovoljstvo novim nametom. Iz Regionalne privredne komore Niš kažu da je taksa uvedena pre korone i dodaju da je došao red da se uvedu pravila u ovu sferu, ali i da stoje iza inicijative da se odloži njeno plaćanje.

Sa računima za plaćanje ekološke takse, privrednicima koji su se javili Južnim vestima stigla je i nedoumica - kako država davanjem minimalca pomaže privrednicima, a kroz naplatu taksi pokušava da vrati taj novac.

Pomoć države ćemo da vratimo kroz ovu taksu. Oni s jedne strane daju pomoć, a s druge gledaju kako da od privrede što je više moguće uzmu - kažu privrednici.

Razumevanje za nezadovoljstvo privrednika zbog novog opterećenja dolazi od direktora Regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga Aleksandra Milićevića, koji kaže da je komora reagovala kako bi se odložilo plaćanje prema Republici, ali konkretnog odgovora na nivou države na njihovu inicijativu nema.

Ja razumem nezadovoljstvo ljudi jer je to dodatno opterećenje i mi smo kao komora reagovali po tom pitanju u smislu odlaganja primene plaćanja prema Republici. Još nismo dobili konkretan odgovor na nivou države, ali postoji inicijativa. Sa druge strane, bio je već red da se uvedu pravila u sve to - kaže Milićević.

Kako taksa nije uvedena tokom epidemije korone, već ranije, direktor RPK kaže da ne vidi vezu sa plaćanjem eko-takse i minimalca koji je država dala zbog kovida.

Privrednicima je nejasno i to što je u Uredbi o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu jedna delatnost bila zavedena istovremeno u više grupa zagađivača. Iz RPK Niš objašnjavaju da preduzeća mogu da po pretežnoj šifri delatnosti pripadaju jednoj grupi, a po delatnosti čijim su obavljanjem ostvarila najviše prihoda pripadaju drugoj grupi.

Pod pretežnom delatnošću, smatra se ona delatnost koja je registrovana kod Agencije za privredne registre, kao i delatnost čijim je obavljanjem pravno lice i preduzetnik ostvario najviše prihoda u godini koja prethodi godini za koju se vrši utvrđivanje naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine - objašnjava direktor RPK-a.

U takvim slučajevima kriterijum za određivanje negativnog uticaja utvrđuje se u okviru pretežne delatnosti koju obavlja obveznik naknade i iznos se plaća samo na osnovu jedne pretežne delatnosti pravnog lica, dodaje Milićević.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dzamutka

    16:30 // 25. 8. 2020.

    Pile i privreda, Bog i sesirdzija ! Ali, bio uspesan prelet u sns, jer se Dinkic ubacio u saradnike sns !

  • Milenko

    13:38 // 24. 8. 2020.

    Rasadnici ukrasnog bilja, uzgajivači lekovitog bilja, sekcije za pošumljavanje, pčelari, ribnjaci ....su firme koje se bave unapredjenjem ekologije i zalažu se za očuvanje ekosistema. Njima treba dati subvencije od ekoloških taksi. Umesto toga, oni plaćaju isto kao i oni koji seku šume, prave hidroelektrane, vade šoder, narušavaju rečna korita, podstiču eroziju itd...Pa kome onda ide taj novac?

  • Mara

    12:57 // 24. 8. 2020.

    Sad neka se novim problemima pozabavi nova Gradonacelnica

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: