Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:16, 15. 5. 2020.

| Ekonomija

Privrednici podneli zahteve za skoro milijardu evra kredita, ministar hvali mere koje je objavio

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Sinisa_Mali_foto mfin
Mali: Prosečna plata biće preko 900, penzija preko 400 evra; foto: Ministarstvo finansija

Preko poslovnih banaka primljeno je oko milijardu evra kreditnih zahteva od malih, srednjih i velikih preduzeća, kaže ministar finansija Siniša Mali. Već sledeće nedelje, dodaje Mali, taj novac bi trebalo da počne da se odobrava i "nađe u rukama privrede". Ministar finansija naglašava da Vlada ostaje pri cilju da prosečna plata za pet godina bude preko 900 evra, a penzija preko 400.

Dosadašnji zahtevi privrednika vredni su polovina od ukupno predviđene dve milijarde evra, kaže Siniša Mali.

Veoma je važno da ekonomiju otvorimo na vreme. Fabrike su već počele da rade, sve se pokrenulo. Sa svim ovim merama o kojma smo pričali, država je pokazala da je jaka i to je dalo sigurnost građanima da mogu da se oslone na svoju državu. kaže Mali.

novac Optimističan je ministar da će strane investicije nastaviti da pristižu; Ilustracija; foto: arhiva JV

Tvrdi da će Srbija biti najbolja u Evropi, da je prvi kvartal ove godine zabeležen rast od pet odsto, dok je evro zona imala pad od 3,3 odsto.

Takođe kaže da su dosadašnje mere obuhvatale odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinose u ukupnom iznosu od oko 29,5 milijardi dinara, odlaganje poreza na dobit u ukupnom iznosu od 3,3 milijarde dinara, zatim 60 milijardi dinara za isplatu po 100 evra svim punoletnim državljanima Srbije i da je obezbeđeno 2,6 milijardi dinara za poljoprivrednike i samostalne umetnike. Ministar i tu poredi Srbiju sa drugim državama, a prema njegovoj oceni i tu Srbija bolje stoji.

Ceo svet se nalazi u najvećoj ekonomskoj krizi. Imate desetine miliona nezaposlenih, fabrike koje se zatvaraju, ekonomije koje su stale. Preko 30 miliiona je trenutno nezaposlenih u SAD. Sa druge strane, poslednji podatak od juče sa naše Nacionalne službe za zapošljavanje je da se prijavilo 8.800 ljudi da primi pomoć za slučaj nezaposlenosti. To je jedini indikator koji može da kaže koliko se broj nezaposlenih povećao. To ne može da se poredi sa drugim zemljama, mere su pogodile u centar, jer preduzetnici ne otpuštaju zaposlene - naglasio je Mali.

Optimističan je ministar da će strane investicije nastaviti da pristižu, a kaže da je Vlada u rebalansu budžeta već predvidela preko 150 miliona evra za subvencije za fabrike koje su potvrdile svoj dolazak.

Jedno su ove privremene mere koje se odnose na krizu, a drugo tih 14 milijardi evra koje ćemo uložiti u kanalizacionu mrežu, obrazovanje, zdravstvo, stanove za mlade. Od toga ne odustajemo. Kada smo donosili rebalans ostavili smo 3,9 milijardi dinara za Moravski koridor. Radovi su krenuli. I taj projekat je deo programa “Srbija 2025” - kaže Mali.


Mali: Prosečna plata biće preko 900, penzija preko 400 evra

novac Optimističan je ministar da će strane investicije nastaviti da pristižu; Ilustracija; foto: arhiva JV

Ministar finansija je istakao da je zbog krize najveći teret pao na “leđa” države, ali da je taj period već iza nas i da imamo dovoljno kapaciteta da reformama nastavimo započeti rast.

Ostaje se pri cilju da prosečna plata za pet godina bude preko 900 evra a penzija preko 400 evra - kaže Mali.

Naglašava i da je država preuzela teret ove krize i obezbedila novac sa dva cilja - jedan je da sačuvamo naše fabrike i proizvodne kapacitete, a drugi da sačuvamo zaposlene.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    12:49 // 17. 5. 2020.

    Dokaz bolje ekonomske situacije u Srbiji je sigurno taj sto se masovno stampaju nove hiljadarke. Onomad sam iz banke digao 16 komaTa. Jos mirisu na papir

  • Mara

    13:45 // 15. 5. 2020.

    Ko doživi priča će

    • Dzamutka

      18:25 // 16. 5. 2020.

      Jadna je ta tastatura ili uredjaj ,koji mora da trpi svakodnevno ispaljivanje tvojih gluposti ! Pravda za njih !

  • S' muk

    13:28 // 15. 5. 2020.

    Leleeee... ovi si planiraju još 5 god. na vlas' da si budu ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: