Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:49, 13. 4. 2020.

| Ekonomija

Privrednici za pomoć apliciraju preko poreskih prijava i namenskih računa

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
poreska
U dva klika do prijave za pomoć; foto: printscreen

Popunjavanjem poreske prijave kojom se naplata poreza odlaže do 2021. godine i otvaranjem namenskog računa za uplatu 3 minimalca, privrednici u Srbiji, kako kažu u Ministarstvu finansija, stiču pravo na pomoć koju im je država namenila zbog posledica vanrednog stanja i pandemija virusa korona.

Kako pojašnjavaju u Ministartsvu finansija, sve što privatnici u Srbiji treba da urade jeste popunjavanje poreske prijave.

Potrebno je da vlasnici preduzeća u Srbiji u poreskoj prijavi koju i inače podnose do kraja svakog meseca, kao datum početka plaćanja poreza stave 4. januar 2021. godine - kažu u Ministarstvu.

Ministar Siniša Mali podsetio je da je poreska prijava koju svako preduzeće mora da podnese Poreskoj upravi zapravo Obrazac PPP – PD, koji svaka firma podnosi pre isplate plata.

U okviru ove poreske uprave postoji kvadrat “1.4. datum plaćanja“ u koji treba da upišu 4.1.2021. godine. Na taj način automatski postaju deo ovog programa - kažu u Ministarstvu.

Privredni subjekti u privatnom sektoru koji inače nemaju obavezu da podnose obrazac PPP-PD, odnosno koji nemaju zaposlene, biće, kako kažu, automatski prijavljeni na mere bez pomenute procedure.

Paket mera podrazumeva i tri minimalca za sve zaposlene, a njih će, kako kažu, uplatiti na namenski i račun i taj novac će moći da se isplati samo zaposlenima.

Kada je reč o otvaranju namenskog računa na koji će biti isplaćena sredstva u iznosu od 30.000 dinara, privrednici koji imaju račune u više banaka, preko aplikacije na portalu Poreske uprave treba da potvrde preko koje poslovne banke žele da im se novčana pomoć isplati, odnosno da na taj način otvore namenski račun. Taj posao treba da urade do 25. aprila 2020. godine - kažu u Ministarstvu.

Uplata prve minimalne zarade, prema rečima ministra, može da se očekuje početkom maja.


Prvi problemi

Mali je rekao da je digitlaizacijom postignuto da se ceo proces ubrza.

Naša je namera bila da sve bude pojednostavljeno i efikasno kako se ne bi gubilo previše vremena na birokratiju, kao i da bi se stvorili uslovi da novac što pre stigne do svih zaposlenih - rekao je Mali.

poreska Problemi sa prijavom

Međutim, redakciji Južnih vesti su se javili oni kod kojih su se javili probelmi i koji po priloženom uputstvu nisu uspeli da se prijave za pomoć države.

Shodno paketu mera pomoći preduzetništvu Vlade i Ministarstva finansija u vidu finasiranja plata zaposlenima i njihovim poslodavcima, a u okviru roka za slanje zahteva koji počinje sa današnjim danom zaključno sa poslednjim danom u mesecu, na serveru Poreske uprave ne postoji mogućnost za realizaciju. I pored toga što je Siniša Mali u javnosti izneo da je u prijavi dovoljno uneti broj 1.4 i da nikakvih problema neće biti, server koji koristi poreska uprava odbacuje tu mogućnost! - piše jedan čitalac.

Iz Ministarstva su se pohvalili da se već tokom vikenda za mere prijavilo 15.000 srpskih privrednika, a pitanja o eventualnom problemu sa serverim poslata su Poreskoj upravi.

Podsetimo, pravo na ovu pomoć imaju svi privrednici u Srbiji, a uslov je da od 15. marta, kada je proglašeno vanredno stanje, nisu otpustili više od 10% zaposlenih.

Ukupan paket mera vredan je 5,1 milijardu evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jana Stakic

    16:45 // 1. 3. 2021.

    Da li pomoc vazi i za nase prenociste sa 5 kreveta i 2* u Banjskom polju i kako da se prijavim

  • Danijela kurtesi

    08:24 // 27. 5. 2020.

    Kako da proverim dali mi namenski racun o tvoren za minimalac

  • SEFKI IBRAHIMI

    11:56 // 18. 4. 2020.

    Kao preduzetnik placam socijalne doprinose po metodi samooporezivanja koji zahtev se podnosi za pomoc vlade

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: